Belangrijke taken zijn zelden urgent

Durgerdam

Belangrijke taken zijn zelden urgent

De Amerikaanse president Eisenhower heeft ooit tijdens een lezing gezegd: urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent.
Het is een van de simpelste en belangrijkste statements die je kunt maken over tijd. Als iets urgent is, is het dat vaak geworden omdat de voorbereiding verwaarloosd is. Een voorbeeld is het zoeken naar je sleutels, of een lekke band rijden vanwege een te dun profiel. Zelfs ziekte kun je hieronder scharen, want de goede voorbereiding is hier dat je zo leeft dat je een goede weerstand hebt.
En belangrijke zaken zijn zelden urgent want het zijn de taken die bedacht zijn voor de langere termijn, zoals het bouwen van een huis dat je vanaf de tekening stukje bij beetje opbouwt in een natuurlijk ritme.

Zorg dat er geen urgentie ontstaat
De eigenlijke betekenis van de spreuk van Eisenhower is: bereid je goed voor, zodat er geen urgentie ontstaat.
Tijdsurfen voegt daaraan toe dat je een nieuw project of een verkregen opdracht onmiddellijk bij binnenkomst aftast. Vaak denken we: ik heb nog genoeg tijd, ik ga er volgende week aan beginnen en plan het dan goed in mijn agenda. Wat dan echter gebeurt is dat de tijd van deze ingeplande momentjes door de waan van de dag voor andere doeleinden wordt gebruikt. Vervolgens ontstaat kort voor de afgesproken termijn die energie slurpende ongezonde urgentie.

Ruwe diamanten slijpen
Dus aan de spreuk van Eisenhower kunnen we toevoegen: voorkom dat belangrijke taken urgent worden, door je er meteen bij het allereerste begin mee vertrouwd te maken.
In Tijdsurfen noemen we dit: ruwe diamanten slijpen.
Tijdsurfen betekent dat je vanuit rust werkt en leeft. Dat is én gezonder én effectiever. Tijdsurfen formuleert zeven aanwijzingen om dat te kunnen doen. Gezamenlijk maken ze dat je op een rustige maar ook met passie kunt werken aan wat je echt belangrijk vindt en voortdurend voldoening hebt van wat je doet.
Het Tijdsurfen wordt al toegepast in de meest verschillende onderdelen van onze maatschappij. Vorige week gaf ik een training aan de politie van Oost-Nederland. Ik gaf ook al trainingen aan defensie, de AIVD, aan vele ziekenhuizen, zoals Rijnstate in Arnhem en het AMC in Amsterdam. Ook journalisten van de Persgroep hebben zich het Tijdsurfen eigen gemaakt.

De kwaliteit van de tijd verbeteren
Jij kunt het zelf ook leren om knagende ratten te kalmeren en ruwe diamanten te slijpen in

5 avonden van 2 uur, via Zoom
een weekend in een klooster

Het is een van de grootste cadeaus die je jezelf of iemand anders kunt geven, want de kwaliteit van de tijd zal op elk moment van de dag verbeteren en daar heb je je hele verdere leven plezier van!

Bij de politie schreef een deelnemer na de training aan mij: ‘Volgens mij is jouw training veel effectiever dan bv een training timemanagement omdat je op een andere plek in je geest begint. Werken vanuit rust. Ik ga ervan genieten.’

4 Reactie's
 • Esther
  Geplaatst op 14:15h, 01 december Beantwoorden

  Beste Paul
  Uw opmerking dat je ziekte ook kunt scharen onder de noemer ‘het gevolg van een slechte voorbereiding’ vind ik echt iets te kort door de bocht. Ziekte is nl ook kanker al dan niet door gendefecten, aangeboren afwijkingen door fouten in de aanleg of ook genetische defecten en bijv hartaandoeningen. U doet hier echt mensen te kort mee. Verder lees ik uw inspiratie stukjes overigens graag

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 17:20h, 01 december Beantwoorden

   Klopt! Maar veel vormen van uitval op het werk hebben te maken met stress die ontstaat omdat mensen onder spanning werken.

 • Mirte
  Geplaatst op 16:04h, 01 december Beantwoorden

  Mooie inspiratie weer Paul. Deze neem ik zeker mee!

 • André
  Geplaatst op 17:42h, 03 december Beantwoorden

  Prachtige inspiratie net wat ik nodig had. Wil nl. huis bouwen in Spanje en dat moet nu even wachten, maar ik kan wel alvast aan die tekeningen beginnen, ha ha. En zo wordt iets heel belangrijk voor me niet urgent. Ha. Thanks Paul. En nu ik yoga doe en gestopt ben met sigaren ben ik veel minder ziek. Dus dat voorbereiden wordt natuurlijk bedoeld. En overal zijn uitzonderingen voor te vinden.

Geef een reactie