Achter de ogen van Inez Weski

De ogen vn Ines Weski

Achter de ogen van Inez Weski

Tijdens het interview kan ik mijn ogen niet afhouden van de ogen van Inez Weski. De dikke zwarte randen schmink, met zorg aangebracht, en daarin twee felle oogbollen. Ze lijken je aan te kijken als een wachter uit het dodenrijk. Ook andere details versterken dit gevoel. Allereerst dat zij niets kwijt wil over haar persoonlijke achtergrond.
Jeanine beukt tegen de deur. Maar deze blijft onvermurwbaar gesloten.
Vervolgens de filmfragmenten die Inez Weski kiest om ons onwetenden en naïevelingen te laten zien. Ze zijn zo heftig dat ze ’s nachts bij mij terugkomen en me wakker houden. Dat is ook de bedoeling.

Gitzwart

We zien de gitzwarte kant van de mens voorbijkomen. De hongerige mens op zoek naar goud en daarbij letterlijk over lijken stappend. De onmenselijk vernederende straffen die we kunnen opleggen. De meute die uitzinnig een karikaturaal brullende leider volgt. Om hem een paar jaar later met dezelfde hartstocht te lynchen. Daders die duizenden mensen ombrengen en voor de rechtbank zichzelf schaamteloos rechtvaardigen.

Een kind, een kunstenaar

Af en toe dringt er een glimpje licht door de duisternis. Dan staat er een iemand op, een kind, een kunstenaar, een vrijdenker, die zich tegen de massa in afkeert van het onrecht.
In het strafrecht verdedigt Weski juist dezelfde mensen die in de fragmenten de hoofdrol spelen. De koudste misdadigers, de meest gewelddadige, ze lijkt ze op te zoeken. Ze wil naast ze staan, ze wil ze ruiken en voelen en ze vervolgens rechtvaardig behandelen als mens.
Ze wil geen levenslange opsluiting, geen vergelding want dat staat gelijk aan lynchen. Lange straffen voegen weinig toe aan het nut van de straf. Ze wil een rechtvaardige straf waarin die lichtstraal aanwezig is in de vorm van hoop, dus met kans op een vroegtijdige vrijlating. Het gaat dwars in tegen gevoelens van wraak en rancune.

Bij ons in de keuken ontstaat een discussie met mijn kinderen. Heeft Weski gelijk ons dermate te waarschuwen? Kan de geschiedenis zich herhalen? Of beweegt de mensheid zich juist stapje voor stapje naar het goede? Het antwoord zegt misschien meer over waar degene zichzelf situeert dan over de ongewisse toekomst.

Rancune

Het kwaad om het maar even zwart-wit te benoemen, is een menselijk gegeven. Dieren kennen de moedwil waarmee het plaats vindt in de mensenwereld niet, het is inherent aan onze soort.
Woede en haat, rancune en hysterie, het zijn menselijke emoties en gevoelens. Preciezer gezegd: het zijn vastzittende gevoelens. Zij komen voort uit onverwerkt leed, zoals WO2 voortkwam uit de onbarmhartige vergelding na WO1.
Wij mensen kunnen nadenken. Wij kunnen dezelfde gedachte eeuwig herhalen. Dat doen we met name wanneer we een voorval niet verwerken. In een wat onschuldiger dimensie doen we het allemaal. ‘Wat, hoe komt hij erbij om dit achter mijn rug om te doen?’ Jaren later weten we het nog en vertellen het met dezelfde gloed. We kunnen het maar niet kwijt raken.

Vergeving

Vergeving heeft als voorwaarde dat je zelf het leed verwerkt hebt wat je is aangedaan. Het is dus o zo belangrijk om deze stap te kunnen maken. Het betekent niet dat je het voorval uitwist en de schuld kwijtscheldt. Het betekent dat je het voorval zelf verwerkt hebt en daarom met kalmte kunt reageren vanuit een breder perspectief.
Dat is precies wat Weski doet.

