Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Hier volgt een stappenplan van oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten. Maar voordat je begint, wil ik je graag wijzen op een paar valkuilen waarmee het goed is rekening te houden.

Let op de valkuilen

  • Je zelfvertrouwen vergroten met oefeningen vraagt een stap vooraf. Het begint bij het aanvaarden van jezelf nú en ook van je huidige omstandigheden. Als je dat niet doet, zul je een eeuwige tweestrijd voeren. Je drijfveer is dan: ik sta nu hier, maar ik wil daar zijn. Die plek waar je wilt uitkomen, beweegt zich echter met jou mee. Als je een stap in de richting van het doel zet, zal het doel ook weer een stapje opschuiven. [link naar het verhaal van op een vinger]
  • Het vergroten van je zelfvertrouwen is gelukkig helemaal niet zo moeilijk in tegendeel tot wat men denkt. Je dient wel bij de wortel te beginnen en niet bij het gedeelte boven de grond. Als je oefeningen doet om je zelfvertrouwen te vergroten zonder naar de wortels te kijken, betekent dat je je vooral bezighoudt met het uiterlijk van de boom, maar de kern onberoerd laat.
  • Wanneer je oefeningen om zelfvertrouwen te vergroten wilt gaan doen, zul je gemotiveerd zijn en zit je vol met goede bedoelingen. ‘Het gaat me lukken, ik ga het volhouden’, zeg je tegen jezelf. Het risico is dat je wilskracht gaat inzetten om je doel te bereiken. Als je de oefeningen door de dag heen uitvoert met veel wilskracht en overgave, zul je helaas telkens weer het bewijs leveren aan jezelf dat het onvoldoende helpt. Want in de praktijk van alle dag kom je regelmatig situaties tegen die je lastig zult vinden. Om aan de oefeningen te voldoen, ga je je onnatuurlijk gedragen en voor dit onnatuurlijke gedrag zul je jezelf opnieuw afwijzen.

Stappenplan om je zelfvertrouwen te vergroten met vijf oefeningen

Oefening 1: Je bent nu al helemaal goed

Het allereerste is dat je je huidige zelf aanvaardt zoals het is. Je bent nu al helemaal goed, inclusief je gebrek aan zelfvertrouwen. Je lichaam is goed zoals het is evenals jouw gedrag, ook al vind je het vaak hinderlijk en tekortschieten. Prent je dit goed in, telkens weer opnieuw: Ik ben nú al helemaal goed. Alleen op deze voedingsbodem zul je daadwerkelijk en blijvend kunnen veranderen.

Oefening 2: Bekritiseer jezelf nooit!

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zul je de neiging hebben om jezelf vaak naar beneden te halen omdat je vindt dat je het beter en anders zou moeten doen. Deze zelfkritiek houdt het mechanisme juist in stand. Zie de kritiek langs komen en glimlach erom. Herken het als een oud mechanisme, dat allang in je zit en je hebt meegenomen uit een eerder gedeelte van je leven. Geloof het niet maar wijs het ook niet af. Observeer het met een glimlach van herkenning.

Oefening 3: Kies een vast moment

Deze oefening doe je in de ochtend. Het nadeel van veel oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten is dat je er de hele dag door mee bezig bent. Maar zoals boven al beschreven stond, levert dat vooral onnatuurlijk gedrag en teleurstelling op.
Neem een vast moment ’s morgens, bijvoorbeeld onder de douche of bij het tandenpoetsen. Voel je lichaam zoals het is en ook je stemming zoals die is, en aanvaardt het. Vervolgens zeg en voel je: ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Zeg het drie keer, intens. Voel het in je hele lichaam. Dan laat je het los.
Door de dag heen kun je het nog eens herhalen maar alleen als dat natuurlijk in je opkomt, zonder enige dwang. Je hoeft geen resultaat te zien. Je doet het simpelweg als oefening, om steeds meer te wennen aan het gevoel dat je goed bent zoals je bent.
Het resultaat zal zich vanzelf gaan manifesteren.

Oefening 4: Sta als een rots

Na enige tijd voeg je de volgende oefening toe om je zelfvertrouwen te vergroten:
Je gaat stevig staan, met je benen krachtig op de grond. Van je handen maak je vuisten. Je heft je armen omhoog en nu voel je je zo stevig staan als een rots. Je zegt drie keer: ‘Ik heb zelfvertrouwen’, terwijl je dit krachtige gevoel in je lichaam voelt. Eventueel roep je nog eens hard tussendoor: rock! Je kunt je laten inspireren door de Maori die een dans uitvoeren om de vijand angst aan te jagen en daarbij rollen met hun ogen en hun tong uitsteken.

Zelfvertrouwen vergroten oefening 5: Manifesteer!

Laat het resultaat zich uit zichzelf manifesteren. Verwacht nog niets in het begin. De vruchten komen vanzelf! Wel is het belangrijk dat je deze oefening elke dag herhaalt, want alleen dan kan de jonge kiem uitgroeien tot een krachtige plant en zul je na verloop van enige weken ineens constateren dat je zelfvertrouwen aan het groeien is door deze oefeningen!

Meer zelfvertrouwen vergroten oefeningen e.a.

Geef een reactie