Paul Loomans

Paul Loomans over de StressOntknoping

Engelse uitgave

Duitse uitgave

Franse uitgave

Het is mijn missie om het geheim van innerlijke rust bloot te leggen en voor iedereen toegankelijk te maken.
Innerlijke rust is geen geheimzinnig en ongrijpbaar gegeven dat voorbehouden is aan meester Yoda en yogis die sober en ingekeerd leven. Je kunt innerlijke rust ervaren te midden van het gejaagde ritme van een stad, de lastige balans tussen werk en gezin en de turbulentie van het leven van vandaag.

 

Ik ben zenmonnik, acteur en trainer.
Ik leid een gewoon sociaal leven, heb een partner en kinderen en leef in Amsterdam. Tegelijk ben ik zenmonnik. Als zenmonnik beoefen ik intensief een van de simpelste en tegelijk moeilijkste vormen van meditatie: stil zitten op een kussen met je gezicht naar de muur en vanuit een diep geconcentreerd lichaam-geest intiem worden met jezelf.

Maar rustig word je hier niet per se van.
Het lost geen oude blessures op. En hinderlijke gedragspatronen evenmin. 

 

Voor innerlijke rust dien je jezelf te kennen en de problemen in jezelf op te ruimen.

 

Met het heldere water van de zen als gids ontwikkelde ik een methode om met concrete aanwijzingen de rust in jezelf te herstellen.

 

Om je de methode eigen te maken, kun je mijn boeken lezen of mijn workshops volgen. De workshops vinden plaats in kleine groepen want ik geloof in de waarde van persoonlijke aandacht. De workshops zijn toegankelijk geprijsd, zodat het financieel voor iedereen haalbaar is.
Workshops geef ik online. Het voordeel is dat je geen reistijd hebt en iedereen op de eerste rang zit.
Daarnaast geef ik weekendworkshops in kloosters omdat deze de perfecte omgeving bieden om op milde wijze zelfonderzoek te doen.

 

Rust in jezelf verkrijg je door vier thema’s te bestuderen.

 

  1. Tijd Goed omgaan met tijd.
  2. Emoties Je emotionele reflexen tot rust te laten komen en vanuit de zee van rust en vertrouwen leren leven.
  3. Gedachten en gedrag Diepe aanvaarding van jezelf en van daaruit vastzittende patronen kunnen doen evolueren.
  4. Communicatie Helder en verbindend kunnen communiceren.

 

Bekroond
De jury die het boek ‘Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen’ bekroonde als beste spirituele boek van het jaar, schreef:
‘We waarderen zijn lichte toon, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, heeft laten meeklinken in het boek. Daardoor nodigt hij iedereen uit om met zijn methode meer orde en rust in het leven te krijgen en zo alle aandacht te kunnen geven aan de omgeving.’

Ik heb de tijd

Goed gevoel

Vleugels van vertrouwen

Drie grote passies

1. De StressOntknoping (2006 – nu)

  • In 2013 schrijf ik het boek Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen, dat in 7 heldere aanwijzingen uitlegt hoe je dit verwezenlijkt. Het wordt bekroond als beste spirituele boek van het jaar en is vertaald in 4 talen.
  • In 2016 volgt Goed gevoel, emoties als medicijn, dat de werking van ons emotionele systeem bloot legt en laat zien hoe je emotionele spanningen kalmeert.
  • In 2021 komt Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose uit. Het laat zien hoe dichtbij den positief zelfbeeld is en hoe je vertrouwen kunt laten groeien.

Ik verzorg trainingen ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ en ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ voor organisaties en bedrijven. Daarnaast geef ik open workshops voor particulieren in de methode van de StressOntknoping.

2. Acteren en regisseren (1975 – 2006)
Mijn theateropleiding volg ik in Utrecht en Parijs. Ik voel mij aangetrokken tot de fysieke kant van het acteren, de moderne mime. Ik krijg 5 jaar les van Etienne Decroux en daarnaast van vele anderen. In 1982 richt ik met medestudenten een eigen compagnie op, Théâtre Corps Acteur, die 9 jaar heeft bestaan. De groep speelt door West-Europa in vele theaters.

In 1993 kom ik terug naar Nederland en vestig mij in Amsterdam. Ik geef les aan de theaterschool en de balletacademie, speel bij theatergroep Wederzijds en regisseer 3 grote producties voor het Zwitserse circus- en danstheater Rigolo

3. De zenmeditatie (1977 – nu)
In 1977 vestig ik mij voor mijn theaterstudie in Parijs. Daar ontmoet ik de zen van meester Deshimaru en word gegrepen door de krachtige houding, de indrukwekkende stilte en de levendigheid van de beoefenaars. In 1984 ontvang ik de monnikswijding.

Zen beoefen ik intensief in de tempel in Zuid-Frankrijk, in de dojo van Amsterdam en overal waar ik ben. De eeuwenoude traditie is er levend aanwezig en wordt gecombineerd met een gewoon sociaal leven. Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen.