Benoem wat je doet

Aandacht

Benoem wat je doet

‘Benoem wat je doet’ is niet meer dan een oefening, maar wel een heel kostbare. Zij brengt ons naar de actie zelf.
Vaak zijn we bewust of onbewust onze taken aan het afvinken. ‘Zo, dit is alweer gedaan, dan die twee kleine taakjes afhandelen en dan wil ik eindelijk dat even wegwerken.’
Aan het einde van de dag herinneren we ons dan niet meer wat we gedaan hebben want we hebben een wegwerkwedstrijd gespeeld met onze to-dolijst.

De tweede aanwijzing van het Tijdsurfen: ‘Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling’ wijst naar de actie zelf. Elke taak, elke handeling is immers een stukje van je leven en is het waard op het moment van uitvoer de hoofdrol te mogen spelen en volle aandacht te krijgen. Als je dat doet, kleurt je dag en beleef je vol en intens.

Dat kost overigens geen extra tijd, het is slechts een andere benadering. 
Om je te helpen de aandacht te vestigen op de taak zelf in plaats van op de voltooiing, kun je de actie benoemen. ‘Ik ben nu een verslag aan het schrijven’, ‘Ik ben mijn email aan het doen’, ‘Ik neem een witje’.
Dat doe je bij voorkeur aan het begin, als je een nieuwe actie aanvangt. 

Het leuke van deze oefening is dat zij zichzelf na enige tijd overbodig maakt. Vanzelf richt je jouw aandacht op wat je aan het doen bent.

Tijd is zo’n mooi thema om te bestuderen. Het is onderdeel van ‘de weg naar binnen’, zoals je spiritualiteit ook zou kunnen noemen. 
In de zen hebben we het over milde aandacht. Je hebt er geen extra energie voor nodig. Het ontstaat wanneer alle afleiding wegvalt. Milde aandacht is open en beschikbaar. 

Aanwijzing 2 van het Tijdsurfen: ‘Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling’

Je kunt het Tijdsurfen leren in de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

1Reactie
  • Adrie Goudzwaard
    Geplaatst op 15:32h, 23 april Beantwoorden

    De tip om de actie te benoemen is een waardevolle. Aanvaarden helpt en maakt je bewust. Vanuit de benedictijnse filosofie ken ik de tip: ‘alles wat je doet is de moeite waard om goed gedaan te worden’, dat sluit hier mooi op aan, Als je er toch tijd en energie in steekt, maar er dan ook iets moois van!

Geef een reactie