14 aug Dagje mee met de wijkagent
Rik zet zijn sirene aan en snel en kalm tegelijk draait hij zijn auto over het fietspad de rotonde op die hij in omgekeerde richting neemt. Vervolgens rijden wij in grote snelheid naar de plaats van het ongeval. ‘Je mag blijven zitten of meekomen’, zegt Rik terwijl hij de auto op de middenberm parkeert ‘soms is het heftig, kijk maar’. Een ambulance is al aanwezig.
Er ligt een vrouw op de grond, naast haar ligt haar fiets. De vrouw beweegt niet maar er is ook geen bloed. Op de kruising staat schuin de auto die het ongeval veroorzaakt heeft. Achter het stuur zit een vrouw. Ze trilt, slaat af en toe haar handen voor haar gezicht en blijft maar trillen.
Laat maar even
Het ambulancepersoneel loopt naar de vrouw op de grond. Ze overleggen met elkaar. Er komt een brancard uit de bus. Een andere verpleger loopt naar de bevende vrouw in de auto. Rik bestudeert hoe het ongeval heeft plaats gevonden en leidt ook het verkeer om. De vrouw wordt voorzichtig op de brancard gelegd en naar de ambulance gebracht.
Inmiddels is er familie van de aangereden vrouw aangekomen. Ook de dochter van de vrouw in de auto komt aangereden. De politie leiden de vrouw en haar dochter naar de berm, vlakbij waar ik sta en Rik verplaatst haar auto. ‘Kalm nou mam, kalm nou’ zegt de dochter geëmotioneerd. Ik weet even niet of ik wel wat mag zeggen maar zeg dan: ‘Laat je moeder maar even, het moet eruit. Sla maar een arm om haar heen’. Dat doet ze en de moeder kijkt mij dankbaar aan.
Naar het AZC
De ambulance heeft de vrouw die aangereden was inmiddels onderzocht en zegt tegen haar familie dat het meevalt. Ze nemen haar wel even mee naar het ziekenhuis maar de verwachting is dat ze straks naar huis zal mogen.
‘Kom,’ zegt Rik ‘voor ons zit het erop hier. We gaan naar onze afspraak.’
Ik mag een dag met Rik meedraaien, hij is wijkagent van een middelgrote stad. Rik deed mee aan een training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ die ik regelmatig geef voor de politie van Oost-Nederland. ‘Dan zie je eens hoe een dag van ons eruit ziet en heb je voorbeelden die je in de training kunt gebruiken’. Rik vertelt mij dat hij veel leed ontmoet. Gedurende de dag ben ik daar getuige van. We hebben een afspraak voor een maandelijks overleg in een AZC. Rik laat mij een unit zien. ‘Kijk,’ zegt hij ‘hier is de woonkamer voor de bewoners van dit huis. En dit zijn de slaapkamers.’ In elke van de drie slaapkamers slapen meerdere asielzoekers. Als je ziet hoeveel mensen op een relatief kleine ruimte moeten leven, snap je dat er spanningen kunnen ontstaan.
Angst
’s Middags gaan we op huisbezoek bij een vrouw die lastiggevallen wordt door haar ex. Er is een rechterlijke uitspraak maar hij houdt zich er niet aan. Het zoontje zit op schoot bij de vrouw. Ze is erg vriendelijk maar onderhuids kun je de angst voelen.
Aan het eind van de dag heeft Rik een schrift vol met aantekeningen en afspraken die hij gemaakt heeft. Naast de auto praten we na. Mij is opgevallen hoe rustig Rik onder alles is gebleven en ook met hoeveel gevoel hij de mensen benadert. Tegelijk begrijp ik hoe hoog de druk soms kan voelen onder het rustige voorkomen, en dat is niet alleen vanwege tijdsdruk maar ook door het moeten verwerken van de aaneenschakeling van emotionele voorvallen.
Emotioneel verwerken
Ik voel mij bevoorrecht met deze blik achter de schermen. De training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ kun je aan elke doelgroep geven, de aanwijzingen zijn universeel, maar de accenten pas ik telkens aan. Bij de politie gaat het om het snel kunnen schakelen en daarbij toch alle informatie goed op te slaan. Het programma dat in de agenda van de wijkagent staat, wordt veelvuldig overruled en soms bestaat een dag alleen maar uit ad hoc situaties. Dan komt al het andere in de knel. Daarnaast is het ook een uitdaging om emotioneel goed te kunnen omgaan met al het leed.
Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ voor bedrijven
Je kunt voor jouw team een workshop afspreken. Het is een workshop die preventief werkt. Door de natuurlijke aanwijzingen van het Tijdsurfen te volgen, ontstaat er een basisrust. Je voelt je prettiger, hebt meer voldoening, bent scherper, doet de dingen ‘op het juiste moment’ en bent ook productiever. Maar vooral ook: je blijft gezond!
Reactie van een deelnemer
Een geslaagde workshop! We hebben veel goede reacties gehad. Ook was het leuk om te zien dat collega’s enthousiast waren en dat de aanwijzingen, zoals het nemen van een witje, meteen in de praktijk werden toegepast. Voor mijzelf is het een way of life en ik ga er zeker meer door!
Els Wind-Fransen, Verbindend Onderzoeker Politie Oost-Nederland