Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid, hoe doe je dat? Het is interessant om bij jezelf de oorzaak van boosheid te herkennen. Er zijn een paar redenen waarom we allemaal wel boos kunnen worden.

Deze week zat ik bij iemand in de auto die onverwacht boven op de rem trapte. ‘Kijk toch uit’, flapte ik eruit. Mijn schrik vertaalde zich in boosheid.

Dat kan ook gebeuren als je je hoofd stoot tegen een kastje waarvan de deur open bleef staan. De pijn vertaalt zich dan onmiddellijk in een boos verwijt: ‘Wie heeft hier die deur laten open staan?’ Zo kun je zelfs boos worden op jezelf!
Bij deze simpele voorbeelden zie je dat boosheid de tweede reactie is, hoe snel zij ook komt. Eerst schrik je, dan word je boos. Eerst heb je pijn, dan word je kwaad.

Op de ziel getrapt

We kunnen extra boos worden wanneer we ‘op onze ziel getrapt worden’, wanneer we ons diep gekwetst voelen. In de praktijk betekent dit dat er langs een oude wond geschuurd wordt, een plekje in onze herinnering waar we vroeger veelvuldig geraakt werden en dat nu een litteken is.
Omgaan met boosheid wanneer we in een oude wond geraakt worden, is extra lastig.
Wanneer we in het heden een trigger ontmoeten, wanneer we opnieuw geraakt worden in deze wond, reageren we buiten proporties. We hebben een allergische reactie.

Onrecht, vernedering, kritiek, niet gezien worden, over jou beslist worden, kunnen allemaal redenen zijn voor zo’n excessieve reactie.

Hoe kun je goed omgaan met boosheid?

  1. Het eerste is herkenning. Zie wanneer jij heftig op iets reageert wat een ander voorbij zou laten gaan. Herken jouw triggers waar jij boos om wordt.
  2. Vervolgens benoem je de emotie die er net aan vooraf ging. Zoals je boven al zag, is boosheid de tweede emotie: Eerst schrik je, dan wordt je boos. Eerst heb je pijn, dan wordt je boos. Er zijn maar twee mogelijkheden.
    Het is angst, je bent geschrokken, je bent ongerust, je krijgt het benauwd.
    Of het is pijn, je voelt je gekwetst. Je krijgt vervelende kritiek, je bent beledigd, je voelt je niet gezien of gehoord.
  3. Richt je de aandacht op deze eerste emotie en niet op de boosheid en alle gedachtes die daarmee gepaard gaan. Ga indien mogelijk een stuk lopen totdat deze eerste emotie gezakt is. Als je de primaire emotie de ruimte geeft, zal deze uit zichzelf ook weer wegebben. Daarmee heb je tegelijk het voorval verwerkt.

Omgaan met boosheid als iemand boos is op jou

Het kan ook omgekeerd. Iemand die heel boos op jou wordt terwijl het voor jou niet zo extreem was wat je net zei. Dit doet zich voor in relaties. Vaak kies je een partner uit die ook iets van jouw allergieën in zich draagt. En vice versa. Omgaan met boosheid van anderen doe je ook door deze gevoeligheid te herkennen en te benoemen.

Zorg dat je  bewust van bent van elkaars allergieën en de ander hierin niet triggert. Je kunt het benoemen: ‘Ik weet dat dit gevoelig ligt bij jou’.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties

Je kunt goed leren omgaan met boosheid in een workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Tijdens deze workshop worden de volgende thema’s praktisch behandeld:

  • Een onaangenaam gevoel toestaan in je lichaam aanwezig te zijn door je er vertrouwd mee te maken
  • Voelen waar in het lichaam verkramping ontstaat en deze weten te ontspannen
  • Het herkennen van de emotie die voorafgaat aan de boosheid
  • Het kalmeren van deze emotie
  • Hoe je gedachten die de boosheid onderhouden tot rust brengt
  • Het herkennen van oud zeer bij jezelf en bij anderen
  • Tot vergeving komen

Als je de juiste weg kent, is goed omgaan met boosheid de manier om oud zeer op te lossen!

