Wekelijkse Inspiraties archief

Elke dinsdag stuurt Paul een tip om meer vanuit rust te kunnen leven. Op deze pagina’s vind je alle Wekelijkse Inspiraties van het laatste jaar. Klik op de titel van de Inspiratie die je interesseert om de volledige tekst te lezen.

 

Spreekt een bericht je aan of heb je ervaring met het thema, gebruik dan de optie om een reactie achter te laten.

 • Als de bijeenkomst, de sessie, de les afgelopen is, zijn we moe. We hebben net geconcentreerd geluisterd, informatie opgenomen of gesproken, nu is het voorbij, oef. We willen uitblazen en de bladzijde omslaan ...(meer)

 • In de zen zeggen we dat geloof een optie is: het komt tot leven omdat jij erin gelooft. Niemand weet of er leven na de dood is, of er reïncarnatie is, of een hemel. Maar je kunt er wel in geloven. Verhalen over vorige levens van Boeddha worden bij ons in de zen ...(meer)

 • In het weekend houd ik ervan te koken en schroom dan niet iets bewerkelijks te kiezen. Zo was ik afgelopen zondag in de weer met een recept van ja echt waar Sophia Loren, een recept dat beschreven stond in het Parool. Nu is Sophia Loren nog van de tijd dat de ...(meer)

 • Sommige zorgen zijn terecht maar veel zorgen geven slechts weer hoe lastig we het onzekere vinden. Neem dit soort zorgen niet al te serieus. Ze gaan over de toekomst, en in ons hoofd bedenken we mogelijke uitkomsten en vooral ... (meer)

 • Deze gewoonte heb ik overgehouden uit mijn theatertijd. Als acteurs hadden wij het gebruik om kort voor de voorstelling nog enkele scenes met elkaar te repeteren. Daardoor worden ze nog eens extra verankerd in ... (meer)

 • "Ik werk met een trechtermodel', legt Sven mij uit. Met Sven maak ik de Engelse uitgave van de Online Videotraining 'Stressvrij werken met Tijdsurfen'. Ik vraag hem hoe hij dat aanpakt met zo'n grote ... (meer)

 • Op vakantie kun je goed waarnemen hoe het werkt als je de vaste planning loslaat en navigeert op je gevoel. Daar lijkt het vanzelfsprekend om te luisteren naar de aard van de tijd.  Voor het bepalen wanneer je gaat wandelen bijvoorbeeld, let je op ... (meer)

 • Ken je ook mensen die (bijna) nooit klagen? Wat is hun geheim? Onderdrukken ze hun negatieve gedachten? Of zijn ze eerder gericht op het positieve?  Als ik binnenkom bij mijn vriend Jeroen, maakt hij altijd een grap. Dan kijkt hij mij vragend aan en ... (meer)

 • Tijdens het weekend Tijdsurfen in het klooster in Huissen ontstond er een discussie. 'Je hebt best veel discipline' zei een deelnemer tegen mij. Hij had al meerdere programma's bij mij gevolgd en kende mij dus best goed. 'Welnee', zei ik, 'ik heb juist helemaal ... (meer)

 • Om deelnemers aan een workshop te laten begrijpen wat er bij angst gebeurt, doe ik een oefening. Deze oefening laat inzien waarom wij mensen (in tegenstelling tot andere zoogdieren) zoveel last kunnen hebben ... (meer)

 • Iedereen kent wel de uitdrukking 'Is het glas halfvol of halfleeg?' Je kunt vaak op beide manieren naar een situatie kijken. Beschouw je het glas als halfvol, dan zie je de optimistische kant, datgene wat er wel is ... (meer)

 • Al als kind had ik een fascinatie voor grotten en verborgen ruimtes. Ik las tal van boeken over grotonderzoekers. Er was een verhaal over jongens die de ingang van een grot ontdekten, het aan niemand vertelden en bij elk bezoek een stuk verder de verborgen ruimtes binnendrongen.

 • Het is een mooie uitdrukking: 'In geuren en kleuren vertellen'. Het is het geheim van een goed verhaal. Wanneer de verteller je weet mee te nemen en inzoomt op details waarbij je zintuigen worden aangesproken ... (meer)

 • 'Néé', hoorde ik mijzelf roepen, 'het is niet waar, dit kan niet'. Het kwam uit mijn hart maar was tegelijk ook een beetje toneelspel. Net hoorde ik een werkman van het bedrijf dat de regenpijp zou komen repareren zeggen: 'Wij kunnen er ook niets aan doen ... (meer)

 • Heb je wel eens gehoord van de 5-seconden regel van Mel Robbins? Het concept is ontstaan uit de observatie dat wanneer er een nieuw idee in je opkomt, de hersenen na een paar seconden allerlei bedenkingen beginnen te verzinnen om het niet ... (meer)

