Bedenk vooraf wat je wilt gaan doen

Boosheid

Bedenk vooraf wat je wilt gaan doen

Het gaat om een proactieve houding. Wat wil je gaan doen? Als je niet zelf kiest, word je gekozen. 
Dat overkomt mij als ik moe ben. Dan laat ik me gemakkelijker in iets wegglijden. Maar anders probeer ik proactief te zijn.

Een proactieve houding begint al ‘s morgens: ‘Wat wil ik doen deze dag? Wat zijn de hoofdzaken? Hoe wil ik dat deze dag eruit ziet?’
Ik kom de vraag opnieuw tegen voordat ik mijn laptop open: ‘Waarmee wil ik beginnen? Wat is het belangrijkste?’
Vaak begin ik daarmee, nog voordat ik de mail open.
Als ik dan later de email ga openen, heb ik mij al voorgenomen bepaalde mails te sturen of te beantwoorden.

Proactief is het sleutelwoord. Het is de eerste van de zeven ‘Habits of highly effective people’ van Stephen Covey: ‘Be proactive’.

Aanwijzing 5 van het Tijdsurfen: Transformeer knagende ratten in witte schapen

Goed omgaan met tijd kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

4 Reactie's
 • Debby Koa
  Geplaatst op 12:12h, 05 februari Beantwoorden

  Beste Paul,

  Ik ben ook proactief, werkt zoveel fijner….

 • Parubhjit Kaur
  Geplaatst op 10:20h, 06 februari Beantwoorden

  Hoi Paul,

  Ik wil leven en niet geleefd worden, ben ik inmiddels achter. Ik wil graag doelen halen en hiervoor is een proactieve houding gewenst. Door een proactieve houding krijg ik veel gedaan, leef ik, bepaal mijn dag en voel voldoening zodra ik in bed lig. Dit smaakt naar meer. De vragen die je benoemt in de inspiratie vraag ik aan mezelf in de ochtend en na de lunchpauze, 1 x keer per week voor de weekdoelen, 1 x op termijn voor lange termijn doelen. Ik kijk uit naar je volgende inspiratie.

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 18:28h, 06 februari Beantwoorden

  Herkenbaar Paul. Geeft meer rust, ook al loopt het wel eens anders, maar, dat is dan zo.
  Wat ‘n prachtig schilderij, met licht en donker, diepte en warmte. Dank en fijne week, groetjes,😊,

 • Marie Korteling
  Geplaatst op 13:46h, 12 februari Beantwoorden

  Beste Paul,
  We zijn al een week verder maar ik sta nog even stil bij je prachtige tekst en schilderij.
  Het kan inderdaad, voor mij niet slagen als ik het anders probeer op te lossen. Het begin, maar dan ook het belangrijkste waardoor nog eens voornemens sneuvelen en uitgesteld moeten worden. Ook daarom eerst stil zitten, bepaalde dingen hebben veel creatieve geest nodig!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link