De zes domeinen van aandacht

De zes domeinen van aandacht

De zes domeinen van aandacht

Gelukkig Nieuwjaar!

‘Dat kan ook anders’
Aan het begin van een jaar hebben we de neiging schoon schip te maken. De feestdagen verzetten onze aandacht naar elders, naar onze familie en vrienden, naar lekker eten, spelletjes en plezier. Vanuit deze aangename plek kijken we onbewust naar ons werk en onze dagelijkse activiteiten. ‘Dat kan ook anders’, denken we! ‘Meer rust, meer beweging, betere voeding, uitdagende ervaringen, vrienden opzoeken’. Vervolgens maken we rigoureuze voornemens, die helaas … na een korte tijd alweer instorten.
De reden is eigenlijk niet dat we het niet kunnen volhouden. De reden is veeleer dat in de rest van het programma al te veel druk en zorgen aanwezig zijn, die we voor het gemak maar even niet meegerekend hebben. Die moeten maar buigen voor onze goede voornemens. Maar dat doen ze niet. Die zijn op 4 januari weer helemaal terug.

Zes domeinen van aandacht
Mijn voorstel is om iets verder te kijken. Okay, het kost even een kleine inspanning, maar dan is je blik breder en dieper gericht. En de kans dat je een voornemen ook daadwerkelijk ruimte en energie geeft groter. Neem een flink vel papier en kleurtjes en zet hierop in de bovenhoek de domeinen van aandacht. Ik heb er zes genoteerd:

1. Werk en passie
Hoe fijn is het als je werk ook je passie is. Wat heb je nodig dat je werk ook je passie is?
2. Sociaal
Je familie en je vrienden zijn een bron van waaruit je leeft
3. Lichaam, sport en beweging
Je lichaam (en ook je geest) goed onderhouden is de beste investering die je kunt doen
4. Geest, spiritualiteit
Zingeving is het licht van je leven
5. Ontwikkeling en opleiding
Dit houdt het leven spannend en interessant
6. Ontspanning
Ontspanning houdt de balans in stand

Je domeinen van aandacht en je wensen ‘invoeren’
Bij elk domein teken je een stroom van links naar rechts, van januari naar december. Je stelt je voor en noteert daarbij wat deze stroom voor jou inhoudt. Je kunt later nog eens jouw tekening bekijken en hem goed op je in laten werken, samen met jouw wensen en verlangens.
Vervolgens laat je hem los!
Bij het Tijdsurfen noemen we dit proces ‘invoeren’. Je voert deze gegevens in je onbewuste in. Het onbewuste is daarmee goed op de hoogte gesteld van jouw voornemens maar ook binnen welke stromen deze zich bevinden. De kans van slagen wordt veel groter.

En vervolgens loslaten
Je mag de afbeelding loslaten omdat het geen moeten is maar willen. De stromen hoeven daarom nog geen nette rivier te vormen. Dat zal de praktijk gaan doen. Daar maak je de keuzes die op dat moment mogelijk en gewenst zijn. Maar nu jouw onbewuste het hele plaatje kent, kan hij die keuzes veel scherper maken.
Veel succes!

Zoals je ziet is Tijdsurfen naast richtlijnen om vanuit aandacht en rust te kunnen werken ook een volledige manier om je goed te organiseren. Wil je dat ook leren, geef jezelf dan een workshop Tijdsurfen cadeau, een van de beste investeringen die je kunt doen! Er bestaan twee vormen: vijf sessies van 2 uur via Zoom of een weekendworkshop in een klooster.

Op de foto zie je mijn stromen voor 2021. In de linkerbovenhoek zie je de zes domeinen van aandacht.
Er is nog een tweede reden waarom je de tekening nadat je hem gemaakt hebt weer mag loslaten. Als je je voortdurend concentreert op wat je wilt bereiken, is het lastig om ook oog te hebben voor de kleine wonderen van het moment. Het leven is een aaneenschakeling van telkens weer andere aandachtsvelden. Elk veld is daarbij even belangrijk en verdient het om volledig in op te gaan. Dat lukt alleen als je het doel ook weer loslaat.

1Reactie
  • M. Korteling
    Geplaatst op 00:00h, 07 januari Beantwoorden

    Beste Paul — dank voor je handreiking – succes in en met alle 6 domeinen! Marie

Geef een reactie