Het zelfbeeld verbeteren

Zelfbeeld verbeteren

Het zelfbeeld verbeteren

Het zelfbeeld verbeteren, waarom lijkt dat zo moeilijk? Dat is vooral omdat je denkt dat je erg je best moet doen om het zelfbeeld te verbeteren. Maar dat werkt nu juist averechts.

Wat is een negatief zelfbeeld en hoe ontstaat het?

Een negatief zelfbeeld betekent dat je vaak bezig bent met hoe je overkomt, met wat anderen van je vinden. Of nog preciezer gezegd: wat je denkt dat anderen van je vinden, want anderen vinden meestal minder van jou dan jijzelf.
Je wordt niet geboren met een negatief zelfbeeld. Een baby denkt nog niet: zie ik er wel goed uit met mijn luier en zuig ik wel voldoende aan de borst.

Verlegenheid

Jezelf veroordelen ontstaat onder invloed van de omgeving en met name in de jeugd. Als de omgeving druk uitoefent om te veranderen of beter te functioneren, wordt het kind onzeker en gaat het denken dat het geen goed kind is en eigenlijk anders zou moeten zijn. Het kan gebeuren dat een kind een broer of zus als voorbeeld gesteld wordt voor het gewenste gedrag.
Met andere woorden: een negatief zelfbeeld veroorzaak je niet zelf maar loop je op.

De gezonde houding zou zijn een kind te laten voelen dat het goed is zoals het is en dat je als ouder vertrouwen in hem hebt. Ook als het verlegen is of anders dan de meeste kinderen.

De vicieuze cirkel doorbreken en het zelfbeeld verbeteren

Wanneer je opgegroeid bent met een negatief gevoel over jezelf, zijn in je volwassen leven de afkeurende gedachten een reflex geworden.
Je hebt je het gevoel dat je op veel terreinen beter zou moeten presteren. Je zou opener moeten zijn en ook wat grappiger. Je zou meer moeten durven en op je werk betere prestaties leveren.
Wanneer je dit patroon opmerkt bij jezelf en er last van begint te krijgen, denk je bij jezelf: ik moet mijn zelfbeeld verbeteren. Wil ik dit voortdurende oordelen over mijzelf kwijtraken, moet ik mijn uiterste best doen om hiermee op te houden. 

Maar een positief zelfbeeld is in de eerste plaats jezelf aanvaarden zoals je bent. Als je heel erg je best doet om van het oordelen af te komen, zul je het negatieve oordeel alleen maar versterken. Het is immers nooit goed.

Mild is het sleutelwoord om je zelfbeeld te verbeteren

Deze vicieuze cirkel doorbreken begint met te aanvaarden dat dit mechanisme in je zit. Het begint met het aanvaarden van het feit dat je regelmatig jezelf afwijst.

Hoe kun je nu aanvaarden dat je jezelf afwijst en je er niet tegen verzetten?
Door het patroon te gaan observeren.

Niet door te zeggen: shit, daar doe ik het alweer, maar door het liefdevol te observeren.
Door jezelf telkens een aai te geven in plaats van een stomp op het moment dat je het opmerkt. Door met een glimlach waar te nemen hoe vaak je dit doet.
En dat geduldig vol te houden. 

De kans is groot dat je ook hierin jezelf afwijst en vindt dat je beter moet observeren en sneller vooruitgang moet boeken. Maar dat is onderdeel van hetzelfde mechanisme. Observeer dat ook. Liefdevol.

Mild zijn voor jezelf is de sleutelterm.

Het zelfbeeld verbeteren betekent: aanvaarden dat je goed bent zoals je nú bent, inclusief dit patroon waar je zo graag vanaf wilt.

Workshop Zelfbeeld verbeteren

Zelfbeeld verbeteren is onderdeel van de workshop De Innerlijke metamorfose in zelfbeeld en emoties.
Het resultaat van deze workshop is:

  • Je aanvaardt jezelf zoals je bent
  • Je aanvaardt ook deze negatieve oordelen over jezelf en juist daardoor zwakken ze af
  • Je ziet in dat een Positief Zelfbeeld heel dichtbij ligt en geen moeizaam proces is
  • Je laat je zelfvertrouwen groeien met een simpele oefening die nauwelijks tijd kost
  • Je bent blij met jezelf
  • Door je zelfbeeld te verbeteren durf je ook kwetsbaar te zijn
  • Je schept een basis van rust en vertrouwen waarnaar je telkens kunt terugkeren
5 Reactie's
  • Ben van Hoof
    Geplaatst op 18:15h, 03 november Beantwoorden

    Zo herkenbaar. Zeker de opmerking geduldig volhouden. Ik heb geleerd dat het niet zoveel uitmaakt wat jouw zelfbeeld is, maar het nodig is om er iets aan te gaan doen als je er last van krijgt. Voor mij was dat 8 jaar geleden (toen 56 jaar oud). Een goede coach, een perfecte training mindfullness en inderdaad met veel geduld blijven oefenen heeft er voor mij toe geleid dat ik me nu heel veel beter voel dan 8 jaar geleden. Het gaat nog wel eens “fout” maar dat kan ik tegenwoordig zonder moeite aanvaarden; ik glimlach een keer naar mezelf en lach vriendelijk terug om aan te geven ” het is goed zo”. Ik gun iedereen om dat te kunnen. Paul, bedankt voor je prachtige nieuwsbrief.

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 12:50h, 05 november Beantwoorden

      Fijn om jouw verslag te lezen, Ben. Daadwerkelijke en blijvende verandering is mogelijk!

  • Silvia
    Geplaatst op 14:54h, 08 november Beantwoorden

    mooi verwoord. Ik herken mij in je inspiratie. Alleen, ik zou in plaats van “reflex” eerder het word “automatisme” gebruiken.

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 14:54h, 08 november Beantwoorden

      Inderdaad is het woord automatisme beter op zijn plek, dank.

  • M.
    Geplaatst op 09:38h, 30 mei Beantwoorden

    Dit is iets wat men al op jonge leeftijd op school moet krijgen. Dan heb je er nog wat aan. Maar het is inderdaad een aangeleerde probleem. Een ziekte kiem dat af en toe te veel voeding krijgt

Geef een reactie