Interactieve lezing of workshop

Met mijn achtergrond in de zen en mijn ruime acteurservaring zijn mijn lezingen en workshops levendig en diepgaand. Ik maak gebruik van sprekende metaforen, die bij zullen blijven. Ik speel in op de beleving van de deelnemers en vaak is er herkenning en wordt er gelachen.


Er zijn twee thema’s mogelijk:

 • Tijdsurfen
 • Emoties als medicijn

Tijdsurfen

Stress en werkdruk zijn de grootste oorzaken van uitval. 14% procent van de werknemers meldt jaarlijks burnout klachten, 5% van de werknemers is daardoor langere tijd uit de roulatie. Het aantal werknemers met burn-outklachten nam de afgelopen jaren toe met maar liefst 3 procent.

 

In het Tijdsurfen vind je oude tempelaanwijzingen terug, die ik mij als zenmonnik heb eigen gemaakt. Deze gebruiken blijken niet alleen vol van wijsheid te zitten maar ook het antwoord te zijn op de toenemende werkdruk van vandaag.
Je wordt er rustig en blij van, en er komt meer uit je handen!

 

In een lezing of workshop Tijdsurfen worden de zeven aanwijzingen gezamenlijk ‘herontdekt’ en getoetst aan de beleving van de deelnemers.

Het geheim van de tijdsurfer

 • je schept een goede balans tussen concentratie en rust
 • je houdt overzicht
 • je kiest in plaats van gekozen te worden
 • je geeft aandacht omdat je afleiding vermijdt
 • je verkent vooraf wat je later wilt gaan doen
 • je vermindert interne spanning en zorgen
 • je gebruikt je intuïtie

Twee reacties uit de praktijk

De workshop Tijdsurfen is een hit in ons aanbod aan journalisten. Paul Loomans kan zich goed verplaatsten in de meesten van ons: hardwerkende, gehaaste mensen, die tegen de avond constateren dat ze opnieuw heel veel dingen niet hebben gedaan. Hij weet zen-wijsheden te vertalen naar de werkvloer waardoor ze toepasbaar worden zonder zweverig te zijn.
Iris Musschoot, Directeur Campus De Persgroep

 

Deze boeiende workshop Tijdsurfen is iets heel anders is dan gewoon een timemanagement workshopje. Echt heel inspirerend vond ik het – en perfect passend in de huidige tijdgeest.’
Prof. dr. Carl Moons UMC Utrecht Julius Centrum

Emoties als medicijn

De workshop ‘Emoties als medicijn’ is een praktische training om goed te kunnen omgaan met emotionele gebeurtenissen en ook anderen hierin te begeleiden.
Met pakkende metaforen worden situaties verbeeld die houvast bieden in de praktijk.

Als deelnemer ervaar je hoe je emotiele reacties kunt kalmeren en de verstrengeling tussen emoties en gedachtes kunt ontwarren.

 

Met mijn ervaring uit de zen en als acteur schep ik diepgang terwijl het toch luchtig blijft.
In de trainingen is er een harmonische afwisseling tussen theoretische onderbouwing en praktische oefeningen.
Er is een veilige sfeer waarbij veel gespeeld en gelachen wordt.

Het resultaat

 • je krijgt inzicht in hoe emoties functioneren
 • je krijgt een beeld van de evolutie van emoties
 • je begrijpt dat je nare voorvallen verwerkt door de emotie toe te laten
 • je bent je bewust dat onder een emotie een andere emotie schuil kan gaan
 • je weet dat die onderliggende emotie juist de belangrijkste is
 • je begrijpt welke gedachten het verwerkingsproces vertragen of tegenhouden
 • je ziet hoe je tot vergeving kunt komen

Reactie

De workshop ‘Emoties als medicijn’ kent een aangename afwisseling tussen theorie en praktijk. In veilige sfeer laat de trainer de groep oefeningen doen die bruikbare inzichten opleveren over het functioneren van emoties en het verwerken van emotionele situaties. Als preventieve workshop voor uitvoerende teams erg zinvol!
Marcel Meeuse, Hoofd Veiligheidsbureau Veilgheidsregio Gelderland-Zuid

Paul Loomans

Ik ben oprichter van De StressOntknoping en heb een toegankelijke methode ontwikkeld om stress te reduceren en vanuit innerlijke rust te leven.

 

Ik heb twee boeken geschreven:

 • ‘Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen’ (2013, bekroond als beste spirituele boek van het jaar, vertaald in 7 talen)
 • ‘Goed gevoel, emoties als medicijn (2016)

Als coach en trainer begeleid ik mensen en organisaties in workshops, trainingen en lezingen.


Ik ben zenmonnik sinds 1982 en heb een gezin met drie kinderen. Mijn loopbaan ben ik begonnen als acteur en regisseur. Sinds 2006 beschouw ik het als mijn missie om het stressfenomeen te ontrafelen.

 

De acteur in mij is nog steeds actief in mijn huidige werk. Mijn aanpak is beeldend en interactief. Je leert al doende. De sfeer in mijn workshops is veilig en luchtig.

Nieuwsgierig?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte of bespreek je specifieke wensen in een telefonisch contact.

Workshop aan de HUA in Amersfoort

Een workshop is maatwerk. Vooraf vind een intakegesprek plaats om goed de behoefte van de opdrachtgever te inventariseren. De workshop zelf is interactief en maakt gebruik van de ervaringen van de deelnemers. Aan het eind krijgt elke deelnemer een handige reminder met de zeven aanwijzingen.

Wat vinden onze opdrachtgevers

In de media

 • Het tweede deel van de documentaire 'Doen en Laten' van Anneloor van Heemstra. Zij maakte een driedelige documentaire over de vrouw van nu. Met deelname van stresscoach Paul Loomans.

 • Paul Loomans (61) werd door de samenstellers van de Campus het aanbod binnengesmokkeld. Want een programma ‘Tijdsurfen’ van een zenmonnik, zaten journalisten daar wel op te wachten?

 • Je hebt het niet druk omdat je zo veel te doen hebt, je hebt het druk omdat je de verkeerde keuzes maakt. Aldus volgens de conclusie van psycholoog Tony Crabbe.