Paul Loomans

Paul Loomans over de StressOntknoping

Drie grote passies

In mijn leven heb ik drie grote passies gevolgd:
1. De StressOntknoping
2. Acteren
3. Zenmeditatie

1. De StressOntknoping (2006 – nu)
Zoals het woord aangeeft is het mijn passie te onderzoeken hoe je stress kunt vermijden en oplossen. Met de zen als achtergrond en met mijn mensenkennis uit de theaterwereld ontwikkel ik een methode om vanuit rust te leven en tegelijk spontaan, actief en creatief te zijn.
In 2013 schrijf ik het boek ‘Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen’, dat in 7 heldere aanwijzingen uitlegt hoe je dit verwezenlijkt. Het wordt bekroond als beste spirituele boek van het jaar en is vertaald in 7 talen.
In 2016 volgt ‘Goed gevoel, emoties als medicijn’, dat de werking van ons emotionele systeem bloot legt en laat zien hoe je emotionele spanningen kalmeert.

Ik verzorg lezingen en workshops Tijdsurfen en ‘Emoties als medicijn’ aan organisaties en bedrijven. Ik heb een eigen praktijk in Amsterdam waar ik open workshops geef in de methode van de StressOntknoping.

2. Acteren en regisseren (1975 – 2006)
Mijn theateropleiding volg ik in Utrecht en Parijs. Ik voel mij aangetrokken tot de fysieke kant van het acteren, de moderne mime. Ik krijg 5 jaar les van Etienne Decroux en daarnaast van vele anderen. In 1982 richt ik met medestudenten een eigen compagnie op, Théâtre Corps Acteur, die 9 jaar heeft bestaan. De groep speelt door West-Europa in vele theaters. In 1993 kom ik terug naar Nederland en vestig mij in Amsterdam. Ik geef les aan de theaterschool en de balletacademie, speel freelance en regisseer 3 grote producties voor het Zwitserse circus- en danstheater Rigolo

3. De zenmeditatie (1977 – nu)
In 1977 vestig ik mij voor mijn theaterstudie in Parijs. Daar ontmoet ik de zen van meester Deshimaru en word gegrepen door de krachtige houding, de indrukwekkende stilte en de levendigheid van de beoefenaars. In 1984 ontvang ik de monnikswijding.

Zen beoefen ik intensief in de tempel in Zuid-Frankrijk, in de dojo van Amsterdam en overal waar ik ben. De eeuwenoude traditie is er levend aanwezig en wordt gecombineerd met een gewoon sociaal leven. Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen.