De kringlooptempel

De kringlooptempel

Boven de ingang van de tempel hangt een houten vis. Hij kijkt minzaam en onverstoorbaar uit over al diegenen die onder deze poort de tempel binnengaan. De houten vis moet ooit in tweeën gebroken zijn en daarna weer gelijmd. Vroeger had hij een andere belangrijke functie. Hij diende als houten klankbord. Met een grote houten hamer wordt in een steeds sneller ritme het aanstaande begin van de meditatie aangekondigd. Als je het hout hoort, heb je nog ongeveer tien minuten voor het begin van de meditatie. De vis is vervangen door een dikke houten plaat die een mooie diepe klank heeft.

Kringloop
Veel religieuze gebouwen zien er indrukwekkend uit. Hoge torens, glas in lood ramen met gekleurde afbeeldingen, imposante klokken, beelden en schilderingen.
De eerste indruk die de zentempel geeft waarin ik mij bevind is armoedig. Het is een vroegere kinder-vakantiekolonie, oude gebouwtjes verspreid over een heuvelachtig landschap. De eetzaal bestaat uit formicatafels uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Je zou ze zo in een kringloopwinkel zetten. De borden en het bestek zijn ook allemaal van verschillende herkomst.

De grote bel
Naast het gebouw dat als dojo dienstdoet hangt de grote bel. Die ziet er prachtig uit, het omhulsel van hout is door beoefenaars zelf ontworpen en in elkaar gezet, zonder een enkele spijker of schroef. In het midden hangt de bel zelf. Als je van dichterbij gaat kijken, valt je iets op. De kleur van de bel en de dikte van het materiaal zijn niet wat je verwacht. Bij nadere beschouwing ontdek je dat het de helft van een grote gascilinder moet zijn, in koperkleur geschilderd en opgehangen aan de centrale balk.
Er is hier maar weinig materiaal dat nieuw aangeschaft wordt. Kunnen we het zelf maken of iets hergebruiken, dan heeft dat de voorkeur, ook al vraagt het meer tijd of kost het meer moeite.
Het is een instelling die ervoor zorgt dat er maar weinig afval is. Het heeft zijn eigen charme. Je ziet telkens de mensenhand van het met zorg gemaakte of herstelde voorwerp of meubilair.

Niet verspillen
Niet verspillen is in de zenbeoefening een belangrijk aandachtspunt. De waarde van niet verspillen en hergebruiken gaat verder dan het eventuele financiële voordeel. Het betekent dat je met zorg omgaat met datgene wat door je handen gaat. Het is daarmee onderdeel van een circulaire economie. Het zorgt er mede voor dat de stress van de aarde zelf vermindert. Indirect geeft het onszelf meer rust en een goed geweten.

De zenmeditatie zoals ik het hier beoefen kom je tegen in de weekend en driedaagse workshops die ik geef in klooster Samaya en Huissen. We beginnen de dag met de zonnegroet en doen dan zenmeditatie. Ook sluiten we de dag af met meditatie. Iedereen kan meedoen, we zoeken de meditatiehouding die past bij de mogelijkheden van de deelnemer en toch de essentie bewaart.

Meedoen met de driedaagse workshop ‘De innerlijke metamorfose’ in klooster Huissen

Inschrijven weekendworkshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ in klooster Samaya

2 Reactie's
  • Martin
    Geplaatst op 11:04h, 09 augustus Beantwoorden

    Spot on. Mooie verwoording Paul

  • Anneke
    Geplaatst op 17:13h, 09 augustus Beantwoorden

    Bedankt Paul, voor de inspirerende en bevestigende tekst. Een houding die me uit het hart gegrepen is.

Geef een reactie