De afspraak

De afspraak

Ik lig zo stil mogelijk. Mijn dochter staat achter me. De vrouw naast mij is met allerlei apparatuur bezig. Ze koppelt een lange blauwe plastic slang aan een stuk gereedschap. ‘Lig je goed?’ vraagt ze. Ja, ik lig goed. Dan voel ik de naald op mijn huid. Het is eerder een krassend gevoel, terwijl ik een prik verwachtte. Ik adem diep uit en ontspan me, zoals ik dat gewend ben te doen bij de meditatie. Mijn dochter mag nog enkele foto’s maken maar dan is het de bedoeling dat ze weggaat.

Ik ben blij dat mijn dochter erbij was. We moesten om onduidelijke redenen echt mega lang wachten. Zó lang dat ik honger kreeg en al aan het gedroogde fruit begon. Vervolgens haalde mijn dochter een broodje voor ons, waarna we ook nog alle tijd hadden om het op te eten. Maar nu lig ik daar dan op de zwarte tafel en is het begonnen.
Ik voel me extreem rustig, maar ook waakzaam want praten doe ik niet. Ik wil haar concentratie niet beïnvloeden. Na een half uur begint de vrouw mij vragen te stellen. Ik vertel over mijn werk en over de zen en vervolgens komt het thema op zwaluwen.

Door de grot
Ik vertel over de wandeling met mijn theatervriend Hugues. We zijn in Avignon voor een workshop. ’s Avonds zoeken we een slaapplaats in de natuur, omdat we dat fijn vinden maar ook om geld uit te sparen. We beklimmen een heuvel. Dan valt ons oog op een grot, die een stuk hoger ligt. We klimmen er naartoe. De grot wordt gevormd door een brede cirkelvormige uitsparing in de rots. Aan de rand van de grot is een afgrond en gaat het stijl naar beneden. We maken een vuurtje waarop we onze maaltijd bereiden. Als we klaar zijn en het vuur dooft, horen we luid ‘twiet twiet twiet’ in de lucht. We kijken omhoog. Er heeft zich een groep gierzwaluwen verzameld. Ze spelen in de lucht door schijnaanvallen op elkaar uit te voeren. Rakelings scheren ze langs elkaar onder luid getjilp. Dan vormen ze een lange sliert in de lucht. De sliert begint snelheid te maken. Plots komen de vogels op de grot af. De sliert vogels scheert achter ons langs de wanden van de grot om aan de andere kant weer in de lucht te schieten en vervolgens uiteen te spatten. Telkens vormen zich nieuwe colonnes, die op hun beurt achter ons langs door de grot scheren.
Wij houden ons stil maar onze aanwezigheid lijkt hen niet te deren. Het is hun vaste avondritueel.

Afspraak
Hier in Amsterdam zijn naast onze woning hoge muren van een oud hotelpand. Onder de dakrand broeden de vrouwtjes. Elk jaar eind april komen ze aan na hun lange reis uit het zuiden. Ik hoor het meteen als ze er zijn. Hun geluid is onmiskenbaar. Het klinkt blij en enthousiast, net als hun vlucht. Vaak sta ik naar hun spel te kijken. Vroeger nam ik mijn kinderen mee om te kijken. Ze weten het allemaal nog.
Een jaar geleden heeft mijn jongste dochter een grote tattoo laten zetten, op haar bovenlijf, een zwaluw. ‘Die is voor jou, papa’ zei ze. ‘Dan zet ik er ook een voor jou’, antwoordde ik.

De tattooartiest begint aan de tweede zwaluw. Ik voel hoe ze de lijn van het lichaam in een beweging doortrekt. Dan gaat de naald vlug op en neer. Later zal ik zien dat dat de nuances zijn, een grijze strook op het lichaampje van de vogel. Na twee en een half uur zonder pauze is het klaar. Ik kijk in de spiegel. Daar zie ik de zwaluwen over mijn huid scheren.

Vertrouwen en overgave
Een tattoo laten zetten vraagt vertrouwen en overgave. De hele afspraak is omgeven door mysterie. Ik krijg de artiest niet te spreken en zie geen voorbeelden vooraf. Weliswaar heb ik afbeeldingen opgestuurd, maar de artiest tekent de tattoos pas in ons bijzijn op een scherm. Het is in een keer goed.
Het proces dwingt mij tot vertrouwen en directe beslissingen. Het resultaat bewijst het gelijk van deze aanpak.

Magisch
Vertrouwen maakt het leven licht. Het wil niet zeggen dat je lichtvaardig bent, maar wel dat je uitgangspunt vertrouwen is. Vanuit vertrouwen kunnen leven is een hoofdthema van de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Je krijgt een uiterst werkzame tool aangereikt om vertrouwen te laten groeien. Ik noem het een krachtspreuk. De werking van een krachtspreuk lijkt magisch, maar valt goed te begrijpen. Op vier verschillende manieren laar je de informatie in je hersenen binnenkomen. Dat zorgt voor interferentie. De verschillende hersendelen resoneren en ontvangen de informatie extra krachtig.
Een krachtspreuk zeg je ’s morgens. Je kiest een vast moment uit en leert om hem intens te laten binnenkomen. Vervolgens mag je hem vergeten. Je plant als het ware een zaadje van vertrouwen en onderhoudt hem dagelijks gedurende een paar minuten. Dat is voldoende om er snel een volwassen plant uit te laten groeien.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties

1. Workshop online via Zoom

De workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties‘ is online te volgen in zes middag of avondsessies. Start 27 september van 16.30 – 18.30 uur of 28 september van 19.30 – 21.30 uur. 

a. ‘De Innerlijke Metamorfose’ 16.30 – 18.30 uur >>

b. ‘De Innerlijke Metamorfose’ 19.30 – 21.30 uur >>

Reactie van een deelnemer
Paul valt niet in een hele diepe psychologische sessie, maar geeft concreet en helder mooie aanwijzingen, waar iedereen in de groep op zijn eigen manier mee verder kan. Dit zorgt voor heel veel verheldering. Echt heel fijn dat het zo concreet wordt gemaakt met veel praktisch toepasbare zaken, dat je er ook echt mee aan het werk kan.
Jeanine Mulder, Directeur eigenaar Kinderopvang

2. Driedaagse workshop in het klooster
De driedaagse workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ van 15 tot en met 17 september in het klooster van Huissen is helemaal volgeboekt. Er is plaats bij de nieuwe driedaagse workshop die plaatsvindt van 10 tot en met 12 november in klooster Samaya.

Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
Ik vond de workshop heel prettig. Ik heb veel tools gekregen die ik in kan zetten en begrijp nu beter wat er gebeurt. De zenmeditatie vond ik erg fijn. De symboliek dat alle stof opborrelt tijdens meditatie en ook weer kan dalen. Meditatie doe ik nu regelmatig. Ik ervaar effect van de grondhouding als ik zit en alles voorbij laat komen. Het geeft stevigheid om het te laten. Dank je wel Paul voor je aandacht, tijd en ook volledige workshop, die alle aspecten oppakt.
Sandra Menken, Trainer/Adviseur

Geef een reactie