20 aug Knoop in de maag
Er zijn drie soorten situaties die een knoop in de maag kunnen veroorzaken:
- Na een vervelend voorval kun je een knoop in de maag voelen. Je voelt je bijvoorbeeld gekwetst of gepasseerd en bent daar boos of verdrietig om. Tegelijk reageert het lichaam met verkramping. In de buikstreek voelt dat aan als een knoop in je maag.
- Je kunt ook ergens tegenop zien en daarom een knoop in de maag voelen.
- Tenslotte kan het zijn dat je niet precies weet waar die knoop in de maag vandaan komt. Dan kunnen onverwerkte voorvallen uit het verleden de oorzaak zijn.
Proberen je buik te ontspannen is meteen al een goed idee. Daarnaast is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de herkomst omdat het niet alleen om fysieke ontspanning gaat maar ook om het stresshormoon cortisol in je lichaam omlaag te brengen.
Waardoor ontstaat een knoop in de maag?
Een naar voorval roept een emotionele reactie op. Je bent geschrokken of je voelt je gekwetst.
Ook als je ergens tegenop ziet, roept dat een emotie op, namelijk angst.
Vervolgens ga je piekeren over het gebeuren. Je hebt koortsachtige gedachten over hoe je het gaat aanpakken.
De aanpak die je net bedacht hebt, verwerp je ook weer. Je bedenkt een andere oplossing: ja die is het, dat ga je doen. Om even later ook deze weer te verwerpen.
‘s Nachts kun je slecht slapen en je wordt wakker met die knoop in je maag en met rondtollende gedachten in je hoofd.
Wat gebeurt er in je lichaam?
- Je zenuwen staan op spanning. Dat werkt direct op je maag en darmen.
- Je maakt het stresshormoon cortisol aan. Ook dat werkt op je darmen.
Als dit al langere tijd gaande is, beïnvloedt dit de spijsvertering. Dit voelt aan als een knoop in je maag of als een zeurende plek in je darmen: een spastische darm. - Je kunt ook de gewoonte hebben om in spannende situaties onbewust je buik samen te trekken. Het kan zijn dat je dat al langere tijd doet zonder dat je het beseft. Bij elke spannende situatie, trek je ook je buik in. Ook dat kan het gevoel van een knoop in de maag geven.
De oplossing voor de knoop in je maag
Je lichaam ontspannen
Het eerste wat je kunt doen is leren je lichaam te ontspannen.
Download daarvoor deze geluidsopname.
Ga op een matje of in je bed liggen. Speel de opname af en ontspan je hele lichaam van beneden naar boven.
Het is prettig om regelmatig deze oefening te doen.
Het lichaam zal zich steeds gemakkelijker gaan ontspannen. Het is een weldaad voor lichaam en voor je geest.
De knoop in de maag zal zich ook geleidelijk aan ontspannen.Het verzet opgeven
Bij een naar voorval of ook wanneer je ergens tegenop ziet, denk je bij jezelf: ‘ik wil deze situatie niet’.
Met deze gedachte verkramp je nog extra. Ook ontstaat er boosheid of verdriet.
Zo lang je onbewust blijft denken dat je deze situatie niet wilt, ben je je aan het verzetten en kan de emotie niet wegvloeien. Dan zal ook de knoop in de maag niet verdwijnen. Je zult dus eerst moeten toegeven dat je geraakt bent of geschrokken.
Je kunt dit gevoel benoemen voor jezelf of met een vriend of vriendin. Als je dat doet zonder de pijn of angst uit de weg te gaan, kan de emotie wegebben. De stress verdwijnt en de knoop in de maag zal oplossen.
De diepgaande en blijvende oplossing
Workshop ‘De innerlijke metamorfose’
Tijdens de workshop De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties, zul je zowel je zelfbeeld versterken als ook emotioneel goed leren omgaan met ergernis en tegenslag, faalangst en verdriet. Ook leer je hoe je oude pijn kunt verwerken.
- Je leert een simpele oefening waarmee je verzet tegen emoties kunt opheffen, zodat de spanning verdwijnt
- Je stopt met jezelf te bekritiseren en naar beneden te halen
- Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en autonomie
- Je begrijpt wat ‘primaire emoties’ zijn en waarom het belangrijk is je juist op deze te richten
- Je weet ook welke emoties dat niet zijn. We noemen ze ‘secundaire emoties’. Deze trekken veel aandacht maar je dient ze juist niet te volgen.
