De vrijheid ontnomen

De vrijheid ontnomen

Welkom in niemandsland
‘Ihre Reisepasse bitte?’ Met een onvriendelijk blik neemt hij het paspoort van mij aan, kijkt of de persoon op de foto dezelfde is als degene die voor hem staat door nauwkeurig vijf kenmerken te vergelijken, stopt het vervolgens in een plastic mapje, draait zich om, laat het mapje wegglijden in een luikje dat zich achter hem bevindt en weg is mijn paspoort. Uitleg krijg ik verder niet.
De bagage heb ik al eerder moeten afgeven. Daar zit ik met mijn medespelers in een kale grauwe ruimte met niets anders meer dan onszelf.
Er bekruipt mij een onaangenaam gevoel. Een grensovergang is sowieso al geen pretje, want onze blauwe theaterbus, waar een vriendin een reuzeslak op de zijkant geschilderd heeft omdat dit imposante voertuig niet harder kan dat 85, wordt altijd uit de rij gehaald voor een extra zorgvuldige controle.
Dit is echter de overgang naar de DDR en daarbij vergeleken vallen alle andere grenzen in het niet. De douaniers hebben grijze pakken aan, voor elke handeling zijn er tenminste twee personen. Ze kijken alsof het een misdaad is dat wij deze grens willen overgaan en ze laten ons lange uren wachten zonder ook maar een glimp van uitleg. De maatregelen lijken ontworpen om je nooit meer te doen terugkeren. Wij zijn echter uitgenodigd om te spelen op een festival in Oost-Berlijn met onze theatergroep. En daar zitten we nu in niemandsland als halve criminelen.

Vooral niet bij de hand doen
Dan breekt het moment aan dat we verder mogen. Te voet dienen we door een smal pad te lopen dat links en rechts is afgezet met hekken. Dat is nog eens een echte overgang, denk ik bij mijzelf. Naast het pad is er op een meter hoogte een langwerpige houten goot met blijkbaar een lopend bandje erin, want door deze koker worden onze paspoorten vernuftig vijftig meter verder naar de andere zijde vervoerd.
Aan de andere kant wachten we opnieuw een eeuwigheid. Dan komt er een tas tevoorschijn. ‘Wem gehört dieses Gepäck?’ Nu is het zaak vooral niet brutaal of bij de hand te doen. Want dan duurt het hele verhaal nog eens twee keer zo lang.
Het hele traject van West naar Oost voel ik mij beklemd. Ongevraagd is mij een stukje vrijheid afgenomen. Ik kom hier om te spelen. Wie geeft deze grensbeambten het recht mij van mijn spullen te ontdoen en mij te vernederen? Ik voel mij onmachtig en dat doet woede in mij opborrelen.

Op de terugweg besef ik nog een geheel andere dimensie. We zijn ondertussen intiem bevriend geraakt met de Oost-Duitse mimespelers. Zij brengen ons tot aan de grensovergang. Wij mogen weer terug naar het vrije westen terwijl zij aan de andere kant van het hek blijven staan. Voor hen is er geen overgang. Ze kijken tot wij uit het zicht verdwijnen en ik kan mijn tranen niet bedwingen.

Gedachten veranderen emoties
Als je vrijheid wordt afgepakt, voel je je machteloos. Dan krijg je het in eerste instantie benauwd en vervolgens word je boos. Dat verklaart veel over gevoelens die we net zo heftig beleefden in Nederland. Je kunt de vergaande maatregelen alleen maar goed verwerken als je gaat voor solidariteit en lange termijn. Maar als je primair reageert, zul je vooral geïrriteerd zijn omdat je vrijheid wordt afgenomen en je onmachtig bent daar iets aan te doen.

Het is belangrijk de wisselwerking te kennen tussen gedachten en gevoelens. Emoties zelf zijn zonder waardeoordeel. Zij registreren slecht wat er gebeurt. Als je goed naar je emoties durft te luisteren, zullen zij hun ware functie kunnen uitoefenen. In dit geval van het beperken van de vrijheid maken ze alert op gevaar en vervolgens helpen ze om deze beperking van vrijheid te verwerken.
Het verzet echter tegen de situatie vervangt het oorspronkelijke gevoel door boosheid. Dat is op zich een logisch gevolg maar zelden constructief.
In onze sluis naar de DDR kalmeerde onze beklemming. We leerden dat we er grapjes over konden maken onder elkaar en begrepen aan de lijve het gevaar van zo’n autoritair regime.

Goed kunnen omgaan met je gevoelens leer je in de workshop ‘Zelfbeeld en Emoties’. In deze workshop wordt de verstrengeling van gedachten en emoties helder. Je leert welke gedachten behulpzaam zijn en welke niet. Je ziet in hoe je tot verwerking komt ook van heftige voorvallen, en krijgt daarbij een stap voor stap begeleiding.

23 maart start er een workshop Zelfbeeld en Emoties van zes sessies van elk twee uur via Zoom.

Van 5 tot 7 juni is er een driedaagse workshop in het prachtige klooster Samaya, in combinatie met zenmeditatie (ook voor beginners).

(Voor live workshops geldt: als ze niet doorgaan vanwege covid, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.)

3 Reactie's
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 13:47h, 02 februari Beantwoorden

  Beste Paul, wat ‘n nare ervaring, ik begrijp je.
  Wat Nederland en ook andere landen betreft brand ik elke dag een kaarsje voor al degenen, die zich voor ons inzetten, artsen, specialisten, immunologen, advocaten enz. voor wat reeel is, Voor de rest probeer ik met iedereen in liefde om te gaan, in de hoop dat het spoedig beter gaat, gr.,♥️

 • Ingeborg
  Geplaatst op 14:41h, 02 februari Beantwoorden

  Dag Paul,
  Gisteravond schrok ik toch echt toen ik hoorde dat deze Lockdown nog tot zeker 3 maart gaat duren. Ik was even totaal overdonderd. Mijn verstand ‘begreep’ het wel maar mijn gevoel zei heel wat anders. Even later was ik verbaasd over het feit dat dit bericht me zo onderuit haalde. Even probeerde ik mezelf nog streng toe te spreken dat ik toch helemaal niets te klagen had. Maar toen durfde ik dat gevoel, verdriet, onmacht, beklemming, gewoon toe te laten. Het uit te spreken en er zelfs een beetje om te kunnen lachen. Vanmorgen nog eerst dat gevoel van zielig zijn (ik ben lekker wat langer in bed blijven liggen puh!). Nu jouw ‘Inspiratie’ gelezen en het gevoel is letterlijk weg. Dank nog voor het weekend/workshop Zelfbeeld & Emoties. It works!

 • Riet
  Geplaatst op 17:23h, 02 februari Beantwoorden

  Dank je wel voor deze mooie, maar vooral ‘krachtige’ herkadering en het verruimende inzicht dat dit met zich meebrengt.

  🙏♥️

Geef een reactie