De roze bus

De roze bus

Ik kijk uit het raam naar beneden. Diep onder ons ligt de bedding van de bergbeek. We zitten in een bus die men gemeend heeft felroze te moeten kleuren. De chauffeur doet dit parcours, dat voor auto’s verboden is, meerdere malen per dag en hij hanteert een hoog ritme. Liniaalprecies striemt hij langs de afgrond, kundig laveert hij door de haarspeltbochten. In dit berggebied zijn de wegen niet beschermd. Men dient goed uit te kijken en erop te vertrouwen dat anderen dat ook doen. Plots remt hij hard. We schuiven allemaal met bagage en al naar voren. Een andere roze bus komt uit de tegenovergestelde richting.

Enge ritje
We rijden weer. Mijn beroepsreflex doet mij op mijn lichaam letten. In dit enge ritje zijn er allerlei spieren aangespannen. De buik is ingetrokken. Ik voel spanning in de armen, mijn handen zijn tot vuisten samengebald.

90% van de angst die wij voelen is helemaal geen angst. Het is verzet en weerstand. Het innerlijk schreeuwt: ‘Ik wil dit niet. Ik wil niet dat deze bus zo dicht langs de rand rijdt. Ik wil mij niet overgeven aan deze chauffeur die voor mijn gevoel veel te hard rijdt. Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen’. Dit verzet heeft een lichamelijke reactie tot gevolg: we verkrampen.
Dit doen we niet alleen in een bus die langs een ravijn rijdt. We doen het ook wanneer we moeten spreken voor een publiek, wanneer ons een test wordt afgenomen, wanneer we op een trapje staan en een lamp indraaien of wanneer we een draad in de naald proberen te krijgen. We hebben het gevoel dat we door spieren aan te spannen meer grip op de situatie hebben. Het omgekeerde is echter het geval.

Spanning loslaten
Ik probeer de overbodige spanning los te laten. Omdat ik erin getraind ben, gaat dat vrij gemakkelijk. Ik merk op dat alleen al door deze lichamelijke ontspanning, ook 90% van de angst verdwijnt. Er blijft een kleine alertheid over, die nuttig kan zijn. Ik kijk de afgrond in en zie hoe diep het is en voel vertrouwen in deze chauffeur.

Emoties kalmeren
Wat ik hier beschrijf is een essentieel onderdeel van de benadering om emoties te kalmeren. Het vormt de basis. Als je dit begrepen hebt en kunt toepassen, zul je veel meer innerlijke rust gaan ervaren. Bovendien ben je nu klaar voor deel 2 en deel 3.
Deel 2 bestaat uit het herkennen dat dit verzet de oorspronkelijke emotie kan transformeren in een andere emotie, bijv. haat of zelfverwijt.
In deel 3 ben je je bewust wanneer een situatie schuurt aan vroegere nare ervaringen. Dan is het verzet extra groot. Het zijn echter ook precies de momenten waarop je dit oud zeer kunt oplossen.
Je leert dit proces kennen en je traint de drie stappen in de workshop ‘De Innerlijke metamorfose in zelfbeeld en emoties’.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in zes avonden’

  • Workshop online via Zoom
  • Aanvang do. 28 september 2023
  • 6 avondsessies van 2 uur
  • Twee tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.30 en 19.30-21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Huissen

  • Workshop in het het Dominicanenklooster in Huissen
  • Van vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september 2023
  • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
  • Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
  • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
  • Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Geef een reactie