Volhouden, hoe doe je dat?

angst

Volhouden, hoe doe je dat?

Tijdens het weekend Tijdsurfen in het klooster in Huissen ontstond er een discussie. ‘Je hebt best veel discipline’ zei een deelnemer tegen mij. Hij had al meerdere programma’s bij mij gevolgd en kende mij dus best goed. ‘Welnee’, zei ik, ‘ik heb juist helemaal niet zoveel discipline. Wat ik wel heb is passie.’ Passie is de motor waarop ik iets doe wat op discipline lijkt.
Mij echt iets ontzeggen vind ik lastig. Trouw iets doen en dat bij voorbaat vastleggen ook. In discipline schuilt een van buiten opgelegde druk en daar heb ik moeite mee.
En toch…
Het klopt dat ik veel en intensief mediteer. Het klopt dat ik elke week deze Inspiratie schrijf. Het klopt dat ik goed kan volhouden, maar dat alles komt voort uit passie. 

Onlangs heb ik een man begeleid die een diploma wilde halen wat hij enkele jaren eerder had laten liggen. Het was boeiend om te zien, want gaandeweg onderging hij een ware transformatie. Waar eerst besluiteloosheid was, was nu vastberadenheid. Waar eerst de motivatie zoek was, was nu een scherpe blik naar de toekomst. Hij had het vuur in hemzelf aangewakkerd en transformeerde daarmee in een ander persoon. Dag in dag uit werkte hij aan zijn doel. Zeker kwam hij ook weerstand tegen en soms viel hij terug in een dal van oude reflexen. Daar klom hij echter zelfstandig weer uit en slaagde uiteindelijk voor zijn doel.

Er was nog iets wat hij deed, ook uit eigen initiatief wat volgens mij op de achtergrond geholpen heeft. Al meteen in het begin sprak hij over zijn passie voor trommels. De hele periode heeft hij ondanks de vastliggende einddatum toch tijd vrij geruimd voor het trommelen. Daar kon hij ademen en zijn batterij opladen.

Aanwijzing 7 van het Tijdsurfen: Kies spontaan wat je gaat doen

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

 

6 Reactie's
 • Charlotte Reijman
  Geplaatst op 16:11h, 16 oktober Beantwoorden

  Dag Paul,
  Allereerst weer hartelijk bedankt voor de inspiratie en het altijd weer leuke persoonlijke stukje er achteraan. Ja, ik heb zeker genoten van het zonnige weekend, wij waren in het oosten van het land waar we onze 49e trouwdag vierden. Hoe we dat hebben volgehouden is door veel geven en nemen van beide kanten. Het ging niet altijd vanzelf maar uiteindelijk hebben we er een goede balans in gevonden en zijn van plan het nog veel langer vol te houden..
  Wat een cadeau, die prachtige nazomer! Ik weet soms van heerlijkheid niet wat ik moet doen en ga dan maar weer gewoon in de zon zitten, want daar krijg ik nooit genoeg van.
  nogmaals hartelijk dank voor alle inspiraties en prachtige foto’s.

  Hartelijke groeten

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:58h, 16 oktober Beantwoorden

   Dat gaat ook over volhouden en passie!

 • Tara
  Geplaatst op 11:50h, 17 oktober Beantwoorden

  Hoi Paul, in de zenlessen leg ik mensen uit dat discipline gaat om doen wat je wilt en bij streng zit een moeten. Mediteren is bijvoorbeeld een kwestie van gewoon doen. Het denken kan er iets anders van maken bijvoorbeeld moeten, alweer, poeh poeh enz. Dat willen gaat, zoals je zegt, vanuit iets anders dan vanuit de ratio. Dat is geen opgelegde wil door het ego, maar een willen vanuit het hart, passie zoals jij het zegt. Als je doet wat je je voorneemt, geeft dat zelfvertrouwen. Je kunt vertrouwen op je zelf dat je uitvoert waar je voor hebt gekozen. Dan is het meer volbrengen dan volhouden. Leuk om met woorden te spelen. Dank voor je inspiratie. Hartelijke groet, Tara

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:55h, 17 oktober Beantwoorden

   🙂

 • Renate
  Geplaatst op 14:48h, 17 oktober Beantwoorden

  Bedankt voor de inspiratie. Toevallig ben ik daar laatste weken mee bezig. Ik ben nogal van de discipline en moeten, wat me momenteel erg tegen staat. Dus nu op zoek naar wat ik wil, naar de passie en de strenge discipline juist wat loslaten.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:51h, 17 oktober Beantwoorden

   Dat is een mooie zoektocht die ikzelf ook gegaan ben. Het ‘moeten’ omzetten in ‘willen’ of iets belangrijk vinden.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link