 • Een ochtendritueel is een manier om met aandacht het begin van een nieuwe dag te vieren. Het drukt voor mij ook dankbaarheid uit voor het leven. Het is een positief begin, het zijn gezonde fijne acties. Ik had al een ochtendritueel toen ik mimestudent was in Parijs ... (meer)

 • Laatst kwam ik een ZZP'er tegen die mij het volgende vertelde: 'Ik ben graficus en een half jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van werknemer naar zelfstandige, en naar alle tevredenheid. Ik geniet mijn vrijheid ... (meer)

 • - Artikel verschenen in de kloosterkrant van het Dominicanenklooster in Huissen over mijn katholieke jeugd en latere spirituele zoektocht. --- Mijn ouders waren allebei zeer gelovig. Als kleine jongen kan ik mij herinneren dat ik op mijn knietjes voor een stoel zat ... (meer)

 • Daar stond ik dan, op de top! Met uitzicht op al die andere mastodonten, die slapende bergruggen sommigen met hun witte mutsen op.  Wat je niet ziet op de foto is de weg ernaar toe. Deze berg was een steile joekel en vaak kwam ik mijzelf tegen. Mijn hart bonsde ... (meer)

 • Zelf loop ik als het kan graag op blote voeten. En sinds meer dan een jaar loop ik buiten op 'fivefinger shoes’, een soort van handschoen voor de voet met een soepele zool eronder. Ook hierbij voel je elke stap, maar kun je gerust over kiezels en gruis lopen ... (meer)

 • In de vakantie lijkt de tijd zich te vertragen. Ik betrap mijzelf erop dat ik lang naar iets aan het kijken ben. Vandaag zag ik twee roofvogels zweven over de velden. Dan weer dicht bij elkaar, dan weer uit elkaar, speurend naar een prooi maar tegelijk ... (meer)

 • In de zen staat het harmoniseren hoog in het vaandel geschreven. Je bent niet alleen op een retraite maar samen met een groep. Allerlei gebruiken zijn gericht op het harmoniseren. Bij de maaltijd bijvoorbeeld bedien je elkaar ... (meer)

 • Een goede voorbereiding maakt de vakantie leuker en zorgt dat er minder reden tot stress is. Als je een last-minute mens bent en doorwerkt tot de laatste dag, dan vermoeid je koffer gaat inpakken en ... (meer)

 • We kunnen onszelf soms hard toe te spreken of naar beneden te halen als we niet kunnen voldoen aan eisen of verwachtingen van onszelf of van anderen. Als we een fout maken, kunnen we zeggen 'Oh, zo dom van mij'... (meer)

 • De leegte binnendringen is als door een bos lopen en overvallen worden door de mist. Je zou er het liefste zo snel mogelijk uit vertrekken, maar dat is niet mogelijk, je zou slechts verdwalen en je dieper in de nesten werken. Als je echter ontspant, krijgt de mist iets vertrouwds ... (meer)

 • De toekomst is onzeker. Onze eigen toekomst en ook de toekomst van de planeet en haar bewoners. Nu met het aanhoudende warme weer, hoor je veel praten over de klimaatverandering en de opwarming van de planeet ... (meer)

 • Het is een interessante vraag. Op het gebied van tijdsbeheer kun je een heel goed zijn, je werk vanuit rust en aandacht doen, regelmatig 'witjes' nemen, vanuit je intuïtie werken en desondanks een gevoel ... (meer)

 • De beste voorbereiding op de volgende fase, is een goede afsluiting van de vorige.  Zo eindig ik een workshop of presentatie met de vraag aan de deelnemers om zich voor te stellen wat men wil gaan doen met ... (meer)

 • Eén grote stap lijkt heel wat, maar blijvende transformaties en ontwikkelingen bestaan eerder uit vele kleine stapjes. Dat geldt voor het opvoeden van kinderen, het werken aan persoonlijke ontwikkeling ... (meer)

 • Ingesleten gewoontes veranderen is best lastig. Het lijkt of ons systeem vraagt om dat biertje na het werk of die chips of chocola op bepaalde telkens terugkerende momenten. Er gewoon mee stoppen ... (meer)

 • Vorige week donderdag had ik zo ingedeeld dat ik al lekker vroeg in Huissen kon aankomen. Zo kon ik in alle rust het programma van de workshop van de volgende dag verder uitwerken. Toen ik in ... (meer)

 • Een koude douche krijgen, dat is toch met je beide benen op de grond terecht komen, nadat je iets teveel gedroomd hebt? Of als je moet contateren dat je een verkeerde berekening gemaakt hebt? Maar jezelf opzettelijk ... (meer)

