Ben jij daartoe bereid?

Ben jij daartoe bereid?

‘Ik voel benauwenis,’ zeg ik tegen mijn vrouw ‘ik heb nog geen trek want we hebben laat ontbeten. Jij vraagt mij om over een half uur het restant van de maaltijd van gisteren samen met jou hier te eten.’ Mijn vrouw kijkt mij geduldig aan want ze weet dat er nog iets komt. ‘Mijn behoefte is om straks tijdens de wandeling wanneer ik wel honger heb deze maaltijd te nuttigen. Ben jij ertoe bereid het eten in een bakje te doen zodat wij het kunnen meenemen?’ Mijn vrouw denkt even na en antwoordt: ‘Ik voel lichte onrust en spanning. Het is eenvoudiger deze maaltijd hier te eten dan om hem mee te nemen. Ook hebben wij geen goed bakje. Mijn behoefte is dat wij kiezen voor een simpele oplossing. Ben jij bereid de maaltijd toch hier te eten?’

Geweldloze communicatie
Ik ben een online workshop Geweldloze communicatie aan het doen volgens de methode van Marchall Rosenberg. Mijn vierde boek zal gaan over communicatie en ik wil deze klassieker ook praktisch leren kennen. Het is een bijzonder zuivere manier van communiceren maar voelt tegelijk stroef en onnatuurlijk aan. Als ik eerlijk ben geeft het me mooie inzichten maar pas ik het nauwelijks toe. In de laatste les snap ik ineens waarom dit zo is. Daar klinkt de warme stem uit de luidspreker van mijn pc: ‘Geweldloze communicatie volgens de methode van Rosenberg toepassen is net als het aanleren van een nieuwe taal. In het begin kan het gekunsteld overkomen. Wat kan helpen is dat je van tevoren aankondigt dat je volgens deze methode iets gaat zeggen.’
Mijn vrouw heeft ondertussen een bakje waar zich ontbijtbeleg in bevond leeggemaakt en de inhoud van de pan erin gegoten. Wij eten het later vredig zittend op een bankje met uitzicht op het water en riet van een moerassig riviertje vlak bij ons natuurhuisje.

Puur
De hele dag probeer ik te communiceren in de taal van Rosenberg. ‘Repetition is the mother of skills’ zegt Tony Robins. Maar een nieuwe taal aanleren is niet gemakkelijk.
Wat wel indruk op mij maakt is hoe puur deze taal is. Er is nergens een verwijt. Er wordt ook niet iets afgeschoven op een ander. Je maakt jezelf volledig verantwoordelijk voor jouw gevoelens en behoeftes en komt niet met stellingnames als: ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘dat vindt iedereen’. Ik ben deze nieuwe taal aan het bestuderen ondanks dat ik zelf al een volledige training over communicatie geef in combinatie met rollenspel. Ik realiseer mij welke elementen van Rosenberg ook in mijn methode aanwezig zijn. En zie ook dat ik in mijn methode voor praktisch gekozen heb. Ik wil niet dat men tegen de deelnemers zegt: ‘Oh jij bent zeker een cursus communicatie aan het doen.’ Integendeel, ik raad aan om het geleerde in de training te vergeten als je daadwerkelijk iets gaat aankaarten en het op een natuurlijke manier te doen. De kennis van de training sijpelt onbewust toch wel door.

Ben jij daartoe bereid?
‘Ik voel verwondering en nieuwsgierigheid,’ zeg ik tegen mijn vrouw terwijl ik een paar passen naar voren doe ‘deze grafheuvels ogen zo tijdloos met hun perfecte glooiing en houten paaltjes eromheen. Ik voel behoefte om hier enige tijd in stilte te blijven staan.’ Mijn vrouw kijkt mij meewarig aan en staat ongeduldig met de hond te wachten. ‘Ik heb behoefte om door te lopen,’ zegt ze vinnig ‘ben jij daartoe bereid?’ Help Rosenberg, denk ik bij mijzelf, zal ik jouw taal echt leren? En ben ik daartoe bereid?

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ 

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 24 augustus 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 17.00-19.00 uur en 19.30 – 21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

‘Ik heb de training als prettig en leerzaam ervaren. Het begrip ‘pre-assertiviteit’ vond ik een eye-opener. Als je daaraan werkt, hoef je minder voor jezelf op te komen/minder ontploffingsgevaar! In mijn rol als trainer vond ik het inspirerend om bij je ‘af te kijken’ hoe je rollenspellen doet! Zo ontzettend goed – en grappig bovendien.’
                                                                                                     Ingrid Sikking


‘ Ik heb geleerd om aan te geven waar mijn grenzen liggen, zonder direct in een ruzieachtige sfeer te belanden. De rollenspelen en de feedback hebben mij erg geholpen. Het blijft een kwestie van oefenen maar de training heeft me steun in de rug gegeven om hiermee serieus aan de slag te gaan en te blijven..’
                                                                                                      Irene Koomen

‘ Er ging een wereld voor mij open. Ik kan nu in allerlei verschillende situaties beter mijn grenzen aangeven op een manier die ook voor de ander prettig is. Bijna dagelijks heb ik hier profijt van, zowel in mijn werk als in privé situaties. Voor mij was deze workshop zeer de moeite waard.’
                                                                                                     Freddy Groot

 

3 Reactie's
 • andrea kessler
  Geplaatst op 18:55h, 25 februari Beantwoorden

  Ook ik oefen met verbindende communicatie of geweldloze communicatie…. wat een geruststellende gedachte: hoe vaak ik ook oefen mijn kinderen zeggen altijd: mama ben je weer aan het oefenen…. ! Het voelt soms als een hobbelig pad.
  het bewust worden van mijn gevoel en mijn behoefde, de intentie van wat ik wil zeggen en een concreet verzoek doen, kraakhelder.
  Je schrijft: “de kennis sijpelt gewoon door als ik op een natuurlijke manier iets ga aankaarten….” Dat was precies waar ik behoefte aan heb. Dank Paul!

 • Oldoez
  Geplaatst op 13:15h, 28 februari Beantwoorden

  Erg amuserend en herkenbaar om je je eerste stappen in het geweldloze communicatie land te lezen Paul. Het wordt steeds beter kan ik je met een gerust hart vertellen. Niet voor niets is ‘repetition the mother of skills’.

  Voor mij was het verhelderend destijds te leren dat pas nadat ik een verzoekvraag heb gesteld de dialoog met de ander begint. Een verzoekvraag blijft altijd een verzoek en geen eis of bevel (anders is het geweldloze er al gelijk van af:-) – een ander kan altijd ook ‘nee’ antwoorden op een verzoek, omdat deze op dat moment graag een ander behoefte in vervulling ziet gaan.

  De kunst is dan om samen te kijken naar de behoeftes achter een strategie. Om even jouw voorbeeld te nemen ‘langer op een wandelplek stil blijven staan’, welke behoefte vervult dat? Stilte? Rust? Ontspanning? En voor jouw vrouw om juist door te lopen, welke behoefte wordt daarmee vervult? Productiviteit? Efficiency? Nadat beiden achter hun behoeftes zijn gekomen/ze aan elkaar hebben uitgesproken, zoek je samen naar een oplossing te vinden die beide dient. En-en. Win-win. En dat laatste is meestal met 5 min gedaan. Het meeste werk zit voor de meeste mensen in het in contact komen met hun gevoelens en behoeftes zonder te oordelen (naar zichzelf of anderen).

 • Bart Heskes
  Geplaatst op 11:05h, 02 maart Beantwoorden

  Leuk dat je met deze cursus bezig bent Paul. Ik heb naar aanleiding van het voorbeeld dat je noemt in bovenstaand verhaal het werkboek geweldloze communicatie besteld van Lucy Leu dat sinds febr. 2023 weer in de herdruk is en dat ik vroeger al eens had besteld en gedeeltelijk gelezen. Ik merk bij mijzelf dat ik eigenlijk alleen de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ vermijd naar aanleiding van wat ik daar toen uit had geleerd. En dus niet dingen probeer te zeggen als: ‘jij wil altijd….. of jij wil nooit…..jij noemt dat verwijt en stellingname in bovenstaand verhaal. De rest weet ik niet meer en pas ik dus ook niet meer toe. Goed om dat weer eens op te pakken en opnieuw te bekijken. Dank voor je inspiraties!

Geef een reactie