De structuur versterken of juist loslaten?

De structuur versterken of juist loslaten

De structuur versterken of juist loslaten?

‘Kun je hier nog in meegaan?’, vraagt Maarten. ‘Dan gaan we nog een stapje verder’. Vraag na vraag laat oud-wielrenner Maarten Ducrot ons nadenken over wat nog ethisch verantwoord is en wat voor ons over de grens gaat. Het is super interessant om na te denken over het sluiten van ‘bondjes’ in het wielrennen. Ongemerkt vind je eerst iets nog okay om even later te bemerken dat je het niet meer okay vindt. 

Ik geef een training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ voor medewerkers van WVO-Zorg, een Planetree-gecertificeerde grote zorgaanbieder in Zeeland. De Planetree insteek wil zeggen dat je vanuit de client of patiënt denkt, dat je de zorg geeft die je jouw dierbaren ook toewenst. Dat heeft invloed op de hele organisatie.
’s Avonds is Maarten Ducrot uitgenodigd om ons te laten nadenken over organisatievormen.
Hij laat ons een denkbeeldige lijn voorstellen van links naar rechts op het podium. Links is een verticaal geregelde vaste structuur, rechts een horizontale losse organisatie van individuen. ‘Waar sta jij?’ vraagt Ducrot. En waar wil je naartoe?

Waar Ducrot ons laat nadenken over organisatie van groepen mensen, ben ik al jaren bezig met de organisatie van onszelf, van onze taken en onze tijd. En hierin zijn frappante overeenkomsten. Wanneer een groep te gestructureerd is, kent zij geen vrijheid meer en uiteindelijk ook minder creativiteit. 
Maar zonder structuur drijf je in het ongewisse. Zie je dan niet iets over het hoofd? Maak je wel optimaal gebruik van de ervaringen uit het verleden?

De vorm van organisatie die ik voorstel is een mengvorm van beide. In eerste instantie is het nodig dat je alle bruikbare informatie actief tot je neemt. Of het nu gaat om een creatief proces, of om de indeling van je dag, de benadering blijft dezelfde: neem alle vaststaande gegevens in je op. 
Vervolgens, en dit is een cruciale stap, laat je het even ‘sudderen’, je laat het liggen en doet er niets mee. Dit betekent in de praktijk dat jouw onbewuste er zich in kan mengen. 
Het gaat op zoek naar eerdere ervaringen, naar processen die hier op lijken, naar associaties en verbindingen. Het onbewuste formuleert zijn conclusies in de vorm van goede ideeën en ‘ingevingen’ (lees: creatieve verbindingen van vroegere informatie).

Nu laat je het aan de intuïtie over de uitvoering van het idee voor haar rekening te nemen. Moeiteloos zal zij surfen over de informatie en deze boetseren tot een bruikbaar product dat op elk moment nog aanpasbaar en kneedbaar is. 
Ten slotte mag de ratio nog verbeteren aanbrengen, onnauwkeurigheden eruit halen en aanvullingen doen.

Einstein al noemde de intuïtie een goddelijke gave en de ratio haar dienaar. Gisteren vertelde professor Robbert Dijkgraaf in DWDD over een project binnen zijn instituut waar wetenschappers louter nadenken. Alle ruis wordt weggenomen, de wetenschapper kan ongestoord en zolang hij wil zijn gedachten wijden aan het thema dat hij onderzoekt. Maar Robbert moest toegeven dat de grote ontdekkingen, het eureka moment eerder komt op het moment dat de wetenschapper iets anders doet en er niet aan denkt. Want dan kan het onbewuste zijn zegje doen.

6 Reactie's
 • Stefan
  Geplaatst op 11:57h, 17 september Beantwoorden

  Het mooie van jezelf t.o.v. een organisatie is dat je zelf makkelijker kunt switchen tussen verschillende maten van structurering, waarbij je kunt kiezen welke taken je gestructureerd of ongestructureerd aanpakt en dat zelfs binnen een taak je de structuur los kunt laten of aan kunt halen. Ik vind het idee van Spinoza van de mens als paardenmenner daarbij erg nuttig: teveel aanhalen en je staat stil, teveel vrijheid en je hebt geen (invloed op de) richting.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:29h, 17 september Beantwoorden

   Mooie metafoor van Spinoza!

 • Dinah.
  Geplaatst op 13:48h, 17 september Beantwoorden

  Synchronie:
  Grappig wel dat ik dit nu lees en ik hier midden in zit.
  Thuis een warboel van heb ik jou daar.
  Dochter advies om alles op te schrijven en dan 1 voor 1 alles afwerken.
  Nu dus bezig om alles in een blanco schrift op te schrijven wat ik ga doen thuis. Doe ik in de pauze op mijn werk.
  Echter….jaja…daar gaat die dan. In mijn pauze toch even iets opsturen via de mail naar een klant! Dan tussendoor toch nog even een broodje halen, het is immers pauze en ik heb trek. Terugkomend. toch nog even naar de mails kijken en dit programma bekijken.
  Gevolg : wat ik van plan was in mijn schrift op te schrijven wat ik te doen heb thuis, ligt nog open en ben er niet aan toe gekomen..
  Pauze voorbij, de volgende kandidaat komt op spreekuur.

  Dus lering uit getrokken vandaag.
  Als ik thuis kom, ga ik eerst alles in het schrift schrijven wat ik van plan ben om thuis alles te ordenen.
  En dan te gaan relaxen, en wetende dat ik dan iets ga oppakken en alleen maar met 1 ding bezig kan zijn en ben.

  Dank voor de mail.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:27h, 17 september Beantwoorden

   Goed plan!

 • Marieke
  Geplaatst op 16:50h, 17 september Beantwoorden

  Mooi om je ‘mengvorm’ nog weer eens samengevat te zien .
  Gisteren zei ik tegen m’n zus: ik maak geen to do lijstjes meer.
  Maar ik kon haar ook niet 1 2 3 uitleggen wat ik wel doe.
  Nu staat dat nog weer eens op een rijtje. Dank daarvoor 🙂

  En verder: toevallig keek ik ook naar DWDD en meteen toen Dijkgraaf begon te praten over de ingevingen die studenten kregen terwijl ze niet aan het nadenken waren, dacht ik aan jou en aan het Tijdsurfen 😉

 • Léon
  Geplaatst op 14:17h, 18 september Beantwoorden

  Dank voor de planetree tip!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link