De jonge Ronaldo

De jonge Ronaldo

Hij draait zich om, kijkt met een vurige blik recht voor zich uit, neemt een aanloop en glijdt dan als een voetballer die een doelpunt gemaakt heeft over de dansvloer op z’n blote knieën. De muziek komt uit een gereedschapskist met ingebouwde speaker. De dj zit aan de overkant en prikt de verzoeknummertjes op zijn telefoon. De knieënschuiver heeft een felrood T-shirt aan met nummer 7 Ronaldo erop. Hij heeft zich omgedraaid en sprint nu in tegengestelde richting om opnieuw met een schuiver aan te komen.

Krullen
Iets verderop staan drie meiden. Ze lijken de jonge Ronaldo nauwelijks waar te nemen. Precies op de maat van de muziek gaat de linkerhand naar voren en de rechter naar achteren. Op de volgende beat gaan beide armen omhoog en dansen ze in rechte lijnen over de vloer. Ik sta met verbazing te kijken of dit geen botsingen gaat opleveren, maar de ouders lijken niet bezorgd. Dan moet de hoofdact nog komen. Een meisje van anderhalf met blonde krullen komt de trap af en stormt de dansvloer op. Ze springt haar krullen op en neer en danst alsof de vloer voor haar alleen is. Zoef, daar scheert Ronaldo vlak langs haar heen. Reng, daar maakt een breakdanser een move op de vloer.

Sierlijk
Het krullenmeisje besluit midden op de dansvloer op haar rug te gaan liggen met de armen gespreid. In slow motion draait zij om haar as. Overal om haar heen wordt wild gedanst, maar zij rolt in sierlijke bewegingen de dansvloer over. Ik zie de moeder wat verder staan maar die laat het gebeuren. ‘Laatste nummer’ wordt er door de ouder-dj geroepen. Aan het eind gaat het felle zaallicht aan. Er is geen protest. De kinderen verlaten in groepjes de discokelder van de boerderij. Het is slaaptijd.
Boven de discokelder zijn de ouderen in gesprek. Een familielid vertelt over een lichamelijke aandoening die hij heeft gekregen. Hij praat zachtjes en is geëmotioneerd. Dat zijn wij allen ook. Het resoneert het hele weekend door. Het moeilijke nieuws wordt zachtjes gewiegd en meegedragen.

Blurpen
De volgende ochtend zit ik tegenover een baby. Ze kijkt me met grote ogen aan en maakt knorrende en blurpende geluidjes. Ik praat terug in universele babytaal. Zo voeren we een heel gesprek. Tot het ook een volle luier opgeleverd heeft.
Familie is zo belangrijk en tegelijk vaak niet zo simpel. Je verschilt meer van je familie dan van je vrienden. Maar de familie zijn je roots. Juist het aspect dat je niet hetzelfde hoeft te zijn en te denken om toch een diepe band te kunnen voelen, maakt familie zo waardevol.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties’
Verbinding kunnen voelen is een thema van de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties’. Het is één van de tien krachtspreuken die je aanleert. Verbinding betekent dat waar je ook bent en wie er ook tegenover je zit je een lijn kunt voelen die je samen hebt en die je weet te volgen.
Krachtspreuken zijn uiterst werkzame spreuken die je ´s morgens zodanig zegt dat je hem ook in je hele lichaam kunt voelen. Ze brengen daadwerkelijke en blijvende verandering teweeg.
Je leert alle tien krachtspreuken kennen en er enkele uitkiezen die voor jou belangrijk zijn.

Deze workshop noem ik ook wel de reis naar binnen.

  • Je ontwikkelt een goede band met jezelf en bent mild naar jezelf.
  • Je leert je eigen patronen goed kennen, begrijpt waar ze vandaan komen en weet erin te evolueren.
  • Je voelt je verbonden met anderen en met je omgeving.
  • Je kent je eigen emotionele gevoeligheden en reflexen en weet deze te kalmeren.
  • Je kunt je gemakkelijker overgeven aan het moment.
1Reactie
  • Jacques
    Geplaatst op 14:40h, 15 oktober Beantwoorden

    Mooi geschreven

Geef een reactie