Waarom ben ik altijd zo moe en voel mij oververmoeid?

Waarom ben ik altijd zo moe en voel mij oververmoeid?

‘Waarom ben ik altijd zo moe?’ zucht ze en ploft op de bank. ‘Ik heb ook nergens meer zin in, niet eens om mijn vrienden te bezoeken.’ Haar partner maakt een lief grapje. ‘Je bent zo moe omdat je het allemaal zo goed doet.’ Dan valt ze uit: ‘Doe jij het zelf allemaal maar wat beter.’

Als je altijd maar zo oververmoeid bent, heb je geen zin meer in leuke dingen en ben je ook nog prikkelbaar. Je zou wel willen om nog iets uit te zoeken voor de vakantie waar je partner zo energiek mee bezig is, maar je hebt er eenvoudig de energie niet voor. Zelfs een artikel als deze lezen kan voor jou als te veel aanvoelen.
Maar neem een kopje thee en neem een moment echt de rust en de tijd om dit te lezen! Je krijgt belangrijke aanwijzingen om het tij te keren en je weer uitgerust en blij te kunnen voelen.

We behandelen drie thema’s:
– Waar komt dat gevoel van oververmoeid zijn vandaan?
– Wat kun je direct doen aan een gevoel van oververmoeidheid en altijd maar moe zijn? Tips die meteen helpen.
– Specifieke aanwijzingen om het gevoel van altijd maar moe kwijt te raken.

Waar komt dat gevoel van altijd maar moe zijn vandaan?

  1. Je bent lichamelijk overbelast. Zo voelt het aan. Maar vaak is lichamelijke overbelasting niet de echte oorzaak van oververmoeidheid, tenzij je een fysiek beroep hebt.
  2. De overgang. Als je in de overgang bent, kan dat ervoor zorgen dat je je altijd maar moe voelt. Je hormonen zijn volop aan het schommelen en opvliegers verstoren de nachtrust.
  3. Te veel werk. Je hebt simpel te veel werk. Maar wat de eigenlijke oververmoeidheid veroorzaakt zijn vaak de zorgen die dit veroorzaakt. Het knaagt aan je dat je niet alles gedaan krijgt en er zoveel blijft liggen.
  4. Je bent overwerkt. Overwerkt is ook een term die aangeeft hoe je je voelt. Het wil meestal zeggen dat het werk zelf stress veroorzaakt. Of liever gezegd, de manier waarop je het werk uitvoert. Als je jezelf onder druk zet, geen pauzes neemt en maar doorgaat, maak je te veel van het stresshormoon cortisol aan. Dat geeft een gevoel van altijd maar moe zijn. Je voelt je overwerkt.
  5. Je hebt een emotioneel probleem. Als je een emotioneel probleem hebt, ‘lekt’ daar veel energie naartoe. Het is alsof je voortdurend je lichaam in een lichte kramp houdt, omdat je het hele probleem niet wilt. Maar dat kost energie en veroorzaakt ook een vermoeid gevoel.
  6. Je haalt jezelf naar beneden. Je vindt dat je vaak tekortschiet naar anderen toe. Je vergelijkt je met hen, en denkt dat je het beter of anders moet doen. Maar dat is vermoeiend! Het kan ook zijn dat je wel inziet dat je dit niet moet doen, maar het afwijzen lijkt sterker dan jou. Hier kun je echter heel goed wat aan doen. Het zal het gevoel van altijd maar moe heel snel doen verdwijnen.

Wat kun je direct doen aan oververmoeid en altijd maar moe zijn?

Omdat er niet één oorzaak is, is er ook niet één oplossing aan te wijzen. Per oorzaak is de aanwijzing anders. Toch zijn er wel een paar dingen die je meteen kunt doen en die iedereen helpen om je minder oververmoeid te gaan voelen. Vervolgens behandelen we meer specifiek de aanpak.
De StressOntknoping is opgezet en uitgedacht door zenmonnik Paul Loomans. Je hoeft zelf niet intensief te mediteren voor de aanwijzingen die ik geef. Wel zul je merken dat er vaak een zenwijsheid schuilt in de aanpak.

Tips voor iedereen

    1. Neem witjes. Een witje is een term uit de methode van tijdsbeheer van De StressOntknoping, het Tijdsurfen. Een witje is er even tussenuit stappen. Doe dit 5 tot 7 keer op een dag. Je hoeft er maar een paar minuutjes tussenuit. Wel is het belangrijk dat in die tijd je hoofd tot rust Pak dus niet je telefoon en ga ook niet lezen. Een praatje met een collega is leuk maar geeft ook geen extra ruimte in je hoofd omdat je nog steeds bezig bent. Het zal niet helpen om het gevoel van altijd maar moe kwijt te raken. Wat dan wel?
      Maak een ommetje. Ruim de afwasmachine uit. Breng een pakje weg. Eet een appel of kijk uit het raam naar de vogels en de wolken!
    2. Gun je lichaam volledige ontspanning. Vaak eindigt een yogasessie met een liggende houding waarin je met gesloten ogen je hele lichaam ontspant. Je kunt daarbij van onder naar boven het ene lichaamsdeel na het andere ontspannen.
      Ik heb een begeleide meditatie ingesproken die hierbij helpt. Je hoort een rustige stem en het in heel knap van je als je hierbij niet ook in slaap valt! (Zet een wekker als je de opname als powernap wilt gebruiken.)
    3. Doe regelmatig iets voor jezelf. Iets leuks! Maak een wandeling. Boek een massage. Ga naar de sauna. Ga uit eten met je partner of naar een voorstelling met je vriendin.

Specifieke aanwijzingen om het gevoel van altijd maar moe kwijt te raken.

De StressOntknoping is zo opgebouwd dat je met drie verschillende workshops het hele domein van waar je stress en oververmoeidheid van krijgt kunt oplossen.

  • Is het werk gerelateerd? Leer dan Stressvrij werken met Tijdsurfen. Tijdsurfen is de ideale manier van tijdsbeheer. Je komt los van al die lijstjes. Je gaat vanzelf meer in het moment leven en geniet van wat je doet. Je krijgt een paar simpele tools die je proactief maken. Zo word je weer meester van je takenlijst. Als je twijfelt welke van de drie workshops het beste voor je is, begin dan met deze workshop van 5 sessies van 2 uur. Hij geeft meteen veel rust en voldoening.
  • Heeft de oververmoeidheid een emotionele oorzaak? Of is de oorzaak alles wat je jezelf voortdurend maar oplegt? Doe dan de workshop ‘De innerlijke metamorfose. Het zal het gevoel van altijd maar moe zijn doen verdwijnen.
  • . In zes sessies van 2 uur worden beide thema’s in de diepte behandeld, in kleine groepen van max. 8 deelnemers. De tevredenheid van de deelnemers is bijzonder hoog.
  • Ben je introvert en vind je het lastig om iets wat je dwars zit op je werk of met je partner aan te kaarten? Of word je snel boos en heb je daarna spijt van wat je eruit geflapt hebt? Dan raad ik je de training ‘Assertiviteit en heldere communicatie’ Vijf sessies met rollenspel trainen je communicatieve vaardigheden

Gun jezelf de diepgang van deze workshops. De sessies zelf kenmerken zich door persoonlijke aandacht, humor en een groepsgevoel dat je niet zou verwachten bij onlinetrainingen. Vanuit je eigen woning voel je van week tot week een blijvende transformatie waar je je hele leven plezier van hebt.

 



Geef een reactie