Als jij verandert, verandert je omgeving mee!

Elkaar beïnvloeden

Als jij verandert, verandert je omgeving mee!

In de zen wordt vaak de uitdrukking ‘onderlinge samenhang’ gebruikt. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat de concentratie van een enkele persoon tijdens zazen alle aanwezigen kan beïnvloeden. Terwijl je met het gezicht naar de muur zit en elkaar dus niet kunt aankijken.
En omgekeerd: een enkele persoon kan de aandacht van alle anderen verstoren.

We beïnvloeden elkaar vaak meer dan we ons bewust zijn. We beïnvloeden onze partner, ons gezin, het team of de groep. 
Kijk je vanavond ook naar Ajax? Ik ben een groot voetballiefhebber en ga zeker kijken. Mooi voetbal is voor mij kunst! De kracht van Ajax is het team. Er is niet één uitblinker waar de anderen voor ten dienste staan, ze staan allemaal ten dienste van elkaar. En zo kan de bal supersnel rondgekaatst worden en elke speler afwisselend de uitblinker zijn.

Het is de kunst om een gezin, een groep of team tot samenhang te brengen, zodat elk individu zijn eigen unieke plek heeft, en er samen een organisme gevormd wordt. Dan kun je iemand opvangen die het even moeilijk heeft. Of met eigen positieve energie het hele team beïnvloeden.

De foto is gemaakt in het voormalig klooster Samaya, waar ik regelmatig workshops geef. Samaya heeft een prachtige diepe tuin waarin je kunt verdwalen en telkens weer andere geheime plekjes ontdekt. Dit is het labyrinth, achterin de tuin. In het labyrinth kun je maar één pad lopen, die uiteindelijk naar het centrum voert. Als je dit slingerpad volgt, krijg je telkens weer de indruk dat je bijna bij het midden bent. Vervolgens slaat de weg af en lijkt het weer alsof je bij het begin bent. 
Het staat symbool voor de weg van vooruitgang en transformatie. Dat volgt geen rechte lijn maar ups en downs, waar je wel degelijk vooruit komt ook al heb je de indruk dat je terug bij af bent.

De eerste verdieping van het huis van De StressOntknoping: ‘Zelfbeeld: gedragspatronen en overtuigingen’

Het toelaten van emoties is thema in de workshop Zelfbeeld en Emoties

1Reactie
 • Marie
  Geplaatst op 15:33h, 30 april Beantwoorden

  Beste Paul,
  prachtige (team,groep)moment en voorbeeld heb je te pakken!
  De foto is zo knap genomen: tegen-, avondlicht, de plek, het labyrint!
  Ik zie de mensen, die toch niet herkenbaar zijn!
  Ben blij met je positieve invloed

Geef een reactie