Begin with the end in mind

Begin with the end in mind

Waar wil je uitkomen? Het is de tweede van de zeven gewoontes van ‘highly effective people’ van Stephen Covey: ‘Begin with the end in mind’. De eerste van deze zeven gewoontes luidt ‘Be proactive’. Ze zijn allebei diep verankerd in het Tijdsurfen en ook in mijn eigen gewoontes.

We staan nu aan het begin van een nieuwjaar, maar deze twee principes gelden eigenlijk voor elke taak die je onderneemt en bij mij ook voor elke dag die ik begin.
Wat wil je zelf?
Er zijn heel veel organisaties, verkopers, en nieuwsverspreiders zoals social media die iets van jou willen.
Maar wat wil jij zelf?

Als je je die vraag niet stelt, heb je goede kans verdwaald te raken in al die kleine schreeuwende berichten die anderen op jou afsturen.

Draai het om
Natuurlijk is het goed je de vraag: ‘wat wil ik zelf?’ te stellen aan het begin van een jaar, al is het alleen maar omdat we zoveel moeite doen om dit moment te markeren.

Maar eigenlijk werkt het omgekeerd: je wilt iets nieuws beginnen en markeert daarom de start. Je markeert de start door je goed voor te stellen wat jij met deze nieuwe actie, taak of opdracht wilt.

Je neemt je bijvoorbeeld voor om in 2023 meer te gaan bewegen. Dan heb je grote kans dat er in de praktijk niet zoveel gebeurt, omdat de jaarwisseling een groot deel van de motivatie is.
Maar draai je het om en zeg je tegen jezelf: ‘Ik heb zin om meer yoga te gaan doen en daarom markeer ik dit door een mooi plekje te maken en vandaag een eerste sessie te doen’. Ook formuleer je voor jezelf waar je wilt uitkomen, en leg je daarbij in het begin de lat niet te hoog, bijvoorbeeld: ‘ik wil een wekelijkse sessie doen van een half uur’. Later kun je altijd nog uitbreiden.

Nu is de kans veel groter dat er iets gaat gebeuren. Als je je bovendien nog voorstelt wat het effect hiervan is op je lichaam en je geest, dat het een fijn moment voor jezelf is, dat je er soepeler van wordt en beter in balans zult voelen, dan is de kans van slagen nog groter!

Proactief
De toepassing van de spreuken van Stephen Covey vind je terug in het Tijdsurfen. Met de videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ leer je de principes stap voor stap in je eigen tempo toepassen.

1Reactie
  • Map
    Geplaatst op 21:39h, 06 januari Beantwoorden

    Dag Paul,
    Dankjewel voor de mooie nieuwjaars wens. Het zijn inderdaad de kleine dingen die geluk brengen. Ik wens jou ook een prachtig 2023 vol inspiratie om het leven te omarmen. Ik verheug me op je wekelijkse (goed)nieuwsbrief .

Geef een reactie