Assertief reageren

Assertief reageren

Assertief reageren

Meestal denk je pas aan assertief reageren als het voorval al voorbij is. Had ik maar… zeg je dan. Toch heb je ook naderhand vaak nog de tijd om assertief te reageren en voor jezelf op te komen. Om op een goede manier assertief te reageren, moet je op een paar dingen letten. Je kunt ze herkennen in dit verhaal.

Assertief reageren? Ach laat maar…

Ik schrik wakker, wat was dat nou? ‘Oh’, zegt mijn vrouw slaperig, ‘dat is waarschijnlijk een chauffeur die iemand komt ophalen. Hij toetert elke morgen’. Ze draait zich om en slaapt verder. Maar ik ben wakker, bij mij werkt dat anders. Ik heb een alertheidsmechanisme in me. Wakker is wakker, klaar om in actie te komen.
Elke ochtend precies om zeven uur horen we een korte maar ferme claxon. Nooit twee keer, altijd precies om 7 uur. Ook vandaag, op zaterdag.
Ik denk bij mezelf: als je iemand wilt afhalen, kun je toch een appje doen. ‘Ach laat toch’, zegt mijn vrouw, ‘die ene toet.

Voor mij is het wél belangrijk…

Ik wil wél assertief reageren. Dus begin ik op te letten. Als ik door de week naar de ochtendmeditatie ga, sta ik vroeg op en pak rond zeven uur mijn fiets. Op een dag doe ik de voordeur open en hoor: tóet. Snel loop ik naar voren, het paadje uit. Alles is in rust, nergens een ronkende auto. Wel een van de ondernemers van het winkelcentrum tegenover ons die naar zijn winkel loopt. Zou het zijn busje zijn? Wil hij collega’s waarschuwen dat hij aangekomen is?

Ik ga assertief reageren!

Wat later op de dag ga ik naar de winkel. Ik wacht tot er geen klanten in de winkel zijn (belangrijk bij assertief reageren, zo is het voor beide gemakkelijker praten) en loop naar binnen.
Ik geef de eigenaar een hand (ook weer belangrijk, ik zoek verbinding). Mag ik u wat vragen, zeg ik. Komt die claxon uit uw auto elke ochtend?
‘Ja’, geeft hij meteen toe. ‘Dat komt, mijn rechterdeur klemt een beetje na een aanrijding. Daardoor doet de sensor het niet goed en gaat een claxon af op het moment dat ik de auto afsluit. Ik was er al mee naar de garage, maar het is niet zo eenvoudig te repareren.’
Ik kijk hem aan en zie hem nadenken.
‘Ik kan hem wat later op slot doen’, zegt hij, ‘dan heeft u er geen last meer van.’ ‘Oh, fijn’, zeg ik, ‘als dat mogelijk is.’
Vanaf dat moment horen we de claxon niet meer.

De elementen van assertief reageren

Iets op een goede manier aankaarten, kan lastig zijn. Het bovenstaande voorval lijkt een simpel voorbeeld van assertief reageren maar er schuilen een paar elementen in waar ik het ook anders had kunnen aanpakken, en dan was het wellicht minder vredig verlopen.

 • Zo reageerde ik niet onmiddellijk, want dan heb je kans dat je wat geïrriteerd bent, en dat is minder prettig praten.
 • Ook zocht ik een moment uit dat ik de winkelier onder vier ogen kon spreken. Waren er omstanders geweest, klanten of collega’s, was het voor hem lastiger geweest.
 • Vervolgens vroeg ik hem eerst wat er aan de hand was, voordat ik met mijn verhaal kwam. Zo kon hij het uitleggen. Hij had ook een reden.
 • Ten slotte nam ik hem mee in mijn wereld. Hoogstwaarschijnlijk had hij geen idee dat de slaapkamers zich aan de straatkant bevinden in deze straat.

Inleven in elkaars situatie maakt het mogelijk om tot een oplossing te komen, die voor beide aanvaardbaar is.

Assertief reageren en Heldere communiceren is een van de trainingen van De StressOntknoping. Je leert er o.a. om op een rustige en bevredigende manier iets aan te kaarten, met behulp van rollenspel. We gebruiken herkenbare situaties of voorbeelden waar deelnemers tegenaan lopen. Meer informatie over de training Assertief reageren

3 Reactie's
 • Christine Bolle
  Geplaatst op 11:43h, 20 november Beantwoorden

  Hoe zou U dit oplossen
  Wij hebben een paar maanden geleden nieuwe buren gekregen ,
  Die roken zowel over dag als nachts buiten,
  Die rook trekt door onze hele huis heen.
  Dit kan ik niet oplossen met Assertief te zijn.
  Zij komen uit Syrie en spreken geen woord Nederlands ,Wat ik ook niet begrijp
  Graag een antwoord of oplossing.
  Bij voorbaat mijn Dank.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 19:11h, 20 november Beantwoorden

   Beste Christine, wat belangrijk is, is een oplossing te zoeken die voor beide past. Zonder een oordeel te willen hebben over het roken, is er een plek waar zij wel zouden kunnen roken en de rook niet jullie huis inkomt?
   Ken je iemand die zou kunnen vertalen?

   Wat ook goed kan zijn is je buren eens uit te nodigen voor de koffie en dan maar met handen en voeten communiceren. Dan lukt het misschien eerder om er op een goede manier uit te komen.
   Succes!

 • Anja
  Geplaatst op 19:11h, 20 november Beantwoorden

  Dankjewel voor je mooie voorbeeld!

Geef een reactie