De conditie voor creativiteit

Het creatieve brein

De conditie voor creativiteit

Momenteel ben ik het derde boek aan het schrijven van De StressOntknoping. Om goed te kunnen schrijven heb ik een paar belangrijke condities nodig. Je kunt ze samenvatten onder een noemer: ik moet al mijn aandacht kunnen wijden aan het schrijven en heb geen verdere taken of afleiding. Geen e-mail, geen telefoontjes, geen afspraken, geen bezoek. 
Saai hè! 
Maar juist met deze condities wordt het creatieve brein wakker. Het heeft namelijk nodig dat er eerst rust ontstaat, zodat de geest helder wordt en zich maar met een ding hoeft bezig te houden: de tekst.

John Clease spreekt hierover in een lezing. Hij noemt het de ‘schildpad-geest’. Hij legt uit dat het tevoorschijn komen van creativiteit te vergelijken is met een schildpad die zijn kopje naar buiten laat komen. Dat doet hij pas als alles veilig is en als er een tijdje geen beweging of lawaai in zijn omgeving is. 
De wijze raad van John Clease: zorg dat je in een ruimte bent waar niemand je komt storen en ook een duidelijk tijdsperiode reserveert.

Praktisch gezien houdt dit voor mij in dat ik er een hele dag voor uittrek in mijn agenda en op die dag ook niets anders doe. Telefoon uit, geen email. Alleen maar de tekst en ikzelf.

Je kunt dit ook doen met kleinere tijdseenheden, bijvoorbeeld 2 uur. Je zult zien dat zulke uren de meest kostbare tijd wordt die je hebt, waar je aan thema’s kunt werken die volle aandacht behoeven.  


Deze aanwijzing is onderdeel van ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Het resultaat is dat je steeds vaker zult voelen dat je de tijd voor iets hebt, en ook dat er meer uit je handen komt. 
In de komende workshop wordt daarbij in het bijzonder aandacht besteed in het verkrijgen van overzicht en vervolgens het op de rails zetten van grotere projecten.

Meld je aan via deze pagina: workshop Tijdsurfen

2 Reactie's
 • Kat Novotna
  Geplaatst op 14:23h, 14 januari Beantwoorden

  Honderd procent mee eens! Bedankt voor de waardevolle inspiratie Paul, alweer!

 • Peter Trouwborst
  Geplaatst op 17:00h, 14 januari Beantwoorden

  Zeer herkenbaar voor als ik in mijn atelier wat wil maken. Geen andere sores aan mijn hoofd. Alleen dan gaat het goed.
  Ik kijk iedere week weer uit naar jouw “Wekelijkse Inspiratie ” . Dankjewel Paul

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link