Herken terugslag als onderdeel van groei

Tegenslag

Herken terugslag als onderdeel van groei

Als cliënten van mij een terugslag ervaren, maak ik vaak een tekening met een stijgende lijn. Vervolgens teken ik er een andere lijn doorheen die op en neer gaat. Dan leg ik uit dat de tweede lijn een veel eerlijker weergave geeft van groei: een lijn met toppen en dalen, die toch langzaamaan omhoog gaat. Het betekent ook dat je bij een dal niet teleurgesteld hoeft te reageren. Je kunt het beter zien als een bewustwording dat je het veranderingsproces opnieuw energie kunt inblazen.

Stel je bent iemand die gemakkelijk ja zegt en zo veel werk naar zich toetrekt. je hebt je voorgenomen minder hooi op je vork nemen. In het begin lukt het goed, je herkent het moment en zegt een aantal keren nee. Na een paar weken echter, heb je weer ondoordacht een aantal toezeggingen gedaan. Dat is dan precies het moment om opnieuw grenzen te trekken.
Het is daarbij niet zo dat je weer van nul af aan begint, je bent al beter op weg dan de eerste keer!

Afgelopen weekend maakte ik een avondwandeling met mijn goede vriend Richard. Hij kent de stad veel beter dan ik en laat mij de bijzondere plekjes zien. Zo liepen we over het Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum, waar de marine zelf verdwijnt en het gebied heringericht wordt. Het is een nog zeer rustige, af en toe desolate plek in hartje Amsterdam. Zo dwalend door de regen kwamen we aan bij Hannekes Boom waar we schuilden en het verlaten terras contrasteerde met de donkere avond en de regen.

De 1ste verdieping van het huis van De Stressontknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren 

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link