Dit vergeet je op het moment dat je het nodig hebt

Dit vergeet je op het moment dat je het nodig hebt

Pas als het al te laat is, kom je erachter: ‘Oh, weer niet gezien, daar had ik echt anders kunnen reageren’. Ik ga je zo het eerste geheim onthullen dat psycholoog en relatiedeskundige Huub Buijssen als tip geeft om kritiek te beantwoorden in zijn boek ‘Nu begrijp ik je’. Liever zie ik het niet als een tip trouwens, maar als wijsheid. Je hoeft de kritiek niet te pareren, want in elke kritiek schuilt een deel van waarheid. Je hebt er zelf baat bij de kritiek te begrijpen. Je groeit erdoor. Je zult zowel de ander als ook jezelf beter begrijpen.

Je ziet het pas als het al te laat is
Meestal zie je de mogelijkheid om deze wijsheid toe te passen pas als het al te laat is. De reden is dat de ander boos is, of tenminste geïrriteerd. Hij zegt niet bij zichzelf: ‘Laat ik maar even wachten tot ik wat minder geëmotioneerd ben. Dan kan ik het rustiger verwoorden’. Nee, de ander heeft zich geërgerd, misschien zelfs al langer. Venijnig wijst hij jou op jouw egoïstische gedrag en voegt er nog aan toe dat jij dit vaak doet en dat je het blijkbaar niet wil leren.

Het vuur opstoken
Dat stookt bij jou het vuur op. Wat denkt jouw partner (of jouw collega) wel. Alsof dit het enige is wat je aan je hoofd hebt. Daar komt bij dat hij met zijn uitgestreken gezicht zelf de laatste tijd nogal wat steken laat vallen. Gisteren nog was hij vergeten de keuken op te ruimen. Dat heb je omwille van de goede vrede voorbij laten gaan. Maar nu niet meer!
Dus schiet je terug. De ander heeft jou net een duw gegeven, nu ga jij hem net zo’n harde duw teruggeven zodat hij het zich herinnert.

Dit hele scenario dien je te herkennen en vervolgens ook nog te neutraliseren om de gouden tip te kunnen toepassen. En ik zeg je dat dit de grootste opgave is. Niet de paar zinnen onthouden die zo meteen volgen.

Opdracht
Welnu eerst een opdracht. Eigenlijk zou je deze zinnen van buiten moeten leren, zodat je ze altijd bij je draagt. Buijssen schets de situatie dat jouw partner geïrriteerd tegen je zegt: ‘Maar je luistert helemaal niet’.

Nu mag je van Buijssen een time-out nemen en zelf opschrijven wat je als antwoord zou geven. Ik stel voor dat wij dat ook doen. Draai je even af van het beeldscherm en bedenk wat jouw antwoord zou zijn.

Kalmeren
Hier volgen de zinnen die Buijssen voorstelt: ‘Het klopt, je hebt gelijk. Ik luister inderdaad niet altijd even goed. Sorry. Zal ik samenvatten wat ik begrepen heb? Of wil je het zelf nog eens herhalen?’
Hoe mooi is dat! Je geeft toe dat de ander gelijk kan hebben. Dat heeft een onmiddellijk gevolg: de ander kalmeert. Jullie staan weer op gelijk niveau. Je bent bereid te luisteren en te onderzoeken of jij de ander wellicht onbedoeld pijn gedaan hebt.
Ik verzeker je dat in de kritiek van de ander een stuk waarheid schuilgaat. Ook al is het in jouw ogen misschien niet zo belangrijk als voor jouw partner en is het niet de gehele waarheid en helpt het om een bredere context te zien. Maar je kunt hier wat leren.

Workshop Assertiviteit en Heldere Communicatie
Assertiviteit en Heldere Communicatie is een van de drie workshops die je kunt doen bij De StressOntknoping. Je leert er in eerste instantie jezelf zichtbaarder te maken voor je omgeving. We gaan er vaak ten onrechte vanuit dat anderen wel weten wat er zich bij ons afspeelt, waar onze prioriteiten liggen en wat onze ‘wensen en grenzen’ zijn. Veel miscommunicatie ontstaat door het niet uitspreken van onze verwachtingen.
Vervolgens gaan we situaties uitspelen door middel van rollenspel. Communicatie kun je alleen maar goed leren door het te trainen. Het rollenspel werkt als een spiegel. Je beseft wat jouw manier van communiceren oproept bij een ander. In het rollenspel kun je eigen situaties aandragen.

De workshop wordt hoog gewaardeerd door de deelnemers. Dezelfde workshop wordt ook geboekt door organisaties omdat ze er zo enthousiast over zijn.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 24 augustus 2023
 • Twee tijdstippen waar je op kunt inschrijven, 17.00-19.00 of 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reacties
Ik kan mezelf beter zichtbaar maken en meer concreet zeggen wat ik voel/ervaar. Daarnaast kan ik de ander helpen zich zichtbaar te maken door te vragen en door te vragen. Ik heb veel handvatten gekregen om duidelijk te communiceren, ook als er een lastige situatie ontstaat.
Liesbeth Vlaar, docente Engels

De training bracht mij fijne inzichten en goede handvaten om mee te werken. Vooral het rollenspel en oefenen in de praktijk waren erg waardevol. Paul weet goed in te spelen op verschillende voorbeelden en situaties en houdt rekening met je gevoel. Daarnaast is het fijn om feedback te geven en ontvangen, om zo meer inzicht te krijgen in je eigen manier van communiceren.
Ramona Falkenreck, secretaresse

De workshop heeft mijn verwachtingen overtroffen. De insteek was zeer authentiek en gelaagd. Ik vond het prettig hoe Paul ruimte voor iedereen bewaakte en aansloot op de behoefte van de deelnemers. Ik voelde mij erg op mijn gemak, waardoor ik nieuwe alternatieven kon uitproberen. Tijdens gesprekken kan ik nu gevoelens en behoeften benoemen zodat automatisme niet meer opkomt in lastige gesprekken.
Else Oostendorp, coach Kinderopvang

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’
Voor de Pinkster driedaagse ‘De innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ in klooster Samaya van 27 tot 29 mei zijn nog vier plaatsen beschikbaar.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

 • Workshop in het klooster in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
 • Van zaterdag 27 mei 10.00 uur tot en met maandag 29 mei 2023 15 uur
 • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
 • Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
 • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
 • Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie
Ik vond de workshop heel prettig. Ik heb veel tools gekregen die ik in kan zetten en begrijp nu beter wat er gebeurt. De zenmeditatie vond ik erg fijn. De symboliek dat alle stof opborrelt tijdens meditatie en ook weer kan dalen. Meditatie doe ik nu regelmatig. Ik ervaar effect van de grondhouding als ik zit en alles voorbij laat komen. Het geeft stevigheid om het te laten. Dank je wel Paul voor je aandacht, tijd en ook volledige workshop, die alle aspecten oppakt.
Sandra Menken, trainer/adviseur

Geef een reactie