De giftige angel verwijderen

De giftige angel verwijderen

Ze vouwt haar handen over haar borst en begint te wiegen. ‘Kijk, zó’ zegt ze en beweegt haar armen op en neer alsof er een baby in ligt. ‘De liefde beweegt ons en wij bewegen met deze liefde.’ We zitten op het balkon en kijken uit over een balustrade vol met een mengsel van bloeiende planten en vetplanten en daarna de aarderode daken van Montpellier. ‘Eerst roep je in gedachten je moeder op en nodigt haar uit tegenover je te komen staan. Je bedankt haar diep vanuit je hart. Je wacht tot jij voelt dat zij deze dank ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Jouw moeder beantwoordt nu door ook jou te bedanken. Dan vraag je haar achter je te gaan staan. Vervolgens roep je jouw opa en je oma van moederskant op en herhaalt het ritueel.
Dan roep je jouw vader op.’ Brigitte kijkt me met heldere en doordringende blik aan. ‘Maar je bent niet altijd alleen maar goed geweest met je ouders,’ zegt ze ‘je hebt ook blessures opgelopen en er zijn wrijvingen geweest. Dat wat je moeilijk vindt om te vergeven, neem je in je armen. Je aanschouwt het niet met je beperkte individuele geest maar met je goddelijke geest. Je wiegt het in je armen tot het zich transformeert in liefde.’

Hoe langer hoe rijker
We hebben allebei net een sesshin (een zen-retreat) achter de rug in de tempel die boven op een berg ligt in de Haute-Languedoc. De brem staat overal in bloei en kleurt de bergwanden geel. Na de sesshin brengen we de nacht door bij Vero. Vero en Brigitte zijn allebei langjarige zennonnen. Ook Eric is aanwezig. Hij woont in Bretagne en doet emotioneel werk o.a. met delinquenten. Ik beoefen al tientallen jaren samen met hen. In de zen wordt dat de sangha genoemd, de groep van medebeoefenaars. Hoe langer je beoefent, hoe rijker en dieper de band wordt.

‘Wat mooi,’ zeg ik tegen Brigitte ‘wat bijzonder.’ Het ritueel dat zij mij beschrijft heeft ze geleerd van een Congolese sjamaan, Elima. Ik leg haar uit hoe wij in de workshop ‘De innerlijke metamorfose’ een visualisatieoefening doen om tot vergeving te komen. Eric mengt zich in het gesprek. Hij laat zijn deelnemers in een cirkel plaats nemen. Daarin mag iemand het woord nemen en vertellen over zijn blessure. De andere aanwezigen luisteren. Hij begeleidt daarbij het emotionele proces.
‘We doen alle drie hetzelfde,’ zegt Brigitte ‘de woorden die we gebruiken zijn wat anders en onze rituelen ook, maar in de grond doen we precies hetzelfde.’

Een giftige angel
Kunnen vergeven is in mijn ogen bijzonder belangrijk. Langdurig verwijt en rancune is niets anders dan vergif voor de geest en het lichaam waarmee je leeft. Je staat als het ware toe dat er in je systeem een giftige angel steekt, die je niet verwijdert.
Vergeven wil niet zeggen dat je hetgeen je hebt ondergaan bagatelliseert of ontkent. Je kijkt er met een andere blik naar, zoals Brigitte het zo mooi beschrijft. Een weidsere blik van waaruit compassie ontstaat. Die blik weet het verwijt om te buigen naar liefde en verwijdert de angel uit je systeem.

Workshop ‘De innerlijke metamorfose’
Vergeving is onderdeel van de workshop ‘De innerlijke metamorfose’. De driedaagse met Pinksteren is al sinds twee maanden volgeboekt. In oktober is er een driedaagse in het klooster van Huissen waar nog enkele plaatsen zijn. Verder zal elke deelnemer die de onlineworkshop van 6 sessies van 2 uur gedaan heeft, je deze kunnen aanraden. We werken in kleine groepen waarin een intieme maar nooit zware sfeer ontstaat. Omdat de sessies zich uitstrekken over 2 maanden is de invloed van de workshop groot. De terugkoppeling is ongekend positief.

Meedoen workshop ‘De innerlijke metamorfose’, Zelfbeeld en Emoties

Geef een reactie