Angsten onder controle houden

Angsten onder controle houden

Als ik mijn werkkamer binnenkom, staat de opgevouwen ladder al parmantig rechtop te wachten. Ik heb schroom en respect voor deze ladder. Als je beide benen volledig uitklapt, kun je ermee tot boven in mijn ruimte komen, en mijn ruimte is hoog! Maar dat uitklappen is geen gemakkelijk klusje. Om te beginnen kun je de helft van een poot ombuigen. Je hoort dan ineens klik en hij zit vast. Nu is er een onhandige vorm ontstaan voor verdere actie. Je dient om hem verder open te krijgen twee kleine ijzeren klemmetjes tegelijk open te duwen. Daarbij loop je een redelijke kans je vingers tussen de ladder te krijgen.

Grote plas water
Moor komt binnenwandelen. Moor is de klussenman en hij is handig. Maar een gebruiksaanwijzing voor deze ladder heeft hij ook niet. Even later zwaait de ladder vervaarlijk door de ruimte net onder de lamp door. We staan met z’n tweeën vijf minuten te hannesen tot de ladder overeind staat. Ziezo.
Moor gaat de platen halen. In de linkerbovenhoek van mijn ruimte is een gapend zwart gat. Je kijkt er zo doorheen naar het dak. Toen ik vorige week terugkwam uit Frankrijk zag ik eerst een grote plas water op de vloer liggen en vervolgens het zwarte gat. Mijn adem stokte. Wat was er gebeurd?

Als er zoiets aan de hand is schakelt Deborah onze beheerder in de ‘dit gaan we oplossen’ stand. Samen met haar man die ook in allerijl meegekomen is, dweilen we de plas weg en ruimen we de schade op. Inmiddels is de oorzaak van de lekkage ook gerepareerd. Maar nu nog de ontbrekende tegel.

Hoogtevrees
Moor klimt de ladder op met een nieuwe plaat in zijn hand. Maar om deze tegel te plaatsen dient hij bijna bovenaan de ladder te gaan staan en met beide armen in de lucht de tegel te plaatsen. Bij een eerdere klus had hij mij verteld dat hij enige last van hoogtevrees had, maar dat deze ladder nog net ging. Nu zie ik hem echter aarzelen. Zijn lichaam schommelt wat heen en weer boven op de smalle ladder. Ik snel naar hem toe en klim de andere kant van de ladder op. Nu staan we vlak bij elkaar. ‘Wacht,’ roep ik ‘ik houd je vast’. ‘Ja’ roept Moor. Ik grijp hem bij zijn middel en terwijl we samen tango aan het dansen zijn maar dan in de lucht, schuift Moor behendig de tegel in het plafond.

Zo, dat is gebeurd. Nu alleen nog weer de ladder opvouwen.

Angst blokkeert
‘Je angsten onder controle houden’ zeggen we, maar dat is een uitdrukking voor iemand die zijn angst weet te gebruiken om zijn concentratie te verhogen. Dat is echter lang niet voor iedereen zo gemakkelijk. Angst kan je bloednerveus maken of ook verlammen. In beide vormen ben je niet meer in staat om adequaat te handelen. En tegelijk pompt het sloten van energie uit je lijf.

Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat je de angst blokkeert. Het is alsof er iets in je is dat zegt: ‘Ik wil deze hele situatie niet en ik wil ook deze trillingen in mijn lijf niet’. Maar als je angst blokkeert, kan het geen kant meer uit. Dan stuw je juist de golf omhoog.

Workshop De Innerlijke Metamorfose
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ leer je om deze vorm van blokkade op een veilige en gecontroleerde manier op te heffen, zodat de druk afneemt en vervolgens verdwijnt. Dan zal de angst zijn echte functie uitoefenen en je scherp houden terwijl je tegelijk rustig blijft en overzicht houdt.

De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties, 6 avonden via Zoom

Geef een reactie