Bekritiseer jezelf niet, jezelf liefhebben is de sleutel 

Bekritiseer jezelf niet, jezelf liefhebben is de sleutel 

Bekritiseer jezelf niet, jezelf liefhebben is de sleutel 

Voor mijn derde boek over het transformeren van gedachtepatronen en gedragspatronen las ik opnieuw het boek ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay (1926 -2017). Louise Hay heeft het gebruik van affirmaties enorm gepropageerd en het bovenstaande boek is 50 miljoen (!) keer verkocht. Bij het herlezen van het boek valt mij opnieuw op hoe helder en gestructureerd haar methode is.
Louise Hay ziet jezelf liefhebben als sleutel tot verandering. Of het nu gaat om gezondheid, relaties, geld, of geblokkeerde creativiteit, ze werkt altijd maar aan een ding met haar cliënten en dat is jezelf liefhebben. Jezelf liefhebben begint voor haar met jezelf nooit en te nimmer bekritiseren!

Kritiek is toch nodig?

Vaak komen mensen in opstand als je ze vraagt om de negatieve gedachten en de kritiek op zichzelf los te laten. Kritiek is toch nodig? Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je geen fouten maakt en jezelf scherp houdt.
Het is echter helemaal geen fijne benadering en ze is ook niet werkzaam. Jezelf bekritiseren is meestal een patroon. Je hebt kritiek op het feit dat je het niet durft, dat je niet snel genoeg bent, dat je het nog niet af hebt, dat je maar niet begint aan die ene taak, dat je zo onhandig bent, dat je niet voldoende oplet.

Het patroon doorbreken

De grap is nu dat je met deze kritiek juist het patroon in stand houdt. Zelfkritiek kun je terugbrengen naar één overtuiging: ik ben niet goed genoeg. Door jezelf af te wijzen, bevestig je deze overtuiging en versterk je hem zelfs nog.
Wat doe je dan wel in plaats van zelfkritiek? Het antwoord van Louise is begrip en compassie, en uiteindelijk kom je uit bij de basis: jezelf liefhebben. Jezelf liefhebben doorbreekt het patroon en zorgt ervoor dat je vervolgens zult openstaan voor verandering. Op dat moment komen dan de affirmaties om de hoek kijken.
Ophouden met jezelf te bekritiseren en in plaats daarvan jezelf liefhebben, beïnvloedt volgens Louise Hay je gezondheid, je relaties en alle gedachtepatronen waarmee je jezelf belemmerd en klein houdt.

Fijne kneepjes

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat mijn derde boek nog toevoegt aan de aanpak van Louise. Dat is in de eerste plaats de zen-achtergrond die net iets andere zwaartepunten legt. Met name is uitgangspunt bij de aanpak van De StressOntknoping dat je nu al helemaal goed bent. Verder voeg ik een paar fijne kneepjes toe aan de affirmaties, zoals gebruik maken van je gevoel en je lichaam. Beide zijn beïnvloed door mijn acteurstijd, met name door een techniek die mijn oude mimemeester mij leerde.

5 Reactie's
 • Leonie le Doux
  Geplaatst op 12:39h, 02 juni Beantwoorden

  Beste Paul
  Wat een helder duidelijk stuk heb je geschreven over jezelf negatief bekritiseren.
  Een prachtige reminder wat mij in ieder geval
  Wel bewust maakt van zelfkritiek geven .
  Hartelijk dank hiervoor

 • Carla
  Geplaatst op 14:19h, 02 juni Beantwoorden

  wat een mooie en heel effectieve manier op patronen te veranderen en jezelf te helen. Ben benieuwd naar je boek. Succes met de afronding.

 • Marianne
  Geplaatst op 16:31h, 02 juni Beantwoorden

  Paul, dank je wel! Ik ken het werk van Louise Hay best wel goed, al zeg ik het zelf.
  En er zat altijd ergens een ‘haakje’…….
  Ik zit hier nu ontzettend blij te zijn doordat je schrijft dat je “Zen” toevoegt aan wat zij biedt……..namelijk, dat we ‘nu al helemaal goed zijn’. En van dááruit compassie met onszelf en alle levende wezens mogen voelen. Yes!
  Dat we die kritische stem herkennen, erkennen en zelfs kunnen bedanken (want was ons vast ooit op momenten van dienst…) en dan nu mogen laten voor wat die is: een kritische stem.
  Kijk met verheugen uit naar je nieuwe boek! Hartegroet, Marianne

 • Aleida Stelwagen
  Geplaatst op 19:24h, 02 juni Beantwoorden

  Beste Paul, ben benieuwd naar je boek! In donkere tijden heeft Louise Hay mij enorm geholpen mn de filmpjes op YouTube. Ben daarom benieuwd naar je boek en vooral vanwege de mix met zenboedhisme en theatertechniek!

Geef een reactie