Blauwe zones

Blauwe zones

‘Tjok, tjok, tjok’, in een regelmatig ritme lopen de oude mannen de steile straat omhoog. Daar is een bocht. Achter de bocht gaat de weg over in een stenen trap. Ook die gaan zij omhoog. ‘Tjok, tjok, tjok.’ We zijn in een bergdorpje in Sardinië. In dit dorp en nog een paar buurdorpen is het aantal honderdjarigen vele malen groter dan elders. Hoe kan dat?

Honderdjarigen
Een man met rimpels in het gezicht en een broze stem kijkt stoer in de camera. Hij zingt teder over zijn dorp. Hij zingt hoe mooi het dorp is en dat elke voorbijganger wel hier zou willen blijven. Ik kijk met mijn vrouw naar ‘De geheimen van de blauwe zones’ op Netflix. Blauwe zones zijn plekken op aarde waar veel meer honderdjarigen zijn dan elders. Er zijn vijf van deze zones op een wereldkaart gemarkeerd.

Dan Buettner bezoekt deze plekken een voor een. Hij onderzoekt wat de oorzaak kan zijn van de buitengewone levensverwachting op deze plekken. Het zijn eilanden of moeilijk bereikbare plekken. De mensen leven er simpel en in hechte gemeenschappen. Ze eten vaak nog erg eenvoudig en natuurlijk. Ze hebben veel lichaamsbeweging, alleen al door de bergachtige ligging van de dorpen.

Zuurdesem en minestrone
Dan Buettner loopt een keuken in. Daar zijn vrouwen met doeken om hun hoofd gebonden de maaltijd aan het bereiden. Op een houten plank kneden ze pastadeeg met de hand. Maar pasta, dat zijn toch koolhydraten en dat is toch niet zo gezond? Dit deeg is echter van zuurdesem gemaakt en dat is een wereld van verschil.
Verder zitten er bonen in de soep die ze aan het bereiden zijn en alle groenteresten van gisteren. Minestrone is de soep van de armen maar tegelijk de maaltijd die gezondheid biedt.

Positief verouderen
Het is een indrukwekkende serie, niet alleen door de vele goede adviezen die je krijgt maar ook door de beelden die je voortdurend ziet: oude mensen die nog in goeden doen zijn, blij in het leven lijken te staan en die niet dementeren noch allerlei andere nare gebreken hebben. Je krijgt het beeld van positief verouderen.

Ik wil best aannemen dat niet alles getoond wordt en dat de serie zich richt op wat het wil laten zien, maar in mijn hart denk ik dat dit positieve beeld van groot belang is. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je fit en gezond ouder kunt worden, dan helpt dat in deze richting.
Dan ben je vanzelf gemotiveerd om in beweging te blijven, om je gezond te voeden, je familiebanden en vriendschappen te onderhouden en een zinvolle bijdrage te leveren. Want dat zijn de vier overeenkomsten die Dan gevonden heeft.

Rust en vertrouwen
Zelf begin ik elke dag met het oproepen van positieve energieën. Ik spreid bijvoorbeeld mijn armen en ga terug naar een moment in mijn verleden dat veel indruk op mij gemaakt heeft. Met een groep vrienden maakten we een natuurreis. We voedden ons vooral met de planten die we vonden. Zodra we de bewoonde wereld verlieten, kwam er een diepe rust over me, een vertrouwen dat deze reis goed zou gaan. Dit gevoel van rust en vertrouwen laat ik in mijn lichaam komen.
Ik spreid mijn armen en zeg en voel diep vanbinnen: ‘Ik heb vertrouwen’. Vervolgens projecteer ik het op de dag die komt, en op het leven.

Ik zeg drie van deze spreuken.

Krachtspreuken
Het zeggen en gebruiken van krachtspreuken is alsof je vriendelijke richtingaanwijzers zet in je leven. Door ze telkens weer te herhalen, maar zonder dwang en zonder fanatisme, gaan ze een plekje innemen in je systeem en komen ze tot bloei. Mijn constatering bij nieuwe deelnemers aan een programma is iedere keer weer dat dit verrassend snel kan gaan.
Visualiseren waar je wilt uitkomen is een vast onderdeel van de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

1. Driedaagse workshop in het klooster
De driedaagse workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ die vrijdag a.s. start in het klooster van Huissen is al lange tijd volgeboekt. Maar in die van 10-12 november in klooster Samaya is nog plaats.

Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
Ik vond de workshop heel leerzaam en inspirerend. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn emoties en concrete handvatten om daarmee om te gaan. Paul was duidelijk in zijn uitleg en sterk gekoppeld aan ervaren/doen. Door steeds te herhalen en overzicht te geven hoe alles in het programma past, blijft de lijn duidelijk. Liefdevolle acceptatie van alle deelnemers en hun verhalen. Paul zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt en houdt tegelijkertijd de lijn van het programma aan. Hij creëert een veilige sfeer waarin we snel de diepte in konden gaan met elkaar.
Hedwig Visser, Docent

2. Workshop online via Zoom
Er is ook de online versie van 6 maal 2 uur. Ook deze is bijna vol. Er zijn nog enkele plekken om 16.30 uur en nog één om 19.30 uur.

a. ‘De Innerlijke Metamorfose’ 16.30 – 18.30 uur >>

b. ‘De Innerlijke Metamorfose’ 19.30 – 21.30 uur >>

Reactie van een deelnemer
Ik heb de workshop ervaren als een ware verrijking en eye-opener. De begeleiding was heel professioneel en vertrouwenwekkend. Paul heeft de essentie van de werking van emoties op ogenschijnlijk eenvoudig maar oh zo krachtige wijze laten ervaren en doen begrijpen.
Agnes Gerards

3. Krachtspreuken
Verder kun je krachtspreuken goed leren aan de hand van de kaarten die hier speciaal voor zijn ontwikkeld.

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous. 
Bestel een set kaarten voor € 15

 

Reactie van een deelnemer
De krachtspreuken zijn zo helpend om ze dagelijks te doen en makkelijk toepasbaar. Mijn innerlijke criticus en het doemdenken herken ik nu veel eerder en kan daar nu hartelijk om lachen. De krachtspreuk ‘Ik voel mij verbonden’ kwam erg binnen. Ik werd mij bewust dat ik mij vaak niet verbonden voel en soms een bepaalde afstand wil bewaren om niet opnieuw gekwetst te worden. Ik kan mijn emoties nu eerder benoemen en voelen.
Eloise Reuvers

1Reactie
  • Dirk
    Geplaatst op 11:20h, 12 september Beantwoorden

    Ik wil mij uitschrijven van de e-mails nieuwsbrieven enz enz.
    Mvg, Dirk

Geef een reactie