Dans!

Dans!

Dans!

Dansen en vreugde kun je bijna aan elkaar gelijk stellen. Van dansen wordt je blij. 
Bij feestjes in huize Loomans is er altijd een omslagpunt waar de muziek wat harder gezet wordt en een paar mensen beginnen te dansen, die dan de rest van de aanwezigen aansteken. De eersten die zich laten overhalen zijn diegenen die zelf ook graag dansen. En als dan de meerderheid staat te swingen, laten diegenen die ‘eigenlijk niet van dansen houden’ hun schroom gaandeweg vallen om voorzichtig en nog wat onwennig het ritme van de muziek in hun voeten te laten komen en vervolgens in de rest van het lichaam. 
We zijn blij met elkaar te zijn en dansen bevestigt deze vreugde.

Dansen is mét je lichaam zijn, en na enige tijd wordt het ín je lichaam zijn. Het maakt niet zoveel uit of je er goed in bent, het gaat erom dat je je laat meenemen.
In mijn acteursopleiding vroeger heb ik veel danslessen gehad. Daar ligt het accent op de esthetiek. Dansen is gracieus, het laat zien hoe harmonieus de lijnen van het lichaam zijn, hoe het lichaam heel direct uitdrukking kan geven aan wat in ons leeft. Dansen is communicatie. Een van de leukste dingen om te doen is dan ook samen dansen. De bewegingen intuïtief op elkaar afstemmen en samen een worden in de dans.

Vanaf een bepaalde leeftijd dreigt het dansen langzaam te verdwijnen bij feestjes. Dan wordt nog vooral gezeten en gepraat. 
Tijdens zensesshins in de zomer en ook het winterkamp is er in het midden vaak een feest, dat bestaat uit een feestelijke maaltijd en daarna een dans party. Tijdens die feestjes gaat iedereen heerlijk los. Een van de oudste beoefenaars was Josy. Ik heb haar toen ze al liep met een stok, nog steeds op de dansvloer gezien. Met voorzichtige maar sierlijke bewegingen en een stralende lach op het gezicht bewoog ze op de oude hits die we speciaal voor haar draaiden. Als ze haar evenwicht dreigde te verliezen, pakte ze een mededanser vast en werd het een duo.

Hier in huis kan het gebeuren dat in het weekend een van de gezinsleden de muziek overneemt en dansnummertjes gaat draaien. Dan staan we zomaar te dansen in de keuken en blij met elkaar te zijn.

7 Reactie's
 • Bert Willemsen
  Geplaatst op 12:22h, 10 december Beantwoorden

  Mooi verwoord en herkenbaar..

 • Ineke
  Geplaatst op 12:36h, 10 december Beantwoorden

  Als ik met mijn partner (24 jaar lang een LAT relatie) in de keuken dans, dan krijg ik weer het verliefde gevoel, wat ik had toen ik hem pas leerde kennen. Het blijkt een anker te zijn, net zoals een geur je nu herinnert aan vroeger , b.v. lavendel, vakantie Frankrijk!

 • Carin
  Geplaatst op 19:19h, 10 december Beantwoorden

  Ik zit te glimlachen en word al blij als ik dit lees, laat staan als ik zou gaan dansen.
  Bedankt voor deze blije inspiratie.

 • Tinka
  Geplaatst op 19:20h, 10 december Beantwoorden

  Zo fijn!🤸🏻‍♀‍

 • Kat
  Geplaatst op 19:21h, 10 december Beantwoorden

  Prachtig verwoord, Paul, dank je wel voor de inspiratie! 🙏

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 21:24h, 10 december Beantwoorden

  Hallo Paul,
  Ja ik hou van dansen, doe het eigenlijk te weinig. Op ‘n bruiloft van ‘n nichtje, feestje van iemand van de djembé groep en 1 X in de 2 of 3 jaar op het Vredesfestival ga ik even helemaal los Maar wat jij schrijft over een worden in de dans is erg emotioneel.. Ik ken het, ik mis het, ik verlang ernaar en tegelijkertijd, weet ik, dat ik moet leven, zoals het leven zich voordoet, met hoop in het hart. Deze zomer, dus volgend jaar is het weer Vredesfestival, dus geniet ik weer van het moment; groetjes,

 • Petra
  Geplaatst op 12:33h, 12 december Beantwoorden

  Ja, Dansen. Zo herkenbaar wat je schrijft. Zomaar een dansje rond de tafel op de muziek van Guus Meeuwis als hij weer eens zingt over mijn geboortegrond, Brabant. Fijne kerstdagen!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link