Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid

Omgaan met boosheid, hoe doe je dat? Het is interessant om bij jezelf de oorzaak van boosheid te herkennen. Er zijn een paar redenen waarom we allemaal wel boos kunnen worden.

Deze week zat ik bij iemand in de auto die onverwacht boven op de rem trapte. ‘Kijk toch uit’, flapte ik eruit. Mijn schrik vertaalde zich in boosheid.

Dat kan ook gebeuren als je je hoofd stoot tegen een kastje waarvan de deur open bleef staan. De pijn vertaalt zich dan onmiddellijk in een boos verwijt: ‘Wie heeft hier die deur laten open staan?’.
Zo kun je zelfs boos worden op jezelf!
Bij deze simpele voorbeelden zie je dat boosheid de tweede reactie is, hoe snel zij ook komt. Eerst schrik, dan boos. Eerst pijn, dan kwaad.

Op de ziel getrapt

We kunnen ook boos worden wanneer we ‘op onze ziel getrapt worden’. Een uitdrukking die wil zeggen dat we ons tot in het diepst geraakt voelen. In de praktijk betekent dit dat er langs een oude wond geschuurd wordt, een plekje in onze herinnering waar we vroeger veelvuldig geraakt werden en dat nu een litteken is.
Omgaan met boosheid wanneer we geraakt worden in oud zeer is extra moeilijk.
Wanneer we in het heden een trigger ontmoeten, wanneer we opnieuw geraakt worden in deze wond, reageren we buiten proporties. We hebben een allergische reactie.

Onrecht, vernedering, kritiek, niet gezien worden, over jou beslist worden, kunnen allemaal redenen zijn voor zo’n excessieve reactie.

Hoe kun je omgaan met boosheid?

Het eerste is herkenning. Zie wanneer jij heftig op iets reageert wat een ander voorbij zou laten gaan.
Herken jouw triggers waar jij boos om wordt.

Vervolgens benoem je de emotie die er net aan vooraf ging. Zoals je boven al zag, is boosheid de tweede emotie: Eerst schrik je, dan wordt je boos. Eerst heb je pijn, dan wordt je boos.

Er zijn maar twee mogelijkheden.
Het is óf angst óf je voelt je geraakt.

Richt je de aandacht op deze eerste emotie en niet op de boosheid en alle gedachtes die daarmee gepaard gaan. Benoem hem en ga indien mogelijk een stuk lopen totdat deze eerste emotie gezakt is.
Als je deze primaire emotie de ruimte geeft, zal deze uit zichzelf ook weer wegebben. Daarmee heb je tegelijk het voorval verwerkt.

Omgaan met boosheid als iemand boos is op jou

Het kan ook omgekeerd. Iemand die heel boos op jou wordt terwijl het voor jou niet zo extreem was wat je net zei. Dit doet zich voor in relaties. Vaak kies je een partner uit die ook iets van jouw allergieën in zich draagt. En vice versa. Omgaan met boosheid van anderen doe je ook door deze gevoeligheid te herkennen en te benoemen.

Zorg dat je  bewust van bent van elkaars allergieën en de ander hierin niet te triggert. Je kunt het benoemen: ‘Ik weet dat dit gevoelig ligt bij jou’.

Workshop Zelfbeeld en Emoties

Je kunt goed leren omgaan met boosheid in een workshop Zelfbeeld en Emoties. Tijdens deze workshop worden de volgende thema’s praktisch behandeld:

 • Omgaan met boosheid betekent de emotie herkennen die er juist aan vooraf gaat
 • Benoem deze emotie
 • Ga niet mee met de gedachten die de boosheid aanwakkeren
 • Wacht tot de schrik of de pijn gekalmeerd is
 • Herken allergische reacties bij jezelf en bij anderen
 • Weet wat jouw allergieën zijn
 • Herken ook daar de emotie die er juist aan vooraf gaat

 

Het proces van oud zeer en allergische reacties wordt uitvoerig beschreven in het boek ‘Goed gevoel, emoties als medicijn’

7 Reactie's
 • Anoniem
  Geplaatst op 14:57h, 29 januari Beantwoorden

  Vindt het wel eenzijdig … door goed naar je primaire reactie te kijken ebt je boosheid weg. Als het zo makkelijk is.
  Soms is boosheid toch ook terecht omdat jou onrecht is aangedaan.
  En de boosheid zal pas echt wegebben als aan jou gevoel op de een of ander manier is recht gedaan, al was het maar doordat de ander sorry zegt.
  En boosheid is niet per se negatief. Het is hoe je je boosheid gebruikt. Het kan je ook kracht geven dingen te veranderen of zaken aan te pakken.
  Maar gebruik die kracht wel verstandig en maak niet meer kapot dan je lief is.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:58h, 29 januari Beantwoorden

   Ik heb het niet over terecht of onterecht. Ik heb het over allergische reacties. Dan is het vaak erg lastig te herkennen dat men in feite geschrokken of gekwetst is. Men blijft in de boosheid hangen, ook na een sorry. ‘Hoe kan de ander nu zó reageren…’.
   Wanneer men bij zichzelf herkent dat het een allergische reactie is, opent dat de weg naar meer begrip maar vooral naar verwerking. Het gaat niet zozeer om wat net voorviel, het gaat om wat vroeger gebeurd is. Dat vraagt om de primaire emotie te durven voelen.

   Het klopt dat boosheid in sommige gevallen ook kracht kan bijzetten, maar een duidelijk maar beheerst aangeven van wat men voelt en wat de behoefte is, is in mijn ogen werkzamer.

 • Greet
  Geplaatst op 17:12h, 29 januari Beantwoorden

  Zo herkenbaar👍

 • Dorith
  Geplaatst op 22:54h, 30 januari Beantwoorden

  Dit kwam voor mij precies op het goeie moment. Ik kon mijn boosheid oplossen en ruzie voorkomen. Heel blij mee.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:39h, 31 januari Beantwoorden

   Wat fijn om te horen!

 • G
  Geplaatst op 19:34h, 05 november Beantwoorden

  Mijn Boosheid heeft met Onrecht te maken ,dit ebt niet zomaar weg 🤔🤔

 • Ben B.
  Geplaatst op 22:18h, 27 juli Beantwoorden

  Denk dat vergeving in veel gevallen de oplossing is, zowel mbt situaties in het heden, als de triggers in het verleden. Al vind ik dit ook oprecht een mooie uitleg. Denk dat er meerder invalshoeken zijn.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link