Volhouden, hoe doe je dat?

volhouden

Volhouden, hoe doe je dat?

Tijdens de weekendworkshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in het klooster in Huissen ontstond er een discussie. ‘Je kunt goed volhouden. Je hebt best veel discipline’ zei een deelnemer tegen mij. Hij had al meerdere programma’s bij mij gevolgd en kende mij dus best goed. ‘Welnee’, zei ik, ‘ik heb juist helemaal niet zoveel discipline. Wat ik wel heb is passie.’ Passie is de motor waarop ik iets doe wat op discipline lijkt.

Jezelf druk opleggen

Mij echt iets ontzeggen vind ik lastig en toch heb ik geen moeite om chips of chocolade te laten staan. Trouw iets doen wat goed voor mij is en dat bij voorbaat vastleggen ook en toch mediteer ik elke dag en doe ik verschillende soorten fitness.
In discipline schuilt een van buiten opgelegde druk en daar heb ik moeite mee.
Wanneer het voortkomt uit passie, gaat het volhouden vanzelf. 

Onlangs heb ik een man begeleid die zijn diploma aan van de Pedagogische Academie wilde halen wat hij enkele jaren eerder had laten liggen. Hij was al leerkracht op een basisschool met een tijdelijke aanstelling. Hij mocht meerdere dagen per week aan zijn studie werken. Maar als hij een tentamens ging voorbereiden, verlamde hij. Soms bleef hij gewoon in zijn bed liggen om daarna een vreselijk schuldgevoel te hebben, wat hem nog meer verlamde.

Passie

Als eerste vroeg ik hem wat hij leuk vond aan lesgeven. Dat kon hij gemakkelijk vertellen. Hij vond het heerlijk om met kinderen te werken en lessen te geven waarin hij zijn kwaliteiten kon gebruiken, zoals tekenen en muziek.
Ik vroeg hem ook zich een beeld te scheppen van de toekomst. Hij had een vriendin en wilde kinderen. De kleine huurwoning wilde hij verruilen voor een huis met een tuin.

Overzicht scheppen

Wij begonnen met het maken van een schema. Het doel was niet om alles vast te leggen maar om overzicht te scheppen.  Welke tentames heb je nog te doen? Hoeveel tijd gaat dat ongeveer kosten? Hoeveel weken staan er tot je beschikking? Hoeveel dagen per week? Dat zijn dus zoveel dagen in het totaal.
In de veelheid verlies je jezelf maar als je het concreet maakt, snappen je hersenen wat ze te doen hebben. Dan is het ook gemakkelijker volhouden.

Kleine eerste stap

Vervolgens nodigde ik hem uit om een kleine eerste stap te maken. Wat wil je deze week doen? Wat betekent dat voor morgen? Waar ga je dan mee beginnen?
We zorgden ervoor dat het telkens realistisch was.

Volhouden

Het was boeiend om te zien, want gaandeweg onderging hij een ware transformatie. Volhouden ging nu vanzelf. Waar eerst besluiteloosheid was, groeide steeds meer vastberadenheid. Waar eerst de motivatie zoek was, was nu een scherpe blik naar de toekomst. Hij had het vuur in hemzelf aangewakkerd en transformeerde daarmee in een ander persoon.

Dag in dag uit werkte hij aan zijn doel. Zeker kwam hij ook weerstand tegen en soms viel hij terug in een dal van oude reflexen. Daar klom hij echter zelfstandig weer uit en slaagde uiteindelijk voor zijn doel.

Vergeet niet om tijd voor jezelf in te ruimen!

Er was nog iets wat hij deed, ook uit eigen initiatief wat volgens mij op de achtergrond geholpen heeft. Al meteen in het begin sprak hij over zijn passie voor trommels. De hele periode heeft hij ondanks de vastliggende einddatum toch tijd vrij geruimd voor het trommelen. Daar kon hij ademen en zijn batterij opladen.

‘Volhouden, hoe doe je dat?’ in zeven stappen

 • Schrijf op waarom je dit wilt doen, wat wil je ermee bereiken?
 • Waarom wil je dat bereiken? Wat vind je er leuk aan?
 • Maak een overzicht van alles wat je ervoor te doen hebt
 • Zorg dat je alle onderdelen vluchtig gezien hebt, zodat je weet waarover het gaat
 • Maak een plan voor de eerste week
 • Neem je een begin voor dat klein en overzichtelijk is
 • Doe daarnaast iets waarmee je jezelf beloont, iets wat je superleuk vindt

Wil je begeleid leren goed om te gaan met tijd? Doe de workshop ‘Stressvrij werken en studeren met Tijdsurfen’. In kleine groepen, met intensieve persoonlijke aandacht.

 

 

6 Reactie's
 • Charlotte Reijman
  Geplaatst op 16:11h, 16 oktober Beantwoorden

  Dag Paul,
  Allereerst weer hartelijk bedankt voor de inspiratie en het altijd weer leuke persoonlijke stukje er achteraan. Ja, ik heb zeker genoten van het zonnige weekend, wij waren in het oosten van het land waar we onze 49e trouwdag vierden. Hoe we dat hebben volgehouden is door veel geven en nemen van beide kanten. Het ging niet altijd vanzelf maar uiteindelijk hebben we er een goede balans in gevonden en zijn van plan het nog veel langer vol te houden..
  Wat een cadeau, die prachtige nazomer! Ik weet soms van heerlijkheid niet wat ik moet doen en ga dan maar weer gewoon in de zon zitten, want daar krijg ik nooit genoeg van.
  nogmaals hartelijk dank voor alle inspiraties en prachtige foto’s.

  Hartelijke groeten

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:58h, 16 oktober Beantwoorden

   Dat gaat ook over volhouden en passie!

 • Tara
  Geplaatst op 11:50h, 17 oktober Beantwoorden

  Hoi Paul, in de zenlessen leg ik mensen uit dat discipline gaat om doen wat je wilt en bij streng zit een moeten. Mediteren is bijvoorbeeld een kwestie van gewoon doen. Het denken kan er iets anders van maken bijvoorbeeld moeten, alweer, poeh poeh enz. Dat willen gaat, zoals je zegt, vanuit iets anders dan vanuit de ratio. Dat is geen opgelegde wil door het ego, maar een willen vanuit het hart, passie zoals jij het zegt. Als je doet wat je je voorneemt, geeft dat zelfvertrouwen. Je kunt vertrouwen op je zelf dat je uitvoert waar je voor hebt gekozen. Dan is het meer volbrengen dan volhouden. Leuk om met woorden te spelen. Dank voor je inspiratie. Hartelijke groet, Tara

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:55h, 17 oktober Beantwoorden

   🙂

 • Renate
  Geplaatst op 14:48h, 17 oktober Beantwoorden

  Bedankt voor de inspiratie. Toevallig ben ik daar laatste weken mee bezig. Ik ben nogal van de discipline en moeten, wat me momenteel erg tegen staat. Dus nu op zoek naar wat ik wil, naar de passie en de strenge discipline juist wat loslaten.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:51h, 17 oktober Beantwoorden

   Dat is een mooie zoektocht die ikzelf ook gegaan ben. Het ‘moeten’ omzetten in ‘willen’ of iets belangrijk vinden.

Geef een reactie