Een frisse start

Een frisse start

Gisteren ben ik aangekomen in de zentempel, waar ik een hele maand zal blijven. Mijn tent Darwin+3 heb ik wat verder weggezet. Je gaat het bruggetje over en slaat dan links af. Je loopt langs de boomhut die net zo scheef is gaan hellen als de boom zelf. Je volgt het pad dat links naar beneden buigt. Voor je zie je een grote haag van struiken met middenin een doorgang. Die neem je. Als je nu naar rechts kijkt zie je lange rijen van jonge bomenaanplant. Daarachter stijgt een rotsachtige berg uit boven het land. Opnieuw neem je een doorgang tussen struikgewas. Je kunt de beek al horen. Je loopt verder en telt acht jonge boompjes die in een lijn zijn aangeplant. Links naast het pad doemt een grote witte steen op van wel een meter hoog. Hij staat daar als een baken. Je gaat rechts om de kei heen en bevind je nu voor de rustig stromende beek. Er liggen overal keien en stenen in het water. Dat maakt de oversteek gemakkelijk. Aan de overkant staat een reusachtige beukenboom. Zijn takken reiken tot ver over de beek maar vormen ook een bladerdak voor mijn tent die eronder staat.

Het knorren van wilde zwijnen
Hier voel ik mij thuis. Het enige wat ik hoor is het ruisen van de beek en vannacht het knorren van de wilde zwijnen, die plots een raar groen koepelding in hun territorium ontdekten. Ze kwamen op diverse momenten snuffelen. Ik lag op m’n rug en dacht: ik ben hier samen met jullie! Dat ontspande me.
In het beekje zijn waterbekkens gevormd. Ze zijn niet zo groot maar die vlak bij mijn tent is groot genoeg om je er helemaal in onder te dompelen. Als ik ’s morgens wakker wordt, ga ik naar dit bekken toe. Ik leg mijn handdoek en kleren op een steen en loop het water in. Even blijf ik staan om mijn lichaam aan de kou te laten wennen. Ik dompel ook mijn armen onder en maak mijn gezicht nat. Dan loop ik nog wat verder naar voren waar het water wat dieper is. Ik buig voorover en steun met mijn handen op twee stenen die zich in het water bevinden. Mijn lichaam is nu horizontaal boven het water. Langzaam, maar in een vloeiende beweging laat ik mijn lichaam in het water zakken. Ik probeer telkens weer net iets langer in het water te blijven, maar het is geen wedstrijd. Dan kom ik eruit en droog mij af. Mijn hele lichaam tintelt. Mijn geest krijgt eveneens een boost. Die vindt het heerlijk.

Een duik in koud water
Ook tijdens de twee weken dat ik met mijn vrouw in de Alpen wandelde, heb ik vaak een duik genomen in de bergmeertjes waar we langs kwamen. Een duik in koud water heeft voor mij, naast dat ik het gewoon lekker vind, twee belangrijke redenen:
Ten eerste versterkt het je immuunsysteem. Dat is ook wel logisch. Het lichaam wordt krachtig aan het werk gezet. Je bloed gaat sneller stromen. Het zenuwstelsel wordt getraind om te kunnen omgaan met plotse veranderingen. Een onderzoek aan het AMC uit 2016 heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig koud douchen minder vatbaar zijn voor ziektes.
Ten tweede geeft het je veel energie. Je voelt het bloed door je lijf stromen. Het voelt heerlijk fris aan, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest.

Tips bij opbouw baden in koud water
Maar is dat dan niet gevaarlijk, zo met zo’n warm lichaam in koud water te gaan?
Ik geef hier een aantal tips, waarmee het goed zal gaan.
Bouw het langzaam op. Begin te oefenen met koud afdouchen ’s morgens.
Doe ook dat rustig. Eerst je armen onder het koude water. Dan je benen. Vervolgens je borst, je draait je om, je rug, opnieuw omdraaien en dan ook je hoofd eronder.
Probeer nu tijdens het koude douchen niet te verkrampen maar juist je te ontspannen. Dit is een wezenlijk onderdeel. Het voorkomt schrikreacties waarbij je je adem vastzet of inhoudt.
Als je vervolgens gewend bent aan het koude douchen, kun je ook een meertje aan. Doe het rustig en neem je tijd. Loop het water in en wen aan de temperatuur. Ontspan je spieren. Vervolgens kun je doen zoals ik boven beschreef bij het waterbekken voor mijn tent.
Als je in een meertje zwemt, volg dan de rand van het meertje zodat je er ook gemakkelijk weer uit kunt.
Hoelang ga je in het water? Doe wat voor jezelf nog als aangenaam aanvoelt. Ga af op je gevoel en je gezonde verstand.

Heb je ook ervaring met zwemmen in koud water? Leuk als je het laten weten in een reactie. Als je de button boven de foto gebruikt, kunnen anderen jouw reactie ook lezen.

