Een perfectionist over perfectionisme, 3 tips

Een perfectionist over perfectionisme

Een perfectionist over perfectionisme, 3 tips

Ben jij een perfectionist? Ik wil zonder schroom bekennen dat ik zelf een perfectionist ben. Kijk maar naar deze inspiratie. Hij is mooi vormgegeven. Er zit een zelfgemaakte foto bij. Die foto is nog wat bijgewerkt. De tekst is zorgvuldig geschreven. Er zijn alinea’s en titels. Als er een button is, heeft deze een opvallende kleur en ook nog een randje!

Het voordeel en het nadeel van de perfectionist

Als je een perfectionist bent, heeft dat zowel voor- als nadelen. De voordelen zijn dat je je werk zorgvuldig doet. Er zitten zelden fouten in. Het ziet er verzorgd uit. En bij mij ook nog mooi, want ik ben naast een perfectionist ook een estheet.
Het nadeel is dat het veel tijd kost! Bovendien ben je niet alleen perfectionist op je werk, je bent het waarschijnlijk ook thuis. Je ziet het terug in hoe je je kleedt, hoe je de tafel dekt en hoe je kookt. Je ziet het terug in je afwasmachine, in je gereedschapskist en op je aanrecht. Lang niet overal is het een positieve bijdrage. Het kan ook beklemmend zijn. Vooral voor anderen. Die mogen namelijk dingen niet op de verkeerde plek leggen of foutief gebruiken.

Drie tips voor de perfectionist

1. Maak het begin uit de losse pols

Als je perfectionist bent, is het goed om een tijdlang te observeren wanneer je telkens die hoge norm legt en je daarbij af te vragen of dit ook noodzakelijk is. Zo betrapte ik mij in het beantwoorden van de mail op het regelmatig aanpassen van zinnen in een nog nauwkeurigere formulering. Dat deed ik ook bij het schrijven van mijn boeken. Het lijkt een nobele instelling maar je komt er niet mee vooruit. Het is veel handiger los uit de pols te schrijven en pas in een later stadium te corrigeren. Voor de perfectionist is dat een uitdaging.

2. Gebruik een helpende zin

Ik heb mij aangeleerd om het zinnetje ‘En klaar!’ achter de hand te hebben. Telkens als ik twijfelde of dit de goede uitdrukking was, zei ik ‘En klaar!’. Ik zei het zinnetje met een glimlach. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een aanmerkelijk hogere snelheid heb bij het beantwoorden van de email of bij het schrijven van teksten zoals deze.

3. Oefen de krachtspreuk ‘Ik doe het soepel en luchtig’

Je kunt ook nog een derde ding doen. Je kunt een krachtspreuk gaan zeggen, de krachtspreuk voor de perfectionist! Deze krachtspreuk luidt: ‘Ik doe het soepel en luchtig’. Zo’n krachtspreuk zeg je niet terwijl je aan het werk bent, want dan zou je alleen maar zien hoe moeilijk dat voor je is en zou je gefrustreerd raken. Je zegt het zinnetje juist buiten je werkzaamheden om, bijvoorbeeld ’s morgens na het douchen. Het idee is dat je terwijl je deze spreuk zegt je hem ook voelt. Je neemt een lichaamshouding aan die lekker losjes is, bijna dansend. Je denkt aan iemand die soepel en luchtig is of aan een moment dat je dit zelf al was. Vervolgens laat je het gevoel in je komen, als een acteur. Je herhaalt de spreuk enige keren hardop. Dan stel je situaties of opdrachten voor waar je soepel en luchtig mee omgaat. Je blijft nog even in die losse houding staan en geniet van de lichte energie. Ten slotte laat je het los. De spreuk mag zelf zijn werk doen. Het onbewuste is geactiveerd en gaat jou op het goede moment van deze losse en soepel energie voorzien!

De krachtspreuken, hun toepassing en het resultaat kun je vinden in het boek Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose.

Ben jij ook een perfectionist? Lees dan ook eens dit artikel over hoe je tijd kan managen zodat je niet te lang met iets bezig bent. Remember; ‘En Klaar!’.

Geef een reactie