14 aug Boosheid loslaten
‘Ik kan zo boos worden’ zegt hij. Ik wil graag mijn boosheid kunnen loslaten maar dat lukt mij niet, het gaat te snel. ‘Op het werk of thuis?’ vraag ik hem. ‘Vooral thuis,’ zegt hij ‘bijvoorbeeld wanneer de kinderen druk zijn’. ‘Geef eens een voorbeeld’ vraag ik hem. ‘Nou, gewoon, als ze niet doen wat ik zeg, bijvoorbeeld hun eten niet opeten’. ‘Hoe oud zijn jouw kinderen?’ vraag ik. Ze zijn 2 en 4 jaar oud. ‘Hoe kan ik deze boosheid loslaten?,’ vraagt hij ‘het gaat sneller dan ik kan controleren.’
‘Het is al heel goed dat je het bij jezelf vaststelt en dat je er iets aan wilt doen’ zeg ik.
Om boosheid te kunnen loslaten dien je drie fases te doorlopen
- Situaties herkennen waar deze boosheid kan ontstaan
- Gevoeligheid ontwikkelen voor het punt waarop je wel en waarop je niet meer terug kunt
- De boosheid loslaten door uit de situatie te stappen
Rode spetters op de vloer
Ineens denk ik terug aan een foto van mijn oudste dochter. Ze zit in de kinderstoel en kijkt over de rand naar beneden. Op de grond naast haar stoel ligt een omgekeerd bord pasta. De tomatensaus heeft zich met brede spetters over de vloer verspreid. Ik weet ook nog mijn reactie. Die was een mengeling van verbazing, schrik en even later een schaterlach.
Ik had haar met haar lepel zien roeren in de pasta. Even later tilde ze de lepel op en begon er mee op het bord te meppen. Ik dacht nog: oh, ze heeft zeker geen honger. Het volgende moment hupla vloog het bord met pasta en al overboord. Het kostte me even tijd om te realiseren wat er gebeurde. Pas daarna kon ik er om lachen.
Boosheid loslaten door eerst het point of no return te herkennen
Ik vraag hem of er niet toch een moment van tijd was tussen de onrust van de kinderen en de boosheid in hem. Hij moest erover nadenken. Het ging zo snel.
Om boosheid te kunnen loslaten is bewustwording nodig van het moment waarop je nog kunt ingrijpen. Voor iemand die last heeft van woedeaanvallen of boosheid is er een point of no return.
Je kunt het vergelijken met kanoën door een bergbeek wat wij vroeger in vakanties met de kinderen deden. Zo’n beek heeft lange rustige stukken en dan ineens kom je uit bij een rapide, een stroomversnelling. De rivier stort zich in korte tijd langs rotspartijen naar beneden, waar je behendig tussendoor dient te laveren. Die rapides zie je niet altijd even goed aankomen. Eenmaal in een rapide heb je geen tijd meer om te denken maar dien je te sturen met je peddels zo goed als je kunt. Er is echter een moment dat je voelt dat de snelheid van het water aan het veranderen is. Dat is het moment waarop je nog kunt keren. Met het loslaten van boosheid is het net zo.
Boosheid loslaten door eruit te stappen
‘Je dient er dan echt even uit te stappen’ zeg ik hem. ‘Op het moment dat je de irritatie voelt opkomen, ga je weg van tafel, loop je naar buiten en wacht tot de opwinding gezakt is.’
Dat is het volgende punt: voelen dat boosheid ook weer kan zakken. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het is. Want na de ergernis, komen er gedachten die de ergernis nog een extra duw kunnen geven en omzetten in woede. Die gedachten dien je niet te voeden maar te observeren. Tegelijk adem je diep in en uit. Dit gaat het beste door een blokje om te lopen waarbij je in een stevig ritme loopt. Als de boosheid gezakt is, zul je ook anders tegen de situatie aankijken.
Oefenen in loslaten
Ik nodigde deze man uit deel te nemen aan de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose‘ in zelfbeeld en emoties. Die gaat nog een stap verder dan deze theoretische uitleg. Je oefent in het loslaten van emotionele spanning. Je ziet hoe gedachten emoties beïnvloeden en versterken en oefent om deze gedachten niet met je aan de haal te laten gaan, zodat je de boosheid kunt loslaten.
In deze workshop zul je zowel je zelfbeeld versterken als ook emotioneel goed leren omgaan met ergernis en tegenslag, faalangst en verdriet. Ook leer je hoe je oude pijn kunt verwerken.
- Je leert een simpele oefening waarmee je verzet tegen emoties kunt opheffen, zodat de spanning verdwijnt
- Je stopt met jezelf te bekritiseren en naar beneden te halen
- Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en autonomie
- Je begrijpt wat primaire emoties zijn en waarom het belangrijk is je juist op deze te richten
- Je weet ook welke emoties secundair zijn en veel aandacht trekken maar ook dat je juist deze niet moet volgen
- Je leert onderscheiden welke van jouw emotionele reacties met vroeger verbonden zijn
- Je snapt hoe je juist dan ook oud zeer kunt oplossen
- Je durft kwetsbaar te zijn zonder dat iemand anders er misbruik van kan maken
De groepen bestaan uit slechts acht personen, hetgeen veel persoonlijke aandacht garandeert.
Meer info en meedoen:
Workshop ‘De innerlijke metamorfose’, in zelfbeeld en emoties
miek manders
Geplaatst op 14:02h, 10 januariWat ik hierin mis is lichamelijk de boosheid voelen en daarbij blijven.
Doorademen, voelen , waar voel ik het, hoe voelt het.
erbij blijven maakt vaak dat het gevoel transformeert.
gedachten gaan aan de haal om de woede in beweging te zetten.
Maar erbij blijven,