Workshop Zelfbeeld en Emoties

Echte verwerking van leed, begrijpen wat deze stap in de weg staat en tenslotte de manier waarop je de act van vergeving kunt vormgeven, maken deel uit van de vijf sessies van de workshop Zelfbeeld en Emoties.

7 Reactie's
 • Els Eg - Nieuwenhuyse
  Geplaatst op 14:01h, 04 augustus Beantwoorden

  Paul Dank voor deze mooie weergave van het interview met Inez Weski. Ik vond alleen dat de deur van Inez wagenwijd openstond. Alleen ging t niet om haar “kleine” persoonlijke dingen, waarbij je persoonlijke misschien ook als ego kunt lezen …. maar zij gaf juist de ontwikkeling van haar ziel prijs….en dat is wat iemand echt is.. zij liet juist alles zien… 🙂
  Ik heb dan ook zeer genoten van dit interview met name naar het niveau waar Inez ons mee naar tie nam 🙏.
  Hartelijke groet,
  Els.

 • Bernard
  Geplaatst op 14:09h, 04 augustus Beantwoorden

  Ook wij ondergingen geboeid en met dubbele gevoelens het interview met Weski, en de schokkende filmfragmenten.

  Ik vroeg me vooral af: waarom laat je je interviewen voor Zomergasten, als je niet bereid bent op zijn minst een stukje van je ziel op tafel te leggen?

  En ik vraag me, na het lezen van jouw inspiratie, ook af: doet Weski dat daadwerkelijk: ‘met kalmte reageren vanuit een breder perspectief’? Dat is niet de herinnering die bij mij is blijven hangen; die is meer van: Wat een terechte waarschuwingen, maar wat jammer dat ze niet verder komt dan een cynische, fatalistische kijk op de mens en ons rechtstelsel. Jammer dat ze niet wat lichtpuntjes, zoals een mildere of hoopvollere kijk op de zaken – na een proces van vergeving – kon (of wilde) uitstralen…

  Fascinerende materie!

 • René
  Geplaatst op 14:12h, 04 augustus Beantwoorden

  Dank je wel, Paul, voor de inspirerende en mooie nieuwsbrieven die je met ons deelt! Een hele goede retraite toegewenst!

 • Fred
  Geplaatst op 14:51h, 04 augustus Beantwoorden

  Dank je wel Paul!
  Dit is beter dan een commentaar in de Volkskrant.
  Het helpt mij om het vanuit een hoger perspectief te zien.
  Met de impact van de reacties publiceren zou ik zeggen.

 • Dorith van der Waerden
  Geplaatst op 16:07h, 04 augustus Beantwoorden

  Dat vond ik echt prachtig samengevat!

 • Yvonne Lelyveld
  Geplaatst op 02:39h, 05 augustus Beantwoorden

  Hoi Paul,
  Ik heb alleen het begin van de uitzending gezien maar ben na het lezen van deze nieuwsbrief en het commentaar van de anderen wél erg nieuwsgierig geworden. Ik ga toch ’s kijken of ik ‘m nog kan terugkijken.

 • Carla
  Geplaatst op 18:35h, 07 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, ik vond het een prachtige uitzending. Fijn dat je er aandacht aan schenkt. Zonder over persoonlijke dingen te vertellen gaf het toch een beeld van haar innerlijke wezen. Mooi juist hoe Inez stellig bleef zwijgen en toch haar ziel blootstelde met intrigerende beelden over hoe de mensheid ingewikkeld en complex is en hoe kwaad soms ontstaat tegen beter weten in. Juist die mildheid in tegenstrijdigheid mis je wel eens bij de menigte. Ik vond dat ze mooi kritisch was en het heeft mij tot nadenken aangezet. Jeanine deed het ook goed; alhoewel ik op t moment van t interview het jammer vond dat ze mijn inziens niet begreep hoe persoonlijk het al was. Ze heeft Inez daarentegen wel weer poëtisch samengevat. Mooi programma!

Geef een reactie