Afkomen van je smartphone verslaving

Afkomen van je telefoon verslaving

Afkomen van je smartphone verslaving

Hoe kun je afkomen van de verslaving aan je smartphone? Hoe kun je het telefoongebruik verminderen?
Er zitten zoveel opties op onze telefoon dat de verleiding tot de neiging tot verslaving aan de smartphone enorm is. Nieuws, social media, muziek, financiën, Wikipedia, de krant, winkels… 
Veel daarvan is ook waardevol. Het punt is dat we onszelf door telkens de telefoon te nemen, niet meer tot rust komen. 

We staan de hele dag door aan

Je kunt de wasmachine uitzetten. Je kunt de lichten uitdoen. Je kunt de televisie of je computer uitzetten. Maar door de verslaving aan de smartphone laten we onszelf eigenlijk de hele dag door maar aanstaan! Je vergeet jezelf uit te zetten.
Eerlijk is eerlijk, je telefoon is de beste wekker die er is. Dus hebben de meeste mensen hem naast het bed liggen. En is de verleiding groot om ‘ s morgens nog in bed meteen te kijken of er berichtjes zijn, wie er jarig is, hoe het nu staat met Corona en wat voor weer het wordt vandaag.

Later op de dag heb je van die tussenmomentjes. Je focus verslapt, je hebt behoefte aan wat afleiding. Ook daar pak je eigenlijk zonder na te denken je telefoon en weet je nog niet eens wat je ermee gaat doen. Geleidelijk aan ontstaat de verslaving aan je smartphone.

Zo kan het goed zijn dat je vanaf dat je opstaat totdat je naar bed gaat aan staat. Je vergeet als het ware om de batterij van je systeem tussendoor de kans te geven op te laden. En dat veroorzaakt vermoeidheid, concentratieverlies en minder prettig functioneren.

Hoe kom je van je telefoonverslaving af?
Hier volgen zeven tips:

 1. Zet je telefoon ’s nachts op vliegtuigstand. Zo heb je wel de wekker maar niet de straling.
 2. Zet je telefoon pas weer op de gewone stand na het ontbijt. Dat geeft je de gelegenheid in rust en aandacht de dag te beginnen.
 3. Als je moe bent of geen energie meer heb, neem dan een ‘witje’ in plaats van je telefoon te pakken. Een witje is een moment waar je de focus loslaat. In de praktijk betekent het iets doen waarbij je niet hoeft na te denken. Zoals een blokje om, iets opruimen of wegbrengen, een appel eten, uit het raam kijken. 
 4. Neem je telefoon niet mee naar het toilet
 5. Leg tijdens de maaltijden je telefoon weg en merk hoe je het eten gaat proeven
 6. Leg de lat hoog om tijdens een gesprek iets te laten zien op je telefoon. We laten graag even een foto of een nieuwtje zien, en voor je het weet heeft iedereen zijn telefoon weer in de hand.
 7. Zorg dat je weet wat je kunt doen zonder je telefoon. Ik noem hier als eerste het mijmeren. Als je uit het raam kijkt of een rondje loopt, begin je vanzelf te mijmeren. Mijmeren wil zeggen dat gedachten zomaar uit het onbewuste ontspringen. Deze zijn zeer waardevol! Het kunnen reminders zijn of evaluaties en ook goede ideeën.
  Je kunt ook een fitnessoefening doen, je werkplek opruimen, thee halen, iets wegbrengen of een appel eten.

Met de workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ krijg je inzicht hoe je echte aandacht kunt scheppen en hoe je zowel thuis als op je werk rust en voldoening kunt ervaren.
Je leert:

 • Hoe je met een paar simpele gewoontes ervoor kunt zorgen dat je gefocust blijft
 • Hoe uitstelgedrag en wachten tot het laatste moment uit je gewoontes verdwijnen
 • Dat ‘jezelf uitzetten’ zo belangrijk is voor je rust en gezondheid maar ook voor je creativiteit
 • Hoe je van ‘jezelf uitzetten’ een gewoonte van kunt maken, die prettig en natuurlijk aanvoelt
 • Wat ‘onbewust denken’ is en dat maar weinigen hierop vertrouwen terwijl dit veel beter werkt dan bewust wikken en wegen
 • Hoe je saaie klusjes als zinvol kunt gaan ervaren
 • Wat echte voldoening betekent en hoe je dit telkens weer kunt verkrijgen

Meer info. over de workshops ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’

15 Reactie's
 • Eveline
  Geplaatst op 13:18h, 03 maart Beantwoorden

  Een wekkerradio kost nog geen twee tientjes en je komt niet meer in de verleiding om ’s nachts, als je toch wakker bent, je telefoon te checken.

