Speels en met humor

Doe het speels en met humor

Speels en met humor

De kinderen van mijn broer hebben momenteel jonge katjes. Als ik ze bel, pakken ze de laptop met camera op en laten mij zo op afstand de moederpoes zien, met al die kleintjes om haar heen die willen drinken. Die kleine poesjes beginnen nu met elkaar te spelen. Dat is zo koddig om te zien. Een poesje verstopt zich half achter een stoel en net als een ander poesje langskomt, springt ze met een reuzesprong bovenop de niets vermoedende broer of zus. Vervolgens rennen ze achter elkaar aan, maken schijnaanvallen en worstelen met ingetrokken klauwtjes zodat niemand zich pijn doet.

Kolder in de kop

Spelen heeft voor een dier waarschijnlijk de functie van oefenen voor de jacht, maar ik denk bij mijzelf dat ze het vast ook gewoon leuk vinden. Tenminste, onze Mantra kan nog steeds de kolder in haar kop krijgen en zonder enige reden met grote vaart tegen de boomstam midden in de tuin opspringen om in en keer helemaal bovenin te belanden. Dan loopt ze statig met de staart recht omhoog via het dak van het tuinhuisje naar een iets verder gelegen plekje waar ze via een handig paadje zich een weg naar beneden baant en dan begint het feest opnieuw.

Soms denk ik dat spelen en humor een van de belangrijkste vaardigheden is die wij hebben. Als we bij vrienden zijn, wordt het echt leuk als iemand rare verhalen over vroeger weet te vertellen en iemand anders dan flauwe grappen maakt, waarna je slap ligt van het lachen.
Maar ook bij ernstige gebeurtenissen kan het goed doen om de stemming te breken met een grap.

De eigenlijke clou

In de workshop Zelfbeeld en emoties zit een vaste oefening. Ik vertel een verhaal waar aan het einde een dubbele pointe zit. Je moet eerst al een beetje lachen en denkt dat het verhaal afgelopen is, maar dan komt pas de eigenlijke clou. Er is dan altijd wel een deelnemer die onbedaarlijk moet schaterlachen. Dat is voor mij het moment om iedereen uit te nodigen los te laten en samen te lachen. Dat is voor sommigen niet zo evident, maar lachen is zo aanstekelijk dat ook de terughoudenden zich laten gaan.
De bedoeling van het vertellen van dit verhaal is om positieve emoties zoals blijdschap en lachen, niet af te romen maar voluit te beleven.
Het doet goed om te lachen en te spelen. Het doet goed om lachen en humor niet alleen maar te zien als een laagje suiker dat ook gemist kan worden, maar als een van de essentiële gaven van het leven.

Workhop ‘Zelfbeeld en Emoties’ met Zoom

Resultaat

 • Je kunt hinderlijke patronen zoals jezelf naar beneden halen, pleasen of doemdenken tot rust brengen
 • Je krijgt een uiterst krachtige tool in handen om datgene in jezelf te laten groeien wat je nodig hebt, zoals; zelfvertrouwen, een gevoel van onafhankelijkheid, eigenwaarde of het gevoel erbij te horen.
 • Je kunt angsten en andere emotionele reacties tot rust brengen
 • Je krijgt een basisgevoel van vertrouwen
 • Je begrijpt hoe gedachten emoties in de weg kunnen zitten en weet wat je daaraan kunt doen
 • Het piekeren komt tot rust
 • Je herkent gevoeligheden die in vroegere perioden van je leven ontstaan zijn en weet deze te kalmeren.
6 Reactie's
 • Els Van Zwet
  Geplaatst op 11:12h, 26 mei Beantwoorden

  Dit is zo waar en wat mis ik dit in mijn relatie.
  Ik denk dat dit een van de redenen is dat ik niet beter word en de spanning niet uit mijn lijf kan.

 • Renate Roelofs
  Geplaatst op 11:50h, 26 mei Beantwoorden

  Goedemorgen, dit is zo herkenbaar. Ik ben een paar keer bij de lachclub geweest. Lachen kun je leren. Helaas is die club gestopt maar ik heb er veel van meegenomen.

 • miek
  Geplaatst op 12:04h, 26 mei Beantwoorden

  Wat mooi gezegd en zo waar.
  Voor mij brengen zeker dieren veel luchtigheid en humor en vertedering.

 • Gabriëlle
  Geplaatst op 11:36h, 27 mei Beantwoorden

  Wat een heerlijk verhaaltje over de poes, dank je wel Paul. Zo herkenbaar, ook al heb ik geen huisdieren ik kan enorm genieten van andermans huisdieren. Lekker stoeien met de jonge hond van mijn vrienden bijvoorbeeld; heerlijk! Lachen doe ik heel graag en dan ook liefst goed hard schateren :D!
  Luid en onbedaarlijk lachen is heerlijk en ontspannend om te doen en aanstekelijk voor anderen. En probeer ik zo vaak mogelijk te doen; het is echt aan te raden.

 • Hester
  Geplaatst op 11:58h, 01 juni Beantwoorden

  Hej Paul, wat een leuke wekelijkse inspiratie! Het is inderdaad heerlijk om dieren te zien spelen, en ook zelf te spelen (en lachen is ook spelen!). Ik vind het leuk dat je schrijft dat je stiekem denkt dat spelen ook meer is dan alleen voorbereiden op de jacht. Ik denk dat ook, het is gewoon leuk en dieren en kinderen weten dat! Er is een mooie beweging die is gebaseerd op spelen en stoeien met kinderen om hen extra veerkracht en verbinding te geven, het heet Original Play (https://originalplay.eu/netherlands/). Ze stoeien zelfs met wolven! Het is zo versterkend voor verbinding – net als lachen. Dus ik heb met smaak gelachen om je inspiratie en voelde me met je verbonden, dank je wel!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 11:57h, 03 juni Beantwoorden

   Leuke reactie Hester!

Geef een reactie