Angst voor de weerwolf

Angst voor de weerwolf

Angst voor de weerwolf

Aan de kinderen van mijn broer in Duitsland lees ik via Skype het verhaal van Pluk van de Pletteflet voor. Telkens een hoofdstukje tegelijk. Ik was Pluk alweer een beetje vergeten, aan mijn eigen kinderen heb ik het jaren geleden voorgelezen en het was een favoriet.
Nu ik het herlees valt mij nog meer op hoe Annie M.G. Schmidt het verhaal schrijft. Pluk zelf is recht door zee. Hij is niet bang en doet wat hem juist lijkt en dat is vaak iets moedigs. Om aan de overkant van de rivier de Waas te komen moet Pluk oversteken met een pont. Annie heeft inmiddels een dichte mist laten optrekken. Aan de andere kant van mijn scherm zitten de drie kinderen dicht tegen elkaar. Ze zitten ook een beetje in de nevel want met de schaarse belichting is het beeld wat korrelig. Op afstand kan ik de spanning bij hun voelen.

Bij de zaak blijven

Er is de grote pont maar die vaart niet bij de mist en Pluk heeft haast want hij is het bos aan het redden. Dan vindt Pluk een klein steigertje. Er staat een bordje bij: de heen en weerwolf. Jeetje denkt Pluk, een weerwolf. Even neemt de schrik de overhand en komen doemscenario’s in zijn hoofd voorbij. Dan herneemt hij zich en zegt bij zichzelf dat dieren hem nog nooit kwaad gedaan hebben. De kinderen van mijn broer zijn ook moedig. Zij zouden ook gefloten hebben om de heen en weerwolf te roepen. Dan komt de verrassing. De wolf komt aanvaren en kan zijn ogen niet geloven. Een mens en een auto. Sinds 10 jaar heeft hij geen mens meer naar de overkant gebracht. Want die zijn bang voor hem. Ineens snapt Pluk het. Het is helemaal geen weerwolf het is een wolf die heen en weer vaart. De wolf kan zijn geluk niet op en maakt een vreugdedansje. De kinderen zijn opgelucht. De jongste vindt dat de wolf best aardig is.
Pluk is inmiddels alweer helemaal bij de zaak. Hij moet naar de overkant en heeft geen tijd te verliezen. De wolf mag best even blij zijn maar moet nu weer zijn beroep oppakken want de klok tikt door.

Vertrouwen

Dat was spannend, zeggen de kinderen. Ja, hè, zeg ik, gelukkig is hij aan de overkant gekomen. Ik weet dat het maar tijdelijk is want Annie heeft alweer een volgend gevaar in petto.
Annie M.G. Schmidt gaat precies tot de grens, het is spannend maar de kinderen beleven het met hetzelfde vertrouwen dat ook Pluk heeft.

De ergste scenario’s flitsen door ons hoofd

Vertrouwen, dat is een basisgevoel wat voor velen helaas niet vanzelfsprekend is. Als je dit weet over te brengen aan je kinderen, heb je een groot goed weten te geven. Wij mensen/zoogdieren zijn gericht op het herkennen en voorkomen van gevaar. Dieren doen dat wanneer er onraad dreigt. Verder liggen ze graag op hun matje niks te doen. Terwijl wij mensen in ons bed ons gedachten maken over de toekomst. Overal zien we beren op de weg. De ergste scenario’s flitsen door ons hoofd. ‘Het zal toch niet dat…’ Vaak is het niet meer dan een uiterst kleine kans. Maar ons emotionele systeem vindt fantasieën net zo bedreigend als echt gevaar. Het maakt ons onrustig en zorgelijk.
Wanneer je dit herkent, kun je er ook wat aan doen. Je kunt de doemscenario’s herkennen die in je hoofd opborrelen en er om glimlachen. Vertrouwen kun je stimuleren door regelmatig diep in jezelf een gevoel van vertrouwen op te roepen. Het liefst ’s morgens, zodat het zijn invloed doet gelden gedurende de dag en je luchtig en soepel hindernissen weet te nemen en zandbanken te omzeilen.

Workshop Zelfbeeld en Emoties

Vertrouwen laten groeien en beren op de weg dresseren leer je in de workshop Zelfbeeld en Emoties die na de zomer zowel life in Amsterdam als op Zoom gegeven wordt.

Workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’

Rustig blijven terwijl je met een deadline een bos wilt redden, oefen je in de workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ die in het weekend van 26-28 juni coronaproof gegeven wordt in het klooster Samaya waarbij we ook gebruik maken van de vele mogelijkheden die de prachtige kloostertuin biedt.

5 Reactie's
 • Mary Renooij
  Geplaatst op 12:47h, 16 juni Beantwoorden

  Beeldend heldere inspiratie.

  Dank, Mary

 • Tara
  Geplaatst op 13:16h, 16 juni Beantwoorden

  Hoi Paul,
  mooie metafoor en schrijfstijl, basisvertrouwen spreekt me aan. Dit ervaar ik in de zenbeoefening. De veerkracht om weer in het midden te zijn. Met compassie voor de valkuilen, waar we toch geregeld instappen.. en weer uitkomen. 😉 Verder kijk ik uit naar je derde boek. Deze zomer gaan we ‘Ik heb de tijd’ als inleiding gebruiken. Dank voor je mooie inspiraties. Hartegroet, Tara

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 14:40h, 16 juni Beantwoorden

  Zo leuk Paul, dat je de kinderen van je broer voorleest. Beiden genieten.. Doet me ook denken aan de tijd, dat mijn kinderen klein waren, groetjes,❤,

 • Jantine de Haan
  Geplaatst op 16:39h, 16 juni Beantwoorden

  Bedankt voor deze inspiratie! Hij komt precies op het goede moment :). Morgen ga ik voor het eerst sinds 3 maanden met de trein naar het werk. Ik zal je tips in gedachten nemen. Hartelijke groet, Jantine

 • Randolph
  Geplaatst op 23:54h, 17 juni Beantwoorden

  Paul, ik volg je verhalen al lange tijd en je raakt vaak de spijker op zijn kop.
  Nu wil ik de inhoud niet alleen begrijpen maar deze me echt eigen maken door
  de boodschap te ervaren en toe te passen in het dagelijks leven

Geef een reactie