 • Ron
  Geplaatst op 13:49h, 03 maart Beantwoorden

  Gewoon een ouderwetse wekker gebruiken en de telefoon beneden laten.

 • Douwe
  Geplaatst op 13:54h, 03 maart Beantwoorden

  Aantal apps die je afleiden/verleiden van je mobiel verwijderen. Daarmee wordt de mobiel (die je immers altijd op zak hebt) veel minder interessant. Dus facebook, twitter, mail (zowel werk als privé-account), nieuws-apps (teletekst, nu.nl) er af gehaald. Met dit alles is er weinig meer te beleven op de mobiel 🙁 saai . Merkte wel dat ik in begin dan tóch de mobiel pakte om ff wat te scrollen/nieuwtjes op te pikken. Had weinig nut, inmiddels afgeleerd. Ps. de slimmerds weten dat je bv op facebook en gmail ook zonder app kan inloggen. Klopt. Als je zorgt dat het automatisch invullen van inlognaam en wachtwoord niet aanstaat, was het in ieder geval voor mij al snel te veel werk /te veel gedoe om via dat kleine toetsenbordje op mobiel in te loggen.. Ps2: apps staan wel op de ipad. Die heb je niet altijd bij je/berichten lees ik als het uitkomt.

 • Marjolein
  Geplaatst op 13:58h, 03 maart Beantwoorden

  Bij mij komt mijn telefoon de slaapkamer niet in. Ik heb nog een ouderwetse wekkerradio die standaard op klassieke muziek staat als de wekker gaat. Heerlijk.

 • Parubhjit Kaur
  Geplaatst op 14:57h, 03 maart Beantwoorden

  We hebben onze telefoons verbannen uit de slaapkamer. Mocht de mobiel om een reden wel in de slaapkamer komen, dan gaat deze op vliegtuigstand. Voor de tijd heb ik wekker die de tijd weergeeft op het plafond 😀 (wekker staat niet aan, functie is klok). Wekker staat aan op telefoon van partner en deze laten we op de eettafel liggen, zodat we ook daadwerkelijk uit bed komen! 😀

  Ik heb genoeg bezigheden door het huis, dat ik gelukkig niet veel afgeleid wordt door mn telefoon. Ik check alleen de mail en whatsapp berichten, verder heb ik weinig apps die ik regelmatig check.

  Ik ben vaak ook bewust offline door internet uit te zetten/telefoon op stil of een sterke discilpline om niet op mn telefoon te kijken. Als ik een weekend weg ben, of bij iemand op visite of iemand is bij mij, dan is mijn telefoon uit zicht. Heerlijk om in het moment te zijn en de ander de volledige aandacht te geven.

  Als je inziet en beseft hoeveel kostbare tijd er vaak verloren gaat aan social media en nieuws wat ook vaak negatief is, dan gebruik je je telefoon automatisch en ben je heerlijk bezig met leven 😉

 • Bernard van Hemert
  Geplaatst op 16:26h, 03 maart Beantwoorden

  (Bijna) alle trillertjes en piepjes uitzetten
  Bij vergaderingen, iedereen zijn mobiel inleveren
  Bij sociaal samenzijn in de kroeg of zo: degene die het eerste kijkt op zijn mobiel, betaalt de rekening
  Ook overdag regelmatig de vliegtuig stand aan als je ergens op wilt focussen

 • Hanneke
  Geplaatst op 17:26h, 03 maart Beantwoorden

  Telefoon thuislaten als je de deur uit gaat voor een enkele activiteit, zoals boodschappen doen, dansen of sporten. Dan heb je je telefoon niet nodig, mits je de route uit je hoofd weet en geen aantekeningen nodig hebt die op je smartphone staan. Ik vind het een heerlijk, vrij gevoel.

 • Hanneke
  Geplaatst op 17:27h, 03 maart Beantwoorden

  Je uitschrijven voor allerlei nieuwsbrieven die je toch automatisch delete of wegklikt.

