De innerlijke criticus kalmeren

Verandering kost tijd

De innerlijke criticus kalmeren

Ooit maakte Anneloor van Heemstra voor de toenmalige Boeddhistisch Omroep een eerlijke en indrukwekkende serie over stress. Zij was zelf het onderwerp, zij had zelf last van stress. Ze kwam ook bij mij op bezoek en sprak over die innerlijke stem die met je meekijkt en voortdurend commentaar levert op wat je doet, negatief commentaar wel te verstaan. In de film werd deze stem weergegeven als een verkleinde uitgave van haarzelf op haar schouder gemonteerd. Het werkte grappig en gaf ook een juist beeld.
Wat doe je met die oordelende stem, die in de psychologie de innerlijke criticus wordt genoemd?

Eigenlijk wil je deze stem graag weg hebben. Zij haalt je naar beneden, en remt je af. Zij veroorzaakt een negatief zelfbeeld. Zij kan aan de bron liggen van sombere gevoelens en depressiviteit. Je wilt die stem dus weghebben.
Maar daar schuilt nu precies de paradox: als je deze stem wilt doen verdwijnen, wijs je opnieuw iets in jezelf af. In feite ben je haar aan het voeden. ‘Ah, er wordt afgewezen’ denkt het poppetje op de schouder. ‘Goed zo, dat is precies wat ik ook wil.’ En in plaats van te verdwijnen wordt ze nog sterker…

Wat helpt dan wel? 
Tijdens meditatie leer je observeren, puur observeren. Dat is best lastig want je observeert ook frustratie, ongemak en pijn, gewaarwordingen die je liever niet wilt. Je traint jezelf in het oordeelloze waarnemen.

Dat is precies hoe je ook dient om te gaan met het stemmetje op de schouder. Ik noem het ‘liefdevolle observatie’. In feite is die innerlijke criticus een oud mechanisme, in de jeugd ontstaan, onder omstandigheden waar deze zelfafwijzing de juiste conclusie voor het kind leek. Het is niet meer actueel. Het is niets meer dan een oud mechanisme.

Ik raad aan telkens trouw te zeggen: ‘Ik herken dit oude mechanisme’, met een glimlach. 
Het is goed je hierbij te realiseren dat de uitwerking zich toont op termijn en niet onmiddellijk. Wat je feitelijk doet, is het vuur niet meer onderhouden. Het zal daarom na verloop van tijd in kracht afnemen en uiteindelijk doven.

De 1ste verdieping van het huis van De StressOntknoping: Zelfbeeld

Het onderdeel van de aflevering kun je hier terugkijken.

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren.

2 Reactie's
 • Mary Renooij
  Geplaatst op 14:08h, 22 januari Beantwoorden

  Geweldig! Dit is ZO waar!
  Jaren geleden heb ik hier ook zo mee geworsteld. En weet u wat? Ze komt precies op het juiste moment voor een heel lieve kennis die nu zo in de greep verkeert van de innerlijke criticus. Mooi: synchroniciteit!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 18:20h, 22 januari Beantwoorden

   😉

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link