Een barst in de tijd

Een barst in de tijd

Er is nog geen woord gesproken. De twee broers lijken een spel te spelen. De een bouwt een toren met grote houten blokken. Telkens plaatst hij er een laag bovenop. De laatste blokken zijn gewaagd. Hij positioneert ze uiterst voorzichtig. De ander kijkt aandachtig toe.
Hij begint te praten. ‘De voordeur staat op een kier, de deur van het ouderlijk huis. We aarzelen. Dan duwen we de deur open en schuifelen we naar binnen. Aan het einde van de donkere gang is weer een deur. De deur staat op een kier. Er valt wat licht door de kier. Zachtjes lopen we verder de gang in en gluren door de kier naar binnen. We zien twee jongens. De jongste is vier, de andere iets ouder. Ze spelen met blokken.’
Klik doet het in het hoofd van de toeschouwers: de broers kijken naar zichzelf, naar de jongere versie van henzelf.

Vader
We kijken naar de voorstelling Grind van theatergroep Kommil Foo. De twee broers trekken aan de tijd, ze openen de tijd. Hun opa spreekt door hun monden de zaal toe. Hij vraagt of zij willen zeggen aan het publiek dat het hem spijt. De grootvader was een gokverslaafde en bracht het kinderrijke gezin in grote armoede. De broers laten een pijnlijke stilte vallen.
Wat later brengen ze hun vader tot leven. In enkele scenes overbruggen ze de jaren van zijn jeugd tot aan de ouderdom. Tegelijk begint bij mij ook de tijd de buigen.
Mijn vader zit naast mij en kijkt toe. Hij moet lachen om de broers. Ik durf niet te kijken maar ik kan hem voelen. Ik doe mijn ogen dicht en wil dat het zo blijft.

In een flits
Een paar dagen terug kreeg de tijd ook al een opening.
Ik ben bij mijn dochter en haar partner op bezoek. Op de arm van mijn dochter rust een kleine slapend mensje, mijn kleinzoon. Hij maakt rekkende bewegingen met zijn armpjes. Even gaan zijn ogen op een spleetje en vallen weer dicht.
Hij wordt wakker.
Mijn dochter geeft hem de borst.
Dan scheurt de tijd en zie ik haar moeder Pauline met deze dochter op haar schoot. De baby drinkt met rustige teugen. Ik moet glimlachen. Het is ongeveer het laatste beeld dat ik heb van Pauline. Dat is waarom ik het mij zo roert. De beelden van toen en nu passen precies over elkaar.

Vandaag ligt hij op mijn arm. Even is hij wakker van de wisseling. Ik wieg en dein hem als op een bootje.
Hij valt in slaap.
Wat later strekt hij zijn benen en dan zijn armen. En nog eens. Zijn ogen gaan open en hij kijkt me aan. Mijn ogen beginnen te praten: ‘Dag mannetje, dag ventje met je mooie ogen. Dag wonder van het leven.’

Emoties helpen
In mijn workshops noem ik emoties een communicatiesysteem. Het is in beginsel een heel zuiver systeem. Het geeft ons feedback over wat er in de omgeving gebeurt en hoe wij dit kunnen interpreteren. Het helpt ons bij gevaar. Het laat ons liefde voelen voor elkaar. Het laat ons herinneren wat aangenaam was en wat pijn deed.
Emoties kunnen getroebleerd worden door onze gedachten. Dan willen de gedachten het overnemen van een onaangenaam gevoel en drukken het weg. Als je echter een emotie onderdrukt, ontstaan er verkrampingen in het lichaam en slaan de gedachten op hol. We hebben er een woord. We noemen het piekeren.

De knoop tussen de emoties en de gedachten leer je ontwarren in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Met Pinksteren is er een driedaagse workshop in klooster Samaya.
En meteen na de zomer is er een online versie van deze workshop in zes sessies van elk 2 uur.Je leert deze knoop ontwarren in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Met Pinksteren is er een driedaagse workshop in klooster Samaya.
En meteen na de zomer is er een online versie van deze workshop in zes sessies van elk 2 uur.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

 • Workshop in het klooster en conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
 • Van zaterdag 27 mei 10.00 uur tot en met maandag 29 mei 2023 15 uur
 • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
 • Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
 • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
 • Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie
Het was een weekend om nooit meer te vergeten. Geweldig om dit met elkaar te beleven, en zoveel te delen in de veiligheid die Paul schiep. Ik ben lichter teruggekomen, dans weer een beetje meer door het leven. Heb al vele malen geoefend met liefdevol observeren, en mijn affirmaties dagelijks uitgesproken. Het heeft me rust en ruimte opgeleverd, en zal dat nog meer gaan doen in de toekomst.
Gabrielle Faber, Huisarts

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in 6 sessies

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 28 september 2023
 • Twee tijdstippen waar je op kunt inschrijven, 16.30-18.30 of 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie
De workshop heeft me een beter inzicht gegeven in hoe je emoties kan herkennen en verwerken. Een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. De begeleiding was uitstekend, ik heb er zelfs veel van opgestoken voor mijn eigen online begeleidingen. Ik heb de workshop via Zoom als positief ervaren. Het is laagdrempelig, makkelijk en heel comfortabel. Het was top!
Silvia Derom, Coach

1Reactie
 • Barbara Lagendijk
  Geplaatst op 08:46h, 19 april Beantwoorden

  Beste Paul, ik lees je nieuwsbrief graag. Vandaag werd ik ontroert door je woorden.
  Dat bracht me dichter bij mezelf. Dank daarvoor.

Geef een reactie