De zee van rust en vertrouwen

Prieel

De zee van rust en vertrouwen

‘Nog drie dagen’, zegt ze tegen me. ‘Oh’, denk ik bij mijzelf, ‘zijn het maar drie dagen meer? Dat gaat snel.’ Ze kijkt er al heel lang naar uit, vanaf dat ze deze kamer gevonden had een aantal maanden geleden, om zelfstandig te gaan wonen. Het was wachten tot de vorige bewoner ook echt kon verhuizen. ‘Je kinderen vliegen uit’, zeggen vrienden meevoelend. De jongste is 19 en is er aan toe. Het is een heel mooi plekje dat ze gevonden heeft, in een huis waar ook al een vriendin woont.
Een paar weken nadat mijn dochter hoorde dat ze deze kamer kon krijgen, kreeg deze vriendin een baan aangeboden in het buitenland. Dat was voor mijn dochter na de euforie een flinke tegenvaller. Maar al snel zei ze tegen me dat ze blij was voor haar vriendin, en dat het vast ook tot iets anders zou leiden dat ook weer goed was.
Wat mooi, dacht ik bij mijzelf, wat mooi dat ze al op deze jonge leeftijd zo’n reactie heeft.

Twee mogelijkheden
Wanneer je de toekomst niet kent, heb je twee mogelijkheden. Je kunt je zorgen maken over het onbekende. ‘Zal het wel goed gaan? Zal ik me niet eenzaam voelen? Komt er wel een leuk iemand voor in de plaats, iemand met wie ik goed kan opschieten?’ Of je kunt vertrouwen hebben. ‘Ik zie wel. Laat ik eerst maar eens afwachten hoe het gaat lopen.’
Er ontstaan vele golven op de zee van ons gevoel. Golven van geluk en plezier als het goed gaat en golven van bezorgdheid, pijn of verdriet als het minder goed gaat. Maar als al deze golven tot rust gekomen zijn zou het goed zijn als je daaronder de zee van rust en vertrouwen kunt terugvinden.

Vertrouwen hebben wil niet zegen dat je gelooft dat alles goed gaat
In de workshop Zelfbeeld en Emoties oefenen met wat ik krachtspreuken noem om deze zee diep in ons te kunnen ervaren. Soms geeft een deelnemer aan dit lastig te vinden. Een moeder met jonge kinderen heeft bijvoorbeeld flinke relatieproblemen en staat voor een heftige tijd.

Vertrouwen hebben wil echter niet zeggen dat je gelooft dat alles goed gaat. Het betekent veeleer dat je erop vertrouwt dat je er wel mee om weet te gaan, wat er ook gebeurt. Dat je je weg wel weet te vinden. En dat het ondertussen niet nodig is om allerlei donkere scenario’s te bedenken.

In de workshop leer je hoe je het doemdenken echt kunt verminderen en vervolgens een gevoel van vertrouwen ontwikkelen. De workshop duurt zes sessies van 2 uur in een kleine groep met veel persoonlijke aandacht.

  • Workshop Zelfbeeld en Emoties van zes sessies via Zoom
    van 16.30 tot 18.30 uur of van 19.30 – 21.30 uur
    Aanvang wo. 19 mei Info en meedoen 

Geef een reactie