Acteren voor trainers

Acteren voor trainers

‘Ik zal jullie voordoen hoe dat kan gaan,’ zegt Hans ‘ik werk vaak staand omdat ik lang zitten niet prettig vind.’ Nu begint Hans toneel te spelen. Hij staat aan een wat hogere werkplek en we zien een denkbeeldige laptop onder zijn vingers verschijnen. Er komt een collega aan, die Hans een vraag stelt, een aanklopper in Tijdsurf-terminologie. Ik zie Hans een moment aarzelen en dan doet hij de perfecte switch tussen de beide personages die hij speelt: zichzelf en de collega. Hij maakt een stapje naar links, laat zijn armen zakken en kijkt naar rechts. In onze verbeelding is de laptop verdwenen en staat er een collega die naar Hans kijkt. Ik moet glimlachen en denk terug aan mijn theaterlessen vroeger, waar we oefenden in het spelen van twee personages om er snel tussen te kunnen wisselen. Hans is accountant. Hij werkt met cijfers en berekeningen. Maar hier staat hij perfect te acteren. Intuïtief vindt hij de juiste manier van doen. De vaktermen die hij gebruikt in het gesprekje zijn mij onbekend. Dat geeft niet, het werkt juist geestig.

Opleiding trainer Tijdsurfen
Hans gaat moeiteloos uit zijn comfortzone. Hij is niet de enige die dat doet. Dat doen alle deelnemers die de ‘Opleiding trainer Tijdsurfen’ volgen. Ze proberen om hun publiek de aanwijzingen te laten ervaren of te laten voelen. De manier waarop je iets overbrengt is net zo belangrijk als de inhoud. Als de deelnemer het aan den lijve ondervindt, is de kans veel groter dat hij het ook gaat toepassen.
Zo liet Marieke met een hogedrukpan de oorzaak van het piekeren ervaren, en liet Lonneke ons een feestlijn voelen in plaats van een deadline.

Uit je comfortzone
Uit je comfortzone gaan is in deze opleiding niet zo eng. We hanteren een veilige en prettige manier van feedback geven. Eerst noemen we alles op wat we als positief ervaren hebben en wat we gewaardeerd hebben. Daar is de trainer zelf zich immers niet per se bewust van.
Vervolgens geven we tips. Een tip is iets anders dan kritiek. Een tip geeft je meteen al de hint hoe je het kunt verbeteren. Een kritiek zegt vooral dat je het niet goed doet. De toon is ook anders.
Ten slotte proberen we niet om één sluitend oordeel te geven. Alle bijdragen zijn welkom, we discussiëren er niet over. De ontvanger mag zelf weten wat hij met de feedback doet.

Sjakies chocoladefabriek
Met deze basis is het leuk en bemoedigend om te experimenteren. Zo wandelden we met een deelnemer door Sjakies chocoladefabriek, wat zij als beeld voor het onbewuste gebruikte. Het was leuk en levendig maar het gaf niet alle dimensies van het onbewuste weer. Op deze manier van ontdekkend leren, kom je daar ook achter.

Ben je zelf geïnteresseerd in een van de twee opleidingen en wil je vrijblijvend een intakegesprek doen, kun je dat hier aangeven.

Interesse Opleiding trainer Tijdsurfen

De volgende opleiding start in het najaar van 2023.

Interesse Opleiding  ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches

De volgende opleiding start in het najaar van 2023.

Geef een reactie