Als je haast hebt, maak dan een ommetje.

Haast hebben

Als je haast hebt, maak dan een ommetje.

Het is een Japans spreekwoord.
Toen ik het voor de eerste keer hoorde, voelde ik een lichte irritatie. Ja, een ommetje maken, dan kom je nog verder achterop. Het is waarschijnlijk bedoeld om je aan het denken te zetten hoe je deze haast had kunnen voorkomen. Maar ik nam het advies niet serieus.

Dat doe ik inmiddels wel! 

Een week geleden belde mijn assistente mij op en door omstandigheden moest zij per omgaande haar werkzaamheden bij mij stop zetten. Ai, dacht ik bij mijzelf, nee toch, dat kan helemaal niet.
Begripvol beantwoordde ik haar aan de telefoon maar geen assistentie betekent dat een hoop kleinere werkzaamheden blijven liggen en zich vervolgens gaan opstapelen. 
De belangrijkste zaken heb ik zelf gedaan, maar nog steeds ligt er een heel pak met taakjes te gloeien in een hoek van mijn laptop.

Op zo’n moment schakel ik mijzelf bewust uit! Ik ga niet meer haasten, niet proberen alles toch nog te beantwoorden en zo te handelen dat niemand iets merkt. 
Het gevolg zou dan zijn geweest dat ik op mijzelf had ingeteerd, kriegelig was geworden, ruzie had gemaakt met een van mijn kinderen, te laat naar bed was gegaan, slecht had geslapen, nog onrustiger was geworden en… 
Haha, beetje overdreven, maar zou zomaar kunnen.

Ik ben eruit gestapt en een ommetje gaan maken. Zaterdagmiddag naar het theater van een voorstelling die ik graag wilde zien. Zondag ook weer op stap,
zodat ik deze week met een fris hoofd begonnen ben. 

Wat er gebeurt als je een ommetje gaat maken en waarom je dit spreekwoord dus letterlijk mag nemen, is dat je door eruit te stappen overzicht verkrijgt. Je ziet wat écht belangrijk is en wat minder. Vervolgens kun je keuzes maken en oplossingen bedenken.
Plus: je hebt nog steeds frisse energie, dus wat je doet, doe je goed en geïnspireerd.

Gevolg is ook dat de Wekelijkse inspiratie deze week op woensdag komt i.p.v. dinsdag. Maar dat had je waarschijnlijk al begrepen ;-).

7 Reactie's
 • Marie
  Geplaatst op 12:30h, 04 december Beantwoorden

  Wat een verrassing om inderdaad vandaag je inspiratie te krijgen, die hadden we toch nog te goed!
  Een groot plezier doe je me, mede door de inhoud, want achterop raken is tegenwoordig bijna standaard geworden.
  Je bevestigt en verdedigt de menselijke maat!
  Dank en sterkte met het vinden van assistentie!

 • Mary Renooij
  Geplaatst op 14:04h, 04 december Beantwoorden

  Da’s lache’, idd woensdag ipv dinsdag.. Hier word ik heel blij van. En ik ga nu zeker een fietsommetje maken in de zon.

  Groet, Mary

 • christine
  Geplaatst op 16:11h, 04 december Beantwoorden

  goed advies, zoals ik al aan den lijve mocht ondervinden

  loslaten is beter dan ergens aan vast hechten…en geeft onmiddelijk lucht thnx!!

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 23:31h, 04 december Beantwoorden

  Wat vervelend Paul. Ik hoop, dat je gauw weer een nieuwe assistente krijgt, groetjes,🏵,

 • Jeanne Zwart
  Geplaatst op 08:53h, 05 december Beantwoorden

  Dit is een heel goede tip !!!!! groet en een heel fijne dag !

 • Ine
  Geplaatst op 22:16h, 05 december Beantwoorden

  Dankjewel dat je deelt. Dat doet me goed. Ik was ook zo’n door denderaar….en soms kan ik me nog schuldig voelen dat ik steeds meer naar me zelf luister en niet ‘alles’ geef. Een deel voor mezelf hou…maar het voelt ook zo goed.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 22:17h, 05 december Beantwoorden

   Fijn dat je nu meer naar jezelf mag luisteren!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link