10 tips om goed te kunnen thuis werken

Tips thuis werken

10 tips om goed te kunnen thuis werken

10 tips om goed te kunnen thuis werken

Hoe gaat het jou af met thuiswerken? Wat helpt jou het meeste om goed te kunnen thuiswerken?  Mijn fysieke conditie op pijl houden staat bij mij op nummer 1.

Vorige week bevond ik mij in een vrijwel lege sportwinkel, zo’n gigantische oppervlakte aan trainingsspullen en sportkleren, waar je tussen de rekken in kunt tennis spelen. De winkel was zo leeg omdat iedereen wel wist dat al het trainingsmateriaal al lang uitverkocht was, alleen ik wilde het niet geloven.
Ik ging weg met een springtouw, een elastieken band waar men overheen gekeken had en sporthandschoen zonder vingers, die stoer staan en ik als bonus meenam zodat ik toch trots de winkel uit liep.
Nu sta ik elke dag touwtje te springen met mijn handschoenen aan. Ik vind het grappig te constateren hoe het me hierin precies hetzelfde vergaat als in alles wat ik onderneem. Ik kies voor een lastige variant, want waarom zou je het gemakkelijk doen, maar wel een die mij inspireert (om en om met de voeten). Dan maak ik een leerproces door van geklungel en doorzetten naar de eerste onzekere successen naar het onder de knie ktrijgen. Gaandeweg krijg ik er steeds meer plezier in en word vervolgens fanatiek. Goed om mijzelf te herkennen.

10 tips om goed te kunnen thuiswerken

 • Tip 1. Blijf in beweging. Sporten maakt zowel je lichaam alsook je geest fit.
 • Tip 2. Zorg dat je ook thuis een vaste werkplek hebt, die niet de plek is waar je ook ontspant. De plek mag klein zijn of ongewoon, maar het is wel jouw werkplek, gerespecteerd door jezelf en door je huisgenoten.
 • Tip 3. Zeg je huisgenoten goedendag als je naar deze werkplek gaat, net als wanneer je het huis zou verlaten.
 • Tip 4. Begin met op te schrijven wat je vandaag wilt doen en draai het lijstje vervolgens om zodat je het niet meer kunt zien.
  Dit kleine ritueel zorgt ervoor dat je al deze acties al enigszins op de rails hebt gezet. Het is belangrijk volgens de methode van het Tijdsurfen, om van je lijstje geen moeten te maken. Beschouw de items die je opgeschreven hebt als opties en wensen. Elke dag loopt anders af dan verwacht en je hoeft niet alles klaar te krijgen wat op je lijstje staat.
  Eenmaal opgeschreven draai je het lijstje om en sta je op. Je haalt een kop thee en bedenkt wat je nu als eerste gaat doen. Hiermee sta je jezelf toe op je gevoel te navigeren, wat veel effectiever en ook plezieriger is dan een lijstje af te werken.
 • Tip 5. Doe één taak tegelijk. Dit is de hoofdtaak voor het moment. Rond deze taak ook af.
 • Tip 6. Noteer met een korte notitie de taken die je hebt voltooid. Het houdt je beter bij de les om telkens slechts een ding tegelijk te doen en aansluitend bewust een nieuwe taak te kiezen.
  Aan het einde van de dag zal je het je meer voldoening geven om te zien wat je allemaal gedaan hebt.
 • Tip 7. Je bent thuis, dus het is mogelijk om tussendoor de afwasmachine uit te ruimen of een was te draaien. Zie dit als vruchtbare afwisseling, want op die momenten rust je geest uit en krijg je ook je goede ideeën. Keer vervolgens weer terug naar je werk.
 • Tip 8. Maak afspraken met je partner om elkaar af te wisselen zodat je beide tijd hebt om ongestoord te kunnen werken.
 • Tip 9. Zorg voor momenten van echte aandacht voor de kinderen. Dan zullen ze veel meer geneigd zijn jou ook te laten werken als je dat uitlegt. Als ze je nodig hebben tijdens je werk, geef ze dan volle aandacht en leg daarna uit dat je nu weer terugkeert naar je werk.
 • Tip 10. Sluit je werkdag af. Kijk op het lijstje wat je allemaal voltooid hebt. Ruim je werkspullen weg zodat ook je hoofd weer vrij wordt.

Wat zijn jouw tips om goed te kunnen thuis werken?

Wat helpt jou om goed te kunnen thuiswerken? Welke tip zou je willen delen met anderen?

4 Reactie's
 • Wim Dreessen
  Geplaatst op 11:43h, 07 april Beantwoorden

  Nog enkele tips om thuis te werken:

  – Hou een dagritme aan net als op je werk. Op tijd opstaan, normale tijd beginnen, normale tijd pauze, normale tijd stoppen
  – Kleed je net alsof je naar het werk gaat, dus geen pyama, huispak, etc.
  – Maak ‘s-middags net als op je werk even tijd voor een rondje lopen om je hoofd leeg te maken
  – Bel of skype regelmatig met je collega’s voor een praatje, net als wanneer je op je werkplek even bij een collega langsloopt om een sociaal praatje te houden.

 • Frederique
  Geplaatst op 12:13h, 07 april Beantwoorden

  Wat een fijne tips, die van het lijstje is een goede aanvulling (hetzelfde als uit de cursus).
  Iets wat mij ook helpt is om ‘s morgens gewoon het standaard ritueel vast te houden dat ik ook heb als ik naar kantoor of cliënten zou gaan. Gewoon douchen, ontbijten en aankleden voordat je aan het werk gaat beginnen.

 • Jose
  Geplaatst op 13:19h, 07 april Beantwoorden

  Li ve Paul,
  Dank voor weer een mooie inspiratie. Voor mij is thuis werken geen optie – ik ben rebalancer en masseur en kan dus op dit moment mijn werk niet uitoefenen. Wat ik wel doe, is een vast ritme aanhouden – dus op tijd opstaan, gewoon aankleden en mijn haar netjes en zo. Daarnaast ben ik veel kaarten aan het maken èn versturen – aan mensen uit mijn eigen omgeving, maar ook naar dierbaren van mijn collega’s en familieleden. Op die manier ‘werk’ ik toch een beetje thuis….

 • Majanne
  Geplaatst op 12:36h, 10 april Beantwoorden

  Mijn gewoonte voor het starten van de werkdag: een vast rondje in de buurt lopen (zo’n 15 minuten) voor ik begin. Ik liep op gewone werkdagen ook een stukje van de bus naar mijn werk en stapte bij een eerdere halte uit om een substantieel stukje te lopen (10 minuten over een oud laantje met bomen en door het park bij het UMCU). Als ik dat niet doe, dan begin ik al met een vol hoofd. Door het rondje te lopen maak ik mijn hoofd leeg en fris. Het is een soort witjesstart.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link