De 5-seconden regel

De 5-seconden regel

De 5-seconden regel

Heb je wel eens gehoord van de 5-seconden regel van Mel Robbins? Het concept is ontstaan uit de observatie dat wanneer er een nieuw idee in je opkomt, de hersenen na een paar seconden allerlei bedenkingen beginnen te verzinnen om het niet te doen. Ook bij goede ideeën. 
Het goede nieuws: je bent dus niet de enige met uitstelgedrag, dat heeft (bijna) iedereen ;-). 

Deze week sprak ik een vriend die vertelde dat hij vastgelopen was met zijn project. Ik ken zijn werk persoonlijk, hij is een getalenteerd graficus die illustraties maakt waar je stil van wordt. Hij zei me: ‘Ik wil eerst nog eens een afspraak maken met de persoon die mij geïnspireerd heeft tot dit project.’ En vervolgens: ‘Maar ik wil eigenlijk pas met hem afspreken als ik wat beter in mijn vel zit.’

Ik moest denken aan de 5-seconden regel. Het maken van die afspraak was voor hem enigszins spannend. Zijn hersenen vonden al snel een reden om het uitstel te rechtvaardigen.
Als je erop let, gaat het in de praktijk vaak zo: je denkt ‘Ik zou die oude vriend eens willen bellen’ en even later, ‘Maar ik ga eerst in de tuin werken.’ en aan het einde van de dag heb je de vriend niet gebeld. 
Of: ik wil deze vraag stellen, die persoon aanschieten, die les bezoeken, naar fitness gaan, aan dit boek beginnen en 5 seconden later heeft het brein de argumenten gevonden om het niet te doen. ‘Ik ben niet in de stemming’, ‘Het levert me waarschijnlijk toch niets op’, ‘Ik heb al zoveel gedaan’, ‘Het is niet echt urgent, ik moet er eerst eens goed over nadenken’.

De 5 seconden regel zegt: geef jezelf 5 seconden de tijd om te besluiten de actie wel of niet te doen. In die tijd beslis je met je onderbuik, want dan heeft ratio nog geen bedenkingen kunnen verzinnen. Vervolgens kom je meteen in actie!

De 1ste verdieping van het huis van De Stressontknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren

6 Reactie's
 • Francine
  Geplaatst op 12:02h, 11 september Beantwoorden

  Mooi dank je wel! Grtjs Francine

 • Tanja
  Geplaatst op 12:02h, 11 september Beantwoorden

  Wat weer een fijne inspiratie!
  Als christen noem ik die opwellingen altijd ‘inspiratie van de Geest van God’ en ik train mezelf om daar oor voor te krijgen.
  Blij mee! Het zijn vaak de mooiste momenten in m’n leven.

  • Laurens
   Geplaatst op 00:03h, 19 augustus Beantwoorden

   Mooi geschreven. Fijn dat je dat zo puur kunt verwoorden. Helemaal met je eens.

 • Debby
  Geplaatst op 12:03h, 11 september Beantwoorden

  Dank je wel voor de mail met waarheid over de 5 seconden regel…..

  Zo vaak, eerst denk je zo dat ga ik nu doen, en daarna denk je nee dat doe ik niet, waardoor er ook zoveel verloren energie wegloopt…

  Energie management zo belangrijk!!!

 • Barbara Kortbeek
  Geplaatst op 15:08h, 11 september Beantwoorden

  Ik wil wel vaker reageren, maar dan komt het er niet gelijk van en meestal dan helemaal niet. Goed te weten hoe dat nu zit en je ziet Paul, je inspiratie heeft gelijk resultaat!
  En om nog eens achteraf te reageren op de inspiraties waarop ik niet gereageerd heb en dat wel wilde doen…..ze zijn allemaal zeer waardevol, dankjewel.

 • Renate
  Geplaatst op 14:01h, 18 oktober Beantwoorden

  De 5 seconden regel is een goed advies voor mij. Ik ben nogal een wikker en weger, waardoor er vaak genoeg argumenten zijn om iets niet te doen. Afgelopen week de 5 seconden regel toegepast, wat tot een leuke mailwisseling heeft geleid.
  Bedankt. Vriendelijke groet ,

Geef een reactie