Het boek ‘Vleugels van vertrouwen’ bestellen

 • Verkrijg een positief zelfbeeld door een klein maar essentieel aspect in de relatie met jezelf te veranderen.
 • Breng de innerlijke criticus tot rust, laat je pleasegedrag achter je en raak uitstelgedrag kwijt.
 • Leer krachtspreuken gebruiken waarmee je snelle groeiprocessen mogelijk maakt.
 • Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen.

 

Ik wil een set kaarten kopen!

Op de achterkant van de kaart ‘Ik heb vertrouwen’ staat de volgende tekst:
Vertrouwen is de basis van alle groei. Het maakt het leven licht en spontaan.
Leven vanuit vertrouwen wil zeggen dat je open en beschikbaar bent en erop vertrouwt dat wat je gaat ondernemen en tegenkomt wel goed zal gaan. Je focust op een positief verloop. Veel van de zorgen die we ons maken zijn onnodig.
Uitgaan van vertrouwen wil ook zeggen dat je wel weet om te gaan met de hindernissen die je tegenkomt. En als de nood aan de man komt en er komt storm of crisis, dat je de weg zult vinden om hiermee om te gaan.
Elke situatie is geschikt om met vertrouwen te benaderen. Ook situaties waarin je je bagage moet achterlaten om door de modder te waden.
Als we een situatie vanuit vertrouwen aangaan, heeft dat bovendien invloed op het verloop. De kans dat het goed gaat wordt er groter door.
Vertrouwen is als een trampoline. Alleen al erop springen geeft vreugde! Het maakt dat je, als een kind, weet open te staan voor de frisheid van het moment.

6 Reactie's
 • Eline
  Geplaatst op 12:58h, 19 juli Beantwoorden

  Toen ik een jaar of tien was, gingen we op vakantie naar Armenië, waar een vriend van mijn vader woonde die ons had uitgenodigd (naar het schijnt doen alle Armeniërs dat, hoorde ik onlangs van mijn schoonheidsspecialiste). Dat was allesbehalve vanzelfsprekend halverwege de jaren ’90 met twee dochtertjes maar m(n ouders deden het toch. Mijn vader kreeg “air miles” omdat hij de helft van de tijd op zakenreis moest, en daarmee gingen we dan op vakantie.

  Ik herinner me tonnetjes met brandstof die dienden als tankstations, rijen witte Lada’s aan elke fabriek, uniforme woonkazernes opgetrokken uit dezelfde rozige steenblokken, bijzondere manieren van eten klaarmaken, oude mannen die de hele dag schaak speelden op een pleintje onder de bomen, een traditioneel bordspel dat men ons ook leerde, vrouwen met snorren, veel plantrekkerij om met ons gastgezin te communiceren – de dochter sprak Russisch en een beetje Engels en mijn vader en zijn vriend spraken een mix van heel slecht Frans en wat Russisch. De moeder sprak enkel Armeens en wij kinderen enkel Nederlands, maar ze had ons erg graag en slaagde erin te weten te komen wat we graag wilden eten. Het was dus een unieke reis. (Bedankt, Paul, om de herinnering op te roepen met deze uitnodiging om te reageren).

  Op een loeihete dag gingen we naar het buitenverblijfje van ons gastgezin. Dat was een chalet met een tuintje aan een groot meer. Ze gingen een schaap slachten om te roosteren, feestmaal ter ere van de gasten! Omdat ik een ontzettend gevoelig zieltje ben, nam mijn moeder ons mee om in het meer te gaan zwemmen zodat ik dat niet moest horen en zien. Het strandje had wit zand en we droegen plastic sandalen. Het meer was ijskoud. Mijn zus en ik wenden langzaam aan het water door er voorzichtig in te wandelen, en kregen al gauw zoveel zwempret dat we alles vergaten. Opeens riep moeder ons terug uit het water, want ze had gezien dat onze lippen blauw begonnen te kleuren.

  Op de terugweg naar het huisje heb ik toch het schapenlijk zien hangen en ik denk dat ik toen begonnen ben met mijn grotendeels vegetarische lifestyle.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:34h, 20 juli Beantwoorden

   Wat een mooi verhaal, Eline. Dankjewel voor deze reactie.

 • Marianne Peltenburg
  Geplaatst op 13:46h, 19 juli Beantwoorden

  Wow, bij het lezen van het eerste deel van een frisse start maakte ik de tocht echt mee.
  Dat was een mooie ervaring
  Dank je wel
  Marianne

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:35h, 20 juli Beantwoorden

   Leuk om te horen!

 • bart heskes
  Geplaatst op 16:43h, 19 juli Beantwoorden

  Met zwemmen in koud water heb ik geen ervaring. maar wel met koud douchen. mij helpt het om zo een plastic opstap-stoeltje van IKEA te gebruiken waar ik dan op ga zitten. zitten helpt om de stress van het koude water beter te handelen. leuk om je inspiraties te lezen en veel zitplezier tijdens het zomerkamp gewenst. groet van Bart

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:37h, 20 juli Beantwoorden

   Dag Bart, goed dat je ook koude douches neemt! En fijn dat je de Inspiraties waardeert. Groet, Paul

Geef een reactie