 • Ken je het lied van Brigitte Kaandorp 'Ik heb een zwaar leven'? Het is zo om te lachen, maar wel ook een lach van herkenning want het ligt dichtbij om het leven als zwaar te zien. Het kan een gewoonte worden om telkens het zware te benoemen. 'Ik heb wel ... (meer)

 • Il Dolce far niente: de zoete kunst van het niets doen. Ik mocht het afgelopen dagen van dichtbij meemaken en mij er opnieuw door laten inspireren. Mijn jongste dochter was zestien geworden en mocht daarom een bestemming uitkiezen om een een paar dagen ... (meer)

 • Mijn kinderen en ook de poesen keken verbaasd toen ze mij 's morgens in rare houdingen zagen bewegen in onze woonkamer. Het zag eruit zoals de poesen die zich uitrekken, ik was de yoga-zonnegroet ... (meer)

 • Het is gemakkellijk om te kunnen klasseren wat we om ons heen zien. Zo kan ik vertellen dat ik tulpen, paardenbloemen en madeliefjes gezien heb tijdens mijn fietstocht. Een naam is handig ... (meer)

 • Ken je het liedje van Maarten van Roozendaal 'Mooi'? Hij zingt over de lente (en over het leven), zo mooi! Hier een paar zinnen uit het lied: Kan iets verser dan het vers is? Kan iets jonger zijn dan jong? Ach ik ben Goddank ... (meer)

 • Anticiperen is een van de belangrijkste acties die je kunt ondernemen om te zorgen voor een rustige afhandeling. En omgekeerd: als je niet vooruit denkt en vooruit handelt, zul je vaak op het laatste ... (meer)

 • Hoe kijk jij aan tegen geluk? Er wordt zoveel over geschreven, onderzoek naar gedaan en het geluksniveau in verschillende landen met elkaar vergeleken. Geluk is een product geworden waarvan je... (meer)

 • Wat een apart woord, deadline. We zeggen het zoveel dat we nauwelijks meer stilstaan bij de betekenis. Ik stel voor het gebruik van dit woord af te schaffen en daarvoor ... (meer)

 • 'Leg het even neer. Als je te lang speelt, lukt het niet meer en moet je het even wegleggen. Dat is bij mij ook zo.' Mijn zoon keek naar zijn zus die een computerspelletje van hem had overgenomen. ... (meer)

 • Dat kan een lastige vraag zijn. Ga je die oude jas die je zolang gedragen hebt nog bewaren nu je een nieuwe hebt? Wat doe je met de tekeningen die de kinderen voor je gemaakt hebben? Wat doe je met je oude ... (meer)

 • Kritiek is in mijn ogen een onhandige manier van feedback geven. Als je kritiek hebt, ben je vaak al wat geïrriteerd. Dan kan de opmerking die je maakt een afwijzende ondertoon hebben. Volgens de boekjes is het elegant ... (meer)

 • In zen is het ontbijt altijd hetzelfde. Het is een kom met warme rijstsoep. 's Morgens wordt de soep geserveerd met een indrukwekkend ritueel, alsof zij heilig is en het belangrijkste wat je tot je kunt nemen. De soep zelf ... (meer)

 • Je zou deze Inspiratie ook kunnen noemen: 'Durf nee te zeggen'. Ik ben zelf trouwens ook zo iemand die al ja kan zeggen voordat ik goed ... (meer)

 • In mijn werk als coach kom ik vaker mensen tegen die een nieuwe richting inslaan. Soms vrijwillig maar soms ook gedwongen, omdat hun functie boventallig wordt, of omdat er in de samenwerking iets spaak loopt..... (meer)

 • Als je je over iets schuldig voelt, kan dat lang aan je knagen: 'Waarom heb ik toen niet beter opgelet?' ... (meer)

 • Je verbinden met iemand betekent dat je kunt voelen wat de ander voelt en kunt kijken zoals de ander kijkt.Daarvoor is het nodig jezelf even opzij te zetten. De mate waarin wij ... (meer)

 • Maak onderscheid tussen wat je in je lichaam voelt en wat je erover denkt. Het gevoel is iets wat je kunt waarnemen, wat je kunt lokaliseren. Het idee is je er niet tegen te verzetten ... (meer)

 • Het begin van de dag is een heilig moment. Zoals eigenlijk elk begin. In de snelle wereld waarin we leven ligt er bij velen een smartphone naast het bed, die ook de wekker is. Daarmee laten we meteen al heel wat rumoer ... (meer)

 • Als cliënten van mij een terugslag ervaren, maak ik vaak een tekening met een stijgende lijn. Vervolgens teken ik er een andere lijn doorheen die op en neer gaat. Dan leg ik uit dat ... (meer)

 • De tijdsurfer zet de intuïtie voorop, en ziet de ratio als een hulpmiddel, als een werktuig. Deze intuïtie moet goed van informatie voorzien zijn, met alles wat hij in de toekomst wil gaan doen