Haal jezelf niet naar beneden

Nest jonge duiven

Haal jezelf niet naar beneden

We kunnen onszelf soms hard toe te spreken of naar beneden te halen als we niet kunnen voldoen aan eisen of verwachtingen van onszelf of van anderen. Als we een fout maken, kunnen we zeggen ‘Oh, zo dom van mij’, als we een uitzondering maken op onze eigen regels vinden we ons ‘zwak’, als we uitstelgedrag vertonen, noemen we onszelf ‘lui’ en als we iets niet kunnen volhouden zijn we ‘slap’. 
Met deze uitdrukkingen straffen we als het ware onszelf voor bepaald gedrag.
Als we een fout met veel impact gemaakt hebben, kunnen we ons dagen lang straffen met negatieve gedachtes over onszelf. 

Veel wijzer zou het zijn om compassie naar jezelf te ontwikkelen, uitzonderingen toe te staan en fouten te vergeven. Daarmee laat je zien dat je niet perfect bent in al je gedragingen maar wel goed bent in de relatie naar jezelf. 
Je kunt dan zeggen: ‘Ik heb er helaas niet meer aan gedacht’ of naar jezelf: ‘ik mag best een uitzondering maken’ of ‘Bij taken waar druk op staat, vind ik het lastig te beginnen’.

9 Reactie's
 • Henny
  Geplaatst op 11:05h, 17 juli Beantwoorden

  Als ik het lees dan denk ik het is zo. Maar het uitvoeren blijft lastig

  Henny

 • Barbara
  Geplaatst op 11:33h, 17 juli Beantwoorden

  Dit oppeppertje had ik even nodig. Een paar belangrijke regeldingen zullen even moeten wachten,, want ik kan niet alles tegelijkertijd.

 • Astrid
  Geplaatst op 12:04h, 17 juli Beantwoorden

  Wat een heerlijke oppepper. Ik worstel al tijden met “hoe haal ik mezelf niet naar beneden”. Mezelf verwijten maken dat ik dat doe … echt een vicieuze cirkel. Ik kan me alleen al vanwege het rondlopen met deze worsteling omlaag halen. Hoe mooi is het om dan te lezen hoe het kan en dat dat zo binnenkomt dat alle negativiteit op slag verdwenen is.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 12:35h, 17 juli Beantwoorden

   Fijn om te horen, Astrid

 • Anita van Kempen
  Geplaatst op 12:32h, 17 juli Beantwoorden

  Dag Paul, mooi die herinnering om mezelf niet omlaag te halen. Vind dat vaak niet eenvoudig en ben er momenteel volop mee bezig. In dat verband vond ik deze video van Pema Chödrön over Shenpa https://www.youtube.com/watch?v=L4Fqil7sUoA
  Wellicht heb je er iets aan en/of kun je het gebruiken in je training.

  Met vriendelijke groet

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 13:03h, 19 juli Beantwoorden

   Dank voor je link naar de video van Pema Chödrön. Ze legt daarin heel goed uit hoe je je gedachtes kunt observeren tijdens meditatie.

 • Marie
  Geplaatst op 16:14h, 17 juli Beantwoorden

  Beste Paul,
  Goed hoor, dank!
  Zelf zogenaamd op vakantie, ‘t behoeft dus geen werksituatie te zijn, is deze raadslag van groot waarde en belang.
  Compliment met je foto, de kleine lelijke duif die me altijd zal herinneren aan je inspiratie! Volop aan’t ontknopen!
  Ciao, Marie

 • Marianne Weel-Hoogeveen
  Geplaatst op 12:14h, 18 juli Beantwoorden

  Ha Paul, ik lees nu net de Inspiratie……..stoppen jezelf naar beneden halen……… “mág” dat écht………?? Pffffffffffff.

  Dank voor deze reminder. Wederom bijzonder en helpend.

  Hartegroet!

Geef een reactie