De workshop heeft mij inzicht gegeven in moeilijke energievretende emoties en hoe daar op een zachte, begripvolle manier mee om te gaan, waardoor ze verbleken. De eenvoud van de uitleg door Paul en de inzichten die ik heb gekregen in deze complexe materie hebben mij geraakt.
Annemiek Even, Arbeidsdeskundige

Door het volgen van de workshop weet ik nu dat veel terug te voeren is op pijn en angst. Ook voel ik nu in mijn lijf waar de emotie zit. De krachtspreuken maken mij “sterker”. De begeleiding was respectvol en open.
Annette van Zeben, Remedial teacher

8 Reactie's
  • Peter
    Geplaatst op 14:57h, 29 januari Beantwoorden

    Vindt het wel eenzijdig … door goed naar je primaire reactie te kijken ebt je boosheid weg. Als het zo makkelijk is.
    Soms is boosheid toch ook terecht omdat jou onrecht is aangedaan.
    En de boosheid zal pas echt wegebben als aan jou gevoel op de een of ander manier is recht gedaan, al was het maar doordat de ander sorry zegt.
    En boosheid is niet per se negatief. Het is hoe je je boosheid gebruikt. Het kan je ook kracht geven dingen te veranderen of zaken aan te pakken.
    Maar gebruik die kracht wel verstandig en maak niet meer kapot dan je lief is.

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 14:58h, 29 januari Beantwoorden

      Onrecht is een van de grote redenen waarom wij boos of verontwaardigd kunnen zijn. De krant staat vol met onrecht en als het onszelf raakt, voelen we het nog meer.
      Ik heb gewerkt met mensen waar er geen sorry of genoegdoening was voor het ontslag, het gepasseerd worden of het overspel. Wat je dan te doen staat is zelf tot verwerking komen.
      Wanneer je op de lijn van boosheid blijft zitten, komt er geen verwerking. Je dient de pijn te voelen en door je heen te laten gaan. Daarmee wordt het van binnen rustig in je en kun je je ervan losmaken.

  • Greet
    Geplaatst op 17:12h, 29 januari Beantwoorden

    Zo herkenbaar?

  • Dorith
    Geplaatst op 22:54h, 30 januari Beantwoorden

    Dit kwam voor mij precies op het goeie moment. Ik kon mijn boosheid oplossen en ruzie voorkomen. Heel blij mee.

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 15:39h, 31 januari Beantwoorden

      Wat fijn om te horen!

  • Ben B.
    Geplaatst op 22:18h, 27 juli Beantwoorden

    Denk dat vergeving in veel gevallen de oplossing is, zowel mbt situaties in het heden, als de triggers in het verleden. Al vind ik dit ook oprecht een mooie uitleg. Denk dat er meerder invalshoeken zijn.

  • P
    Geplaatst op 19:26h, 13 juni Beantwoorden

    U omschrijft boosheid als reactie op angst of pijn. Ik ervaar vaak boosheid als reactie op verdriet, vermoeidheid of stress. Ik kan dan boos worden op mensen die tegenstrijdigheden vertellen. Dingen die me helemaal niet boeien, maar gewoon omdat wat ze vertellen niet klopt. Of mensen die zeuren om niets, vb de warmte in een warm land waar ze zelf vrijwillig naartoe gereisd zijn en niet eens moeten werken! Ik heb dan iets van ‘Ik kan deze onzin nu even niet hebben’. Boosheid gaat voor mij wel over het omgaan met emoties, maar niet enkel als reactie op angst of pijn of allergische reactie op dingen uit het verleden.

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 11:33h, 30 augustus Beantwoorden

      De boosheid waar je het over hebt is boosheid omdat het even wat tegen zit of omdat je vindt dat mensen zich anders zouden moeten gedragen. Er gaat ook hier eerst een ongemakkelijk gevoel aan de boosheid vooraf. Het is het verzet tegen dat gevoel en tegen de situatie dat zich vertaalt in boosheid. De remedie is: leren toestaan dat een onaangenaam gevoel in je aanwezig mag zijn.

Geef een reactie