- Je leert onderscheiden welke van jouw emotionele reacties met vroeger verbonden zijn
- Je snapt hoe je oud zeer kunt oplossen
- Je durft kwetsbaar te zijn zonder dat iemand anders er misbruik van kan maken
De groepen bestaan uit slechts acht personen, hetgeen veel persoonlijke aandacht garandeert.
Meer info en meedoen:
Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’, in zelfbeeld en emoties
Vera
Geplaatst op 12:43h, 04 februariGoeiemorgen Paul,
Wat een synchroniciteit! Juist op dit moment zit ik met een knoop in mijn maag! En gebeurt in mij precies wat jij beschrijft. Ik ben geschrokken van iets en word steeds banger. Verschillende stemmen en emoties gaan door mijn hoofd. Wat hoort bij vroeger, wat bij nu?
De kunst is te aarden, te accepteren dat ik bang ben en mijn innerlijke kinderen gerust te stellen. Pas als ik weer de regie heb over mijzelf, kan ik een beslissing nemen.
Dank voor je inspirerende wekelijkse stukken Paul!
Els Paalman
Geplaatst op 13:08h, 04 februariBeste Paul,
Jaren terug, toen je nog aan het begin stond van de Stressontknoping heb ik 8x de cursus gevolgd. Overigens met veel plezier toen.
Mijn dochter is al langer op zoek naar een cursus waar ze leert omgaan met de knoop in haar maag, waar zij vaak last van heeft.
Zij is – laat ik het zo noemen- een speciaal persoon waar ik voor moet zorgen Ik kan vanwege haar privacy niet meer informatie geven.
Zou ik in direct contact met jou kunnen komen om een en ander toe te lichten en te kijken of deze cursus voor haar geschikt is?
Paul Loomans
Geplaatst op 13:27h, 04 februariDag Els, je kunt mij bellen op 06-42143553
Petra van Veelen
Geplaatst op 19:22h, 04 februariBeste lezers,
Deze inspiratie gebruik ik regelmatig in mijn werk met kleuters. Soms raken ze verzeild in een situatie die heel anders uitpakt dan ze hadden verwacht. Aan de manier van huilen merk ik dat ze er erg mee zitten. De woorden “ik denk dat je wilde dat het niet was gebeurt”, begrijpen ze heel goed en geven verlichting. Tot rust gekomen weten ze zelf hoe ze het verder op kunnen lossen.
Paul Loomans
Geplaatst op 19:50h, 04 februariWat mooi hoe je reageert met jouw kleuters, Petra. Ik weet nog goed dat mijn eigen dochter ooit spontaan zei bij een miskleun: ‘Ik wil niet dat dit gebeurd is’. Ik nam haar bij me op schoot. Ze moest even heel hard huilen en toen was het over. De knoop in de maag was opgelost!
Marike
Geplaatst op 19:39h, 11 februariHallo Paul,
Mijn vraag is hoe doe je dat met emoties van dingen waarvan je bang bent dat ze gebeuren? Dus nog niet gebeurd zijn, Kun je dan ook onderscheiden in eerste en tweede emotie?
Paul Loomans
Geplaatst op 20:05h, 11 februariBeste Marike,
Voor gebeurtenissen die in de toekomst liggen is angst een waarschuwing. De emotie zegt als het ware tegen je: ‘Let op’.
We kunnen deze angst eventueel versterken met doemgedachten. Dat verzwaart het aanmerkelijk en maakt dat de angst zich onnodig vergroot.
De raad is hier: herken doemgedachten en ga er niet in mee.
De angst zelf als waarschuwing mag je toelaten en door je heen laten gaan. Dat is zijn functie.
Alma
Geplaatst op 22:51h, 18 februariBeste Paul,
Dank voor de mooie site. Probeer veel uit te halen.
Ik kamp al maanden met knoop in maag, elke ochtend. Probeer van alles maar het maakt me op. Ook hulp gezocht maar helaas geen positieve uitkomst.
Reden is dat mijn relatie uit is en ik nog samen met hem werk. Een grote trigger aan emotie en boosheid. Andere werk is erg lastig.
Ik probeer andere gedachtes te denken maar lukt niet. Voor even dan. Ga ik in gedachtes mee en houd ik ze niet tegen dan wordt de knoop alsmaar erger. Heb je enigziens een tip voor mij? Dit is eerste keer dat ik ‘knoop in maag’ opzocht en jouw site kwam zo tevoorschijn. Wist niet dat zoiets bestond. Dat anderen ook zo mee kampten. Alvast bedankt, Alma
Paul
Geplaatst op 19:17h, 20 februariDag Alma,
Je beschrijft eigenlijk heel nauwkeurig het proces. De boosheid helpt je niet verder maar zorgt juist voor extra spanning. Onder de boosheid gaat een andere emotie schuil, bijvoorbeeld gekwetstheid. Dat is de emotie waar het om gaat en die gevoeld wil worden.
