De feesttent

Familie

De feesttent

Er ontstaat rumoer. De meiden verzamelen zich op de vloer. In hun midden kruipt een baby. Aan de zijkant staan de muziekboxen en zowaar een heuse discobal die zijn kleurige lichtjes over de muren laat glijden. ‘Op je plaats. Strek je armen. Vuisten maken. Duimen omhoog.’, klinkt het uit de luidsprekers. Fanatiek zingen de dames mee. De bewegingen worden strak uitgevoerd. ‘Schouders op. Hoofd omhoog. Billen naar achteren.’ Daar schuifelen ze in vreemde houdingen achterelkaar over de dansvloer. Dan staan ook hun grootouders op. Alsof ze ineens weer in hun kinderjaren stappen, draaien ze rondjes en schuifelen ze mee. ‘Welkom in de feesttent. Doe maar lekker maf. Het is jammer van de zolder maar het dak dat gaat eraf’ klinkt het nu. De meiden hebben het warm gekregen en gooien hun sweaters door de lucht. De jongens staan wat onwennig aan de zijkant. Ze bestuderen de geluidsboxen en de discobal. Die functioneren gelukkig prima.

Familiereünie

We zijn op de familiereünie in Woudenberg. We hebben een grote boerderij afgehuurd en daar vindt ook dit jaar de traditionele meeting van mijn familie plaats. Het heeft een lange geschiedenis.
Mijn moeder kwam uit Zeeuws-Vlaanderen, uit het dorpje IJzendijke. Als je de molen kon zien, was je er bijna, wisten we. In dat dorpje woonden al haar broers en zussen. Het familiegevoel was er sterk. Ooit was er eens heibel tussen twee familieleden. Mijn oma ging ze beiden persoonlijk bezoeken en zei hun dat ze het moesten bijleggen. Ze spraken nog niet met elkaar maar kwamen wel weer op de verjaardagen.
Mijn ouders hebben deze familiereünie in het leven geroepen toen mijn broer naar Duitsland verhuisde en ik even later in Parijs de mimeopleiding ging doen.

Kostbaar

Wij kinderen kregen partners en de reünie werd groter. Toen kwamen de baby’s en dat werden peuters en kleuters en pubers en kregen vervolgens zelf weer een partner. De kinderen die nu op de dansvloer staan zijn hun kinderen. Een familie is super kostbaar. Wanneer er heftige dingen gebeuren in het leven, is het een vangnet, maar het is vooral een gevoel. Een gevoel van verbinding waar iedereen bij hoort en iedereen zich in thuis kan voelen.

Schaduw

Ook in deze familie is niet alles ideaal. Er is ook hier wrijving tussen een aantal mensen. Het verscheurde mij. Ik heb gedaan wat mijn grootmoeder mij voorgedaan heeft en ben gaan praten. Ik slaagde er echter niet in om het te lijmen.
Toen ben ik over mijn schaduw gestapt en heb gedacht: de familie is te kostbaar om principieel te doen en het op de spits te drijven. Maar in mijn hart hoop ik dat het zich bijlegt omdat de basis voor mij is dat iedereen welkom is.

De kinderen zijn naar bed. De muziek verandert. In het midden wordt een spel neergelegd. Er worden groepen gevormd. Nu zijn de volwassenen aan de beurt.

In het moment leven

‘In het moment leven’ is een populaire uitdrukking. Maar hoe doe je dat? Het Tijdsurfen geeft je er de handleiding voor. Met de zeven universele aanwijzingen zul je merken dat de dingen vanzelf op hun plaats gaan vallen en je jezelf meer gaat openen voor alles om je heen. Als je meer vanuit rust gaat leven, zal je opvallen dat je omgeving mee verandert..

Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in 5 sessies van 2 uur

  • Live online workshop
  • 5 avondsessies van 2 uur
  • Van 19 tot 21 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Maximaal 8 personen, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Geef een reactie