Zelfacceptatie

Zelfacceptatie cursus

Zelfacceptatie

Zelfacceptatie zou het vertrekpunt dienen te zijn van elke cursus persoonlijke ontwikkeling. Zelfacceptatie kan in mijn ogen niet iets zijn waar je lange tijd moeite voor gaat doen en wat je dan in de toekomst gaat bereiken. Want de lat schuift met je mee. In de toekomst vind je het nog steeds niet voldoende.

Wat zelfacceptatie in de weg kan zitten

Wanneer je jezelf afwijst, is dat meestal een oud reflex. Het ontstaat in de jeugd, bijvoorbeeld onder invloed van een veeleisende omgeving. Het kan ook zijn dat men geen waardering kreeg van zijn ouders. Dan komt een kind thuis met een goed rapport en gaat het vooral over die ene onvoldoende die erop staat.
Ik ken ook iemand die zowel dyslexie als dyscalculie heeft. Zij werd dan voor de klas gehaald om spelling te doen en daarmee voor de ogen van de hele klas het bewijs te leveren dat zij dit niet kon. Elke wiskundedocent die zij had deed weer een nieuwe poging haar hoofdrekenen aan te leren want het was toch zo eenvoudig als het goed werd uitgelegd. Het bracht alleen maar veel schade aan het zelfbeeld aan. Dan is zelfacceptatie iets wat heel ver weg lijkt te liggen.

Zelfacceptatie kan alleen maar nu zijn

Zelfacceptatie kan alleen maar nu zijn. Het betekent dat je jezelf accepteert tot in alle vezels en uithoeken van je bestaan. Als ik dat zeg in de cursus kijken mensen mij vaak verbouwereerd aan. ‘Wat, nu hier? Hier op dit moment?’ ‘Ja,’ zeg ik dan ‘hier op dit moment, inclusief alles.’
We hebben allemaal ergens in een ver uithoekje van ons systeem een donkere deken liggen en onder deze deken ligt alles wat wij niet accepteren van onszelf. Dat we driftig kunnen zijn of zo jaloers, dat we ons te dik vinden of dat we een pleaser zijn. Dat we een verslaving onderhouden waar we maar niet vanaf komen. Of dat we dyslexie hebben.
De rest willen we wel accepteren maar wat onder het dekentje ligt niet.

Zelfacceptatie is als een enorme opluchting

Ik stel voor dat dekentje weg te trekken en vervolgens te accepteren dat datgene wat eronder ligt bij ons hoort. Natuurlijk wil je evolueren, maar dat kan het beste op de vruchtbare bodem van zelfacceptatie. Sterker nog: wanneer er geen zelfacceptatie is, zetten we onze ontwikkeling in deze eigenschappen klem.
Zelfacceptatie is als een enorme opluchting. Er valt een druk van de schouders. Je hoeft helemaal niet anders te zijn. Het is nu al helemaal goed.

Degene die deze innerlijke stap maakt, heeft de beste uitgangspositie geschapen om te kunnen evolueren. Dat kun je doen met behulp van krachtspreuken, die je ’s morgens uitspreekt, zodat deze zich nog niet gedurende de dag al hoeven te bewijzen. Ze heten krachtspreuken omdat ze zo bijzonder overtuigend werken.

Zelfafwijzing liefdevol observeren

Aylin, een van de deelneemsters aan de cursus schreef:
Bij de introductie van jouw cursus is er iets bij mij gebeurd. Het inzicht ‘Ik ben goed zoals ik ben’ was heel belangrijk voor mij. Het emotioneerde mij ook. Het is de kern van mijn problematiek. Ik voelde dat daar echt een lek zat bij mij, waardoor ik helemaal leegloop. Maar als ik de zelfafwijzing liefdevol observeer, stel ik vast dat het echt onderdeel van mezelf wordt en accepteer ik het ook beter. Dat is een hele grote verandering geweest voor mij. Ook het toewerken naar krachtspreuken die bij me horen, was belangrijk voor mij. Ik heb gemerkt dat uit het enten op een positieve ervaring al een positieve energie ontstaat, ik voel het echt.

In de cursus ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ maak je de stap naar volledige zelfacceptatie

Info en inschrijven workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

  • workshop online via Zoom
  • 6 avondsessies van 2 uur
  • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30 – 18.30 uur en 19.30 – 21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les een email met een samenvatting van de sessie
  • Maximaal 8 personen per groep, dus veel persoonlijke aandacht
  • Nog maar een paar plekken vrij.

STAP-regeling
De StressOntknoping doet voorlopig niet mee aan de STAP-regeling. De reden is dat dit voor het gehele aanbod veel extra administratie en kosten met zich meebrengt, die we weer zouden moeten terugverdienen door de prijzen van de workshops te verhogen. Wij hanteren juist prijzen die voor iedereen toegankelijk zijn en hopen dat geïnteresseerden dit herkennen en begrijpen dat de STAP-regeling voor kleinere bedrijven een grote lastenverzwaring betekent.

Geef een reactie