Wat niet meehelpt is dat je ‘de bron’ van jouw ergernis dagelijks ontmoet. Daardoor wordt de pijn telkens weer getriggerd.
Andere gedachtes gaan denken is in mijn visie nauwelijks mogelijk zoals ook jij beschrijft. En erin meegaan betekent dat je meegaat met de boosheid, wat nu juist niet helpt.
Ik zou je aanraden de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ te doen die in dit alles helderheid brengt. De link staat in het blog.
Alma
Geplaatst op 22:43h, 20 februariBeste Paul,
Dank voor uw tijd en reactie.
Mooi beschreven, precies zoals het is. Uw cursus is in april. Echter ik kamp hier al bijna 9 maanden mee en zou zo graag op kortere termijn verandering willen. Besef al veel dingen alleen mis ik echt wat ‘tools’. Bestaat er ook zoiets als bijvoorbeeld eenmalige sessie bij u? Even wat adviezen als het ware.
Alvast bedankt, vriendelijke groet, Alma
Paul
Geplaatst op 14:06h, 22 februariPersoonlijk zou ik voorzichtig zijn met het zoeken naar een tool. Hetgeen je beschrijft is een proces dat al lang gaande is en zich in de loop van jaren heeft opgebouwd.
Voor mij is de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ hét antwoord op deze klachten. De workshop is 6 x 2uur en dus ben je 2 maanden bezig met het thema. Sta voor stap ga je dieper en kom je ook bij de echte oorzaken.
Ik geef geen individuele begeleiding meer maar werk uitsluitend nog met kleine groepen. De praktijk wijst uit dat deze zeer effectief zijn, juist omdat je met mensen bent die ook soortgelijke problematiek hebben.
Tot die tijd kun je de oefening in ontspanning doen, waar je al toegang toe hebt. Je kunt ook de oefening het verwerken van een emotie doen, die je kalmeert bij emotionele onrust. Ook deze oefening is ook in de bron van inspiratie gratis toegankelijk.
Verder kan ik je het boek Goed gevoel emoties als medicijn aanraden.
Marian
Geplaatst op 17:35h, 05 decemberBeste Paul
Ik ben ,door de corona crisis, 3 jaar niet naar de tandarts geweest
Met lood in mijn schoenen heb ik nu een afspraak gemaakt, heb 3 gebroken kiezen,ben bang voor wat er komen gaat,en schaam me ook
Heb je tips voor mij
Paul Loomans
Geplaatst op 15:53h, 10 decemberDag Marian,
De eerste stappen heb je al gemaakt: je hebt een afspraak gemaakt en je durft het hier op te schrijven. Beide stappen getuigen van moed.
De volgende stap is je schaamte laten gaan. Die schaamte is niets anders als dat je zou willen dat je het anders had gedaan in het verleden, maar je kunt het beste je verleden accepteren, ook al ben je er niet zo trots op. Kijk met compassie naar je gedrag in het verleden.
Dan de tandarts zelf, want daarin schuilt de hoofdfactor van de angst lijkt mij. Veel mensen hebben een tandarts trauma. Je hebt als kind wellicht ooit een onprettige behandeling gehad en je systeem is daardoor superalert bij het thema tandarts.
Daar komt nog bij de hele houding waarin je ligt bij de tandarts. Die voelt als kwetsbaar en machteloos. Je ligt achterover, de tandarts kijkt van boven naar je en heeft allerlei instrumenten waarmee hij pijn kan doen.
Probeer dit om te draaien in je hoofd. Zorg dat je een goede relatie met je tandarts hebt. Praat met hem of haar voor en na de behandeling. Vertel dat je er tegenop ziet, maar praat ook over andere dingen die je bezighouden.
Op de stoel zelf kun je vragen aan de tandarts je goed uit te leggen wat er gaat gebeuren.
Verder zie ik het als een oefening om zo weinig mogelijk te verkrampen. Ik probeer ontspannen op die stoel te liggen en alles fysiek te ondergaan en niet mij van alles in m’n hoofd te halen voordat het gebeurt. Een verdovingsprik is niet zo prettig maar nu ook weer geen drama. Dat kun je handelen.
Ten slotte: bedank de tandarts dat hij het je zo goed uitgelegd heeft en zo rustig was.
Succes!