De bladblazers komen

Poes Samaya

De bladblazers komen

Het zal toch niet waar zijn, denk ik bij mijzelf, uitgerekend nu, op deze dag en op dit uur. Af en toe in de herfst komt er een ploeg bladblazers voorbij van de gemeente. Die apparaten maken zo’n klereherrie dat je letterlijk niets meer kan verstaan. En in ons verder zo mooie pand zitten oude dubbele ramen en ook hier en daar nog een enkel raam waarvan ik nooit heb kunnen achterhalen waarom ze die vergeten zijn.

De stresstest
Ik kijk of ik kan zien in welke richting ze bezig zijn met hun blaaskanonnnen. Juist ja, in mijn richting. Ik ga achter mijn laptop zitten waar zo een Online lezing begint voor een Engels bedrijf, waar iedereen momenteel thuis werkt. De eerste kleine schermpjes van toehoorders duiken al op in mijn beeldscherm. Ik ben toch al wat zenuwachtig vanwege het Engels. Dan zie ik dat mijn host er ook nog niet is. Ik had nog een vraag over de aanwijzer in dit voor mij nieuwe programma.

Terwijl het op het scherm lekker druk wordt, zwelt het geluid buiten aan tot stormachtig. Ah, besef ik, dit is een test! Mijn lezing gaat over stressvrij werken en ik krijg hier een stresstest voorgeschoteld.
1. Er is ruis. Nou ja ruis is een understatement, maar zo noem ik nu eenmaal alles van buiten wat je kan storen.
2. Er is emotionele spanning: komt de host wel op tijd en kan ik mijn vraag dan nog stellen?
Er schiet door mij heen dat ik een koptelefoon moet opzetten. Dan kan ik tenminste het publiek en mijzelf horen boven de storm uit. Ik heb er nog een liggen die ik ooit cadeau gekregen heb na een interview op BNR, een witte.
Dat werkt inderdaad.

Dertig seconden voor aanvang logt de host in. ‘I’m so sorry, Paul, could be there earlier’. Ik glimlach. ‘No problem. Can you hear me? Don’t you hear the noise outside?’ Maar nee, ze horen er niks van omdat de microfoon die ik gebruik alleen het geluid dat van voren komt weergeeft. Ze zouden eens moeten weten!

Hoe ben ik omgegaan met de stresstest?
1. Ruis. De aanwijzing is: vermijd ruis zoveel als mogelijk. Dat heb ik gedaan met mijn koptelefoon. Wat je niet kan vermijden, zul je moeten accepteren. Ook dat heb ik gedaan.
2. De emotionele spanning. Komt de host wel op tijd? Dat is de tweede aanwijzing: ‘Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling’. Door te benoemen wat je doet, keert de rust weer terug. Ik zeg tegen mijzelf: ‘Ik ben aan het wachten op de host’. En ja, veel anders kan ik toch niet doen. Ik richt me op die schermpjes met allemaal Engelse hoofden en realiseer me dat zij ook aan het wachten zijn, net als ik.

Het werkt veel aangenamer om vanuit rust te werken
Aan het einde van de lezing waar wel honderd toehoorders waren zegt Jonathan, het hoofd van de afdeling: ‘Wat is iedereen rustig geworden’. Het klopt, de lezing heeft het publiek verwonderd en stil gemaakt. Ook buiten is het stil geworden, merk ik. Tijdens de lezing zelf ben ik de hele bladblazer vergeten. Dat laat zien hoe sterk we kunnen filteren wanneer het nodig is.

Tijdsurfen begint gaandeweg steeds meer voet aan de grond te krijgen, zelfs in het buitenland. Tijdsurfen betekent dat je werkt vanuit rust. De meeste vormen van Timemanagement hebben het verhogen van productiviteit ten doel. Maar dat levert juist meer stress op. Het werkt veel aangenamer om vanuit rust te werken. Het geeft je meer voldoening en plezier. Je blijft gezond. Je bent open en dus creatiever en dat alles maakt dat je uiteindelijk ook gerichter en productiever bent!
Leren Tijdsurfen is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven, je hebt er je hele leven profijt van!

Binnenkort zijn er weer twee workshops waar je kunt leren Tijdsurfen,

Via Zoom, 5 sessies van 2 uur, start 14 jan.  Info en inschrijven
In het prachtige klooster Samaya, een weekend waar je leert Tijdsurfen maar ook zelf echt tot rust komt, 26-28 maart.  Info en inschrijven

2 Reactie's
 • Ellen Mertens
  Geplaatst op 13:49h, 24 november Beantwoorden

  Grappig!

  Ik krijg deze mail terwijl ze in het appartementencomplex waar ik woon bezig zijn met een renovatie. Waar ze precies aan het werk zijn, weet ik niet. Ook niet wat ze precies doen. Maar mijn vloer, mijn tafel en de kraan trillen mee en de herrie is zó hard dat het lijkt alsof ze met grote boormachines de vloer en muren van mijn eigen appartement aan het slopen zijn. Leerzame mail dus! 🙂

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 21:30h, 29 november Beantwoorden

  Dank Paul, jij nog ‘n fijne dag tot de vlg. nieuwsbrief,, gr.,☺,

Geef een reactie