 • Hanneke
  Geplaatst op 17:31h, 03 maart Beantwoorden

  minder schrijven op app of SMS, meer direct bellen of spraakberichten inspreken. Als ik begin te typen op een chat-app, vraag ik mezelf af: doe ik dit omdat ik niet in direct contact wil komen (op dit moment)? Is het echt sneller om te schrijven? Hoeveel tijd gaat deze geschreven conversatie duren? Betreft het een emotionele kwestie of een gedetailleerde kwestie?
  Meestal is het antwoord zodanig, dat ik tot de conclusie kom dat bellen eigenlijk veel meer op zijn plaats is….. En het bekort je smartphone gebruik vaak aanzienlijk.

 • Barbara
  Geplaatst op 18:45h, 03 maart Beantwoorden

  Al het bovenstaande.. en op vakantie alleen van de vliegtuig stand af om de route te bekijken of iets anders met betrekking tot de reis te regelen..

 • Koen
  Geplaatst op 19:44h, 03 maart Beantwoorden

  Wij leggen hem bij het eten – Geen telefoon aan tafel, papa! – en hij mag ook de slpkmr niet meer in. Op “vliegtuigje” na 21u30, het geluid gaat dan ook automatisch op “alleen wekker” en die wekker-smarthie mag in de badkamer op een lege pot waar ie nóg meer lawaai kan maken.
  Maar wat doe ik dan met dat leuk belletje van de meditatie app van Plum Village? Oh, help, there is no escape…

 • jan paul
  Geplaatst op 20:06h, 03 maart Beantwoorden

  Sinds twee jaar heb ik een Nokia 8110. Het is geen smartphone maar heeft wel internet. Je kan dus wel kijken of er mail is maar bestanden niet openen. Ik check zo wel even mijn mail en wanneer er iets belangrijks is om, te lezen en of te beantwoorden dan doe ik dat op de computer.. Whats app is niet mogelijk, heerlijk, hoewel niet iedereen daar blij mee is. Ik zie het ook wel als een handicap evenals dat navigeren met de telefoon niet zo gemakkelijk gaat als met een smartphone en dat er geen touchscreen is maar het weegt niet op tegen de rust die ik heb teruggekregen.

 • Anneke
  Geplaatst op 09:31h, 04 maart Beantwoorden

  Helemaal mee eens: gebruik een ‘gewone’ wekker. Verder kun je beter geen spelletjes op je telefoon hebben, dat is vreselijk verslavend en heel slecht voor je arm en schouder ook nog eens. Ik ben met pensioen, dus heb ik de luxe dat niets ‘moet’. Ik gebruik mijn telefoon alleen tussen 10 en 22 uur. Is er verder iets dringends, dan kun je me op de vaste lijn bereiken.
  Maak er een sport van om niet even snel iets op je telefoon te googelen, maar oefen elkaars brein in hoe heet het ook weer, wie was het ook weer. Je zult zien dat dat veel leuker is.

 • Léon
  Geplaatst op 10:22h, 04 maart Beantwoorden

  Ik stel me altijd voor dat elke keer dat ik onbewust mijn telefoon pak, ik een klontje suiker op eet. Want dat is het: je telefoon is als een suikerverslaving.

  En natuurlijk alle notificaties uitzetten (behalve voor m’n vrouw) en alleen gepland kijken naar berichten, e-mail en nieuws.

  Wow, wat een rust en energie geeft dat!
  (vergelijkbaar als je stopt met suiker)

 • Eline
  Geplaatst op 10:14h, 13 maart Beantwoorden

  Sinds ik een smartphone heb, ben ik heel streng erop. Geen social media, geen spelletjes, wifi of data alleen eventjes aan als ik wil weten of er nog berichtjes zijn en daarna weer uit. Mensen weten dat ze me via sms of door te bellen meteen kunnen bereiken. Ik heb wel whatsapp, niet omdat ik het wil maar om vlotter in contact te blijven met familie en vrienden. Ik mijd die “groepjes” als de pest. Al de rest doe ik op de desktop, en ook daar wil ik graag manieren vinden om niet te overdrijven. Er komt zoveel interessants voorbij…. Maar het offline leven is zoveel mooier.
  Heb er ooit twee blogstukjes aan gewijd omdat ik mijn mening erover niet voor mezelf wilde houden
  2015: https://elinevanantwerpen.wordpress.com/2015/03/29/de-slimme-telefoon/
  2017: https://elinevanantwerpen.wordpress.com/2017/01/29/de-slimme-telefoon-2